
Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας καθώς μετά από διαδοχικούς ελέγχους από αρμόδιους φορείς και εξειδικευμένες εταιρείες, έχει διασφαλιστεί ότι δεν υφίσταται ζήτημα ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Όπως δήλωσε στον Αθήνα 984 και στην Ναταλία Κανταρτζή, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Διαγενεακής Αλληλεγγύης Θωμάς Γεωργιάδης, παρά το γεγονός ότι η αρχική αιτία της οσμής δεν έχει εντοπιστεί, οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν, επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει διαρροή αερίου προς τις σχολικές εγκαταστάσεις ενώ η βάνα παροχής παραμένει κλειστή μέχρι την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων εργασιών.
«Δεν έχει εντοπιστεί η αιτία της αρχικής οσμής. Ωστόσο, έγιναν αλλεπάλληλοι έλεγχοι και από την εταιρεία με την οποία είναι συμβεβλημένος ο Δήμος, από το Τεχνικό Επιμελητήριο αλλά και από την ΕΝΑΟΝ, την εταιρεία που είναι ο διανομέας φυσικού αερίου. Επομένως, πήραμε την απόφαση να ανοίξει το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας και οι μαθητές να επιστρέψουν στις τάξεις τους», ανέφερε.
Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι η ασφάλεια των σχολικών εγκαταστάσεων διασφαλίζεται από τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου και σημείωσε πως οι εργασίες που απομένουν αφορούν τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και την αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος.
«Υπάρχει απόλυτη ασφάλεια, καθώς η βάνα είναι κλειστή και δεν υπάρχει αέριο από τον διακόπτη και προς τα σχολεία. Υπάρχουν επίσης και οι διαβεβαιώσεις ότι μπορούν να γίνουν εργασίες βελτίωσης χωρίς προβλήματα», τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, προτεραιότητα του Δήμου ήταν να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες, βάσει και των οδηγιών του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία της σχολικής κοινότητας.
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, γνωστοποίησε ότι « κατατέθηκαν από την ICON τα σχέδια τα οποία και εγκρίθηκαν από την ΕΝΑΟΝ και αφού γίνουν οι πρόσθετες εργασίες, η ΕΝΑΟΝ θα ελέγξει αν αυτές έγιναν απόλυτα σωστά, ώστε να ξαναδώσει το αέριο».
Στόχος ,όπως εξήγησε , είναι η επαναλειτουργία της παροχής στις 23 Νοεμβρίου, με τις εταιρείες να έχουν δεσμευτεί για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι μια μικρή χρονική απόκλιση δεν θα άλλαζε την ουσία του σχεδιασμού, εφόσον διασφαλιστεί η θέρμανση των σχολείων.
«Στόχος είναι 23 Νοεμβρίου να ανοίξει ξανά η στρόφιγγα και οι εταιρείες έχουν αποδεχτεί το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κι έδωσαν τον λόγο τους ότι θα τηρηθεί. Τώρα, αν δεν είναι στις 23 και είναι στις 26, δεν νομίζω πως αυτό είναι θέμα. Το σημαντικό είναι να υπάρξει θέρμανση, ώστε τα παιδιά να μην κρυώνουν», σχολίασε.
Σχετικά με το ενδεχόμενο εναλλακτικής λύσης μέσω της εγκατάστασης κλιματιστικών, ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι «οποιαδήποτε άλλη λύση, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση κλιματιστικών, με τον διαγωνισμό, την εγκατάσταση κ.λπ., θα έπαιρνε πολύ περισσότερο χρόνο από τις 23 Νοεμβρίου».
Παλαιότητα και αναβάθμιση των σχολικών υποδομών
«Η ηλικία των σχολείων της Αθήνας είναι πολύ μεγάλη. Το 70% των κτιρίων είναι πάνω από 45 έτη, ενώ πάνω από το 50% είναι πάνω από 40 χρόνια. Επομένως, πρόκειται για γερασμένα σχολεία που φτιάχτηκαν τη δεκαετία του 1970. Η υποχρηματοδότηση των Δήμων αποτελεί σημαντική δυσκολία και η κατάργηση των σχολικών επιτροπών προκάλεσε προβλήματα στη διαχείριση των αναγκών των σχολικών μονάδων. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αναβάθμισης των υποδομών, ο Δήμος Αθηναίων έχει προχωρήσει στη λήψη δανείου ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την υλοποίηση παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν την κατάσταση των σχολικών κτιρίων και θα ενισχύσουν την ενεργειακή τους απόδοση. Θέλουμε να παρέμβουμε στα σχολεία για να τα κάνουμε ξανά σύγχρονα, βάζοντας μονώσεις, θερμομονώσεις, φωτοβολταϊκά κ.λπ. Γίνονται σειρά ενεργειών προκειμένου να τα συνεφέρουμε».




