Έντονη δυσπιστία και αναταραχή έχει δημιουργηθεί στον επιχειρηματικό κόσμο της Πελοποννήσου μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Αυτό καταγγέλλει ,μ΄ανακοίνωση της , η παράταξη « Νέα Πελοπόννησος», του τέως Περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, τονίζοντας ότι « οι βαρύγδουπες δηλώσεις του κ.Νίκα για τα 40 εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν από ευρωπαϊκούς πόρους για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της Πελοποννήσου αποδείχθηκαν φρούδες ελπίδες και λόγια του αέρα! Άνθρακας ο θησαυρός του κ. Νίκα!»
Η «Νέα Πελοπόννησος» , υπογραμμίζει ότι « επανειλημμένα είχε επισημάνει στον κ.Περιφερειάρχη ότι ο τρόπος διαχείρισης του εν λόγω προγράμματος από την Περιφερειακή Αρχή, θα δημιουργήσει προβλήματα και θα επιφέρει αποκλεισμούς σε πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών».
Ωστόσο , αναφέρει , « ο κ.Νίκας αγνόησε τις προτάσεις των φορέων του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα απόλυτο αλαλούμ στο συγκεκριμένο θέμα».
Σύμφωνα με την παράταξη του κ. Τατούλη , «το πρόγραμμα έχει συνταχθεί με προχειρότητα και τα κριτήρια επιλεξιμότητας δεν αντικατοπτρίζουν την εικόνα του προβλήματος των επιχειρήσεων. Οι εποχικές επιχειρήσεις αδικήθηκαν κατάφορα ενώ κλειστές επιχειρήσεις αποκλείστηκαν, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να γίνει ένας «μποναμάς» για λίγους.
Είχε θεσπιστεί ως ανώτατο όριο επιχορήγησης το ποσό των 40.000€ ενώ θα μπορούσε να μειωθεί και να εντάσσονταν διπλάσιος τουλάχιστον αριθμός επιχειρήσεων.
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αποκαλύφθηκε και το μέγεθος των παραλήψεων και λαθών στο εν λόγω πρόγραμμα.
Μόνο 1.704 επιχειρήσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα από 8.315 που υπέβαλαν πρόταση. Μεγάλος είναι και ο αριθμός δικαιούχων ενίσχυσης που αποκλείστηκαν λόγω τυπικών προϋποθέσεων (725)».
Σημειώνει δε ότι , « οι αιτήσεις έγιναν μέσα στο «lockdown» και ο κλάδος των μελετητών και των λογιστών κλήθηκε να ανταπεξέλθει κάτω από δύσκολες συνθήκες να υποβάλει τις προτάσεις και όπως ήταν αυτονόητο θα προέκυπταν πολλά ανθρώπινα λάθη.
Θα έπρεπε λοιπόν εάν υπήρχε σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση του προγράμματος, να έχει προβλεφθεί η δυνατότητα συμπληρωματικής αποστολής δικαιολογητικών, αφού ένα πολύ μεγάλο μέρος δικαιούχων απορρίπτεται από τυπικό και όχι από ουσιαστικό κριτήριο.
Στην απόφαση του Περιφερειάρχη και συγκεκριμένα: ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙΙ : ΠΡΟΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, οι επιχειρήσεις που απορρίπτονται έχουν βαθμολογία μέσα στον όριο επιλεξιμότητας.
Αυτό δείχνει ότι δεν έχει γίνει αναλυτικός έλεγχος δικαιολογητικών. Δείχνει ότι δεν έγινε πλήρης έλεγχος και οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα στο ποιος θα πρέπει να κάνει ένσταση ή όχι».
Η παράταξη του τέως περιφερειάρχη, υποστηρίζει επίσης ότι «ο πληροφορίες που λαμβάνουν οι επιχειρηματίες που έχουν απορριφθεί και θέλουν να υποβάλλουν ενστάσεις είναι αόριστες, με δεδομένο ότι εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος ακόμα και σε όσους δικαιωθούν να μην πληρωθούν διότι δεν θα υπάρχουν αντίστοιχοι πόροι».
Και καλεί τη διοίκηση Νίκα , να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση επιπλέον χρηματοδότησης και να συγκαλέσει άμεσα ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με την παρουσία εκπροσώπων των Επιμελητηρίων και αρμόδιων φορέων, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις και να διορθωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις.
«Τα πολυδιαφημιζόμενα 40 εκατομμύρια ευρώ που διαθέσατε κ. Νίκα, αποδείχθηκαν πολύ λίγα για τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου της Πελοποννήσου.Σταματήστε επιτέλους να παριστάνετε τον «Πόντιο Πιλάτο», τονίζει.