Την παραμονή και ανάπτυξη του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) στη Θεσσαλονίκη, καθώς και το αίτημα του να ενταχθεί στους κόλπους του ΑΠΘ στηρίζει με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για μια σημαντική και ιδιαίτερα κρίσιμη επιστημονική δομή για την πόλη.
Ο ερευνητικός φορέας που με το ν. 4002/2011 το ΙΤΣΑΚ καταργήθηκε ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο και συγχωνεύτηκε με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), ενώ πέρυσι μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν υφίσταται σήμερα ως αυτοτελές νομικό, πρόσωπο, αλλά ως μονάδα Έρευνας υπό την εποπτεία του ΟΑΣΠ. Αυτό ελοχεύει τον κίνδυνο απομάκρυνσής του από τη Θεσσαλονίκη, καθώς υφίσταται διαρκή υποβάθμιση.
Το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φορέας, στηρίζει το αίτημα του να ενταχθεί το συντομότερο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που αποτελεί και το φυσικό χώρο υποδοχής του, αίτημα το οποίο και υπέβαλε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Στην ανάγκη για τη διάσωση και αναβάθμιση του ΙΤΣΑΚ και την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ ο πρόεδρος, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, λέγοντας ότι «παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την απομάκρυνση του ΙΤΣΑΚ από τη Θεσσαλονίκη, εμείς ζητούμε ομόφωνα να παραμείνει, γιατί είναι ένας πολύ σημαντικός επιστημονικός φορέας τον οποίο στηρίζουμε και εμπιστευόμαστε».
Στην πορεία και το έργο του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, αναφέρθηκαν με παρέμβαση τους, στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΠΕΔΚΜ ο Διευθυντής Ερευνών, Τεχνικός Σεισμολόγος του ΙΤΣΑΚ Βασίλης Μάργαρης και το ομότιμο μέλος Βασίλης Λεκίδης, τονίζοντας ότι ο φορέας αυτός έχει προσφέρει πολλά και είναι απολύτως δίκαιο το αίτημα του να παραμείνει στη Βόρεια Ελλάδα και να αναπτυχθεί, μέσα από την υπαγωγή του στο ΑΠΘ.
«Η συγκριμένη μονάδα ασφυκτιά κάτω από την εποπτεία του ΟΑΣΠ που δεν έχει σχεδιαστεί για να υποδεχθεί έναν τέτοιο φορέα. Αποτέλεσμα είναι να υφίσταται μια συνεχή υποβάθμιση, παρότι διαθέτει κρίσιμες υποδομές, ενώ δεν έχει πάρει την παραμικρή επιχορήγηση για ερευνητικές υποδομές από τον ΟΑΣΠ που είναι ένας ετερόκλητος και μη συναφής επιχειρησιακός Οργανισμός» τόνισε ο κ. Μάργαρης.

Προηγούμενο άρθροΈνα από τα σημαντικότερα έργα υποδομών ξεκινά στην Εορδαία
Επόμενο άρθροΚαρφώνει και πετά το ” γάντι” στον Φλώρο ο Κυτέλης με κατηγορίες