« Ανάφλεξη» δημόσια των εύθραυστων ισορροπιών , « λεπτών» συσχετισμών και των διαφορετικών στρατηγικών που συγκροτούν τη « γαλάζια» πλειοψηφία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και την ηγεσία της , υπήρξε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της (19/5).
Αφορμή , η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και οι μεθοδεύσεις της ηγεσίας της απέναντι στο αίτημα της ΚΕΔΕ για αντικατάσταση της .
«Πρωταγωνιστές» ήταν ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης , Λάζαρος Κυρίζογλου και ο – της ίδιας παράταξη- Γενικός Γραμματέας της, Δημήτρης Καφαντάρης , Αντιπρόεδρος επί διοίκησης Πατούλη στην ΚΕΔΕ , την προηγούμενη τετραετία .
Το θέμα « άνοιξε» ωστόσο , ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων , Δημήτρης Παπαστεργίου, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές σε βάρος της νυν ηγεσίας της ΕΕΤΑΑ .
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ , ευθέως την κατηγόρησε ότι προσπαθεί να κωλυσιεργήσει για να αποτρέψει την αντικατάσταση της . Όπως είπε η ηγεσία της ΕΕΤΑΑ συγκαλεί το Διοικητικό Συμβούλιο της , με μοναδικό θέμα τον ορισμό τακτικής Γενικής Συνέλευσης.
Παρότι υπογράμμισε τους έχει καταστεί σαφέστατη την άποψη της ΚΕΔΕ – που σημειωτέον με το Δημόσιο είναι οι μέτοχοι της- για έκτακτη Γενική Συνέλευση με μοναδικό θέμα την παραίτηση του τωρινού και ορισμού νέου ΔΣ στην ΕΕΤΑΑ.
« Τα πράγματα δεν πάνε καλά στο θέμα της επίσπευσης της διαδικασίας» είπε και ενημέρωσε ότι έδωσε εντολή στη νομική υπηρεσία της ΚΕΔΕ να αποστείλει άμεσα επιστολή στην ΕΕΤΤΑ που να ζητεί συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΕΤΑΑ με μοναδικό θέμα ορισμό Έκτακτης ΓΣ.


Η αντιπαράθεση

Παίρνοντας την « σκυτάλη» ο Α΄Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Κυρίζογλου , ουσιαστικά ανάφερε όσα και άλλες φορές έχει καταγγείλει..
Ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε ότι τακτική Γενική Συνέλευση σημαίνει « ορκωτοί λογιστές , απολογισμός , ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».
Εκείνο ωστόσο που «πυροδότησε» την αντίδραση του νυν Γενικού Γραμματέα της ΚΕΔΕ , ήταν η αναφορά του – καταγγελία σε βάρος της προηγούμενης διοίκησης Πατούλη και του πρώην υπουργού Εσωτερικών ,Τάκη Θεοδωρικάκου.
Συγκεκριμένα έκανε λόγο για « θεσμική αταξία» που « μας φορτώθηκε από την προηγούμενη διοίκηση της ΚΕΔΕ και της προηγούμενης διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών».

Καφαντάρης

Άμεση ήταν σ΄αυτό, η αντίδραση του κ. Καφαντάρη, ο οποίος ουσιαστικά τον ανακάλεσε στην « τάξη» για τους χαρακτηρισμούς. « Να αποφύγουμε χαρακτηρισμούς και αφορισμούς διότι είναι δήμαρχοι , συνάδελφοι απ΄όλες τις παρατάξεις» στο ΔΣ της.

Κυρίζογλου
Το « γάντι» το σήκωσε αμέσως ο κ. Κυρίζογλου , δίνοντας σκληρή απάντηση και επισημαίνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις ευθύνες του κ. Καφαντάρη που τότε , στη διοίκηση Πατούλη , ήταν Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Τον κατήγγειλε δε ευθέως για «υπονόμευση».

Συγκεκριμένα τον κάλεσε « να σέβεται και να στηρίζει τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ» και « δεν μπορούν να υπάρχουν πέραν της απόφασης μας , άλλες γραμμές υπόγειες. Άλλα να λέμε εμείς και άλλα να λέτε εσείς κ.Γενικέ Γραμματέα».
Αποδίδοντας του επίσης ευθύνες για ότι έχει συμβεί , είπε ότι « γνωρίζει πολύ καλά» για όλα αυτά , υπενθυμίζοντας του ότι ήταν τότε Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ « καρφώνοντας» τον μαζί με όσα έπραξε ο τότε πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νυν περιφερειάρχης Αττικής , Γιώργος Πατούλης.
«Τότε δεν υπήρξε απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ που να εξουσιοδοτεί κανέναν Πατούλη και κανέναν Χιωτάκη, να πάει να ψηφίσει στη Συνέλευση».
Επίσης χαρακτήρισε μη νόμιμη τη διαδικασία και «πολιτική αθλιότητα σε βάρος της Αυτοδιοίκησης» από την ηγεσία Θεοδωρικάκου στο υπουργείο Εσωτερικών . Σημειώνοντας ότι « αν δεν έχουμε ήδη καταφύγει στη Δικαιοσύνη, δεν καταφύγαμε χάριν της ενότητας».
« Δεοντολογία»
Συνεχίζοντας ο Α΄Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ , έθεσε και θέμα δεοντολογίας σχετικά με τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε τότε.
« Είναι σωστό να ορίζεται διοίκηση στην ΕΕΤΑΑ παραμονή των εκλογών της ΚΕΔΕ, να αγνοείται το σύνολο της διοίκησης ; Μερικά δεν μπορούμε να τα « καταπιούμε». Έλεος!».

Προηγούμενο άρθροΠ. Τατούλης: «Μποναμάς» Νίκα για λίγους το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων
Επόμενο άρθρο