ΕΡΓΑ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΣΗΣ ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ


Τώρα πληρώνονται τα « σπασμένα» της διοίκησης Δούρου.
Τα έργα της περιβόητης ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου , που ξεκίνησαν επί διοίκησης Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής με την υπόσχεση ότι θα είχαν ολοκληρωθεί σε …δυο χρόνια , όχι μόνο καρκινοβατούν αλλά έχουν ξεπεράσει και κατά 50% τον αρχικό προυπολογισμό παρότι είναι ακόμη στην …α΄φάση
Μ΄ανακοίνωση του , ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής , Γιάννης Σγουρός , καταγγέλλει ότι τα έργα στο Φαληρικό Όρμο προχωράνε « με ρυθμό χελώνας».
Αποτέλεσμα αυτού είναι , καταγγέλλει , « 3,5 χρόνια μετά τη έναρξη κατασκευής του έργου, να μην υπάρχει σαφής χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής του και να κρατούνται «όμηροι» χιλιάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι ενός πολύ μεγάλου μέρους του λεκανοπεδίου της Αττικής, που βλέπουν τη ζωή τους να υποβαθμίζεται καθημερινά”.
Όπως τονίζει ο πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής», τα εργοτάξια τους τελευταίους μήνες υπολειτουργούν (βλ. συν. φώτο) ενώ έχει χαθεί κάθε πρόσβαση και οπτική θέα στη θάλασσα από την πλευρά του Μοσχάτου.
Οι καθυστερήσεις όπως τονίζει ο Γ. Σγουρός είναι αποτέλεσμα της προχειρότητας με την οποία ξεκίνησε το έργο καθώς δεν υπήρχαν εξ αρχής διασφαλισμένες πιστώσεις για το σύνολο της κατασκευής του με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση του να κινδυνεύει να παραπεμφθεί στις καλένδες όπως το μετρό της Θεσσαλονίκης.
Και αυτό αν και ήδη, αποκαλύπτει , το κόστος του έργου έχει μετά την υπογραφή αλλεπάλληλων συμπληρωματικών συμβάσεων υπερβεί το 50 % του αρχικού του προϋπολογισμού ξεπερνώντας τα 100 εκ. € με αποκλειστική χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής δηλαδή από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.
Και όλα αυτά , σημειώνει , ενώ βρισκόμαστε μόνο στην Α’ φάση του έργου, χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις από που θα χρηματοδοτηθεί η Β’ φάση του έργου, πότε θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και πότε θα αποδοθεί το έργο στο σύνολο του.
Υπενθυμίζει δε ότι η αρχική βέβαια δέσμευση της πρώην διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής (Δούρου) ήταν ότι το έργο θα τέλειωνε σε δύο χρόνια και εντός του αρχικού του προϋπολογισμού ….
Όπως επίσης υπογραμμίζει ότι η δέσμευση της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας ήταν ότι το έργο της α’ φάσης θα τέλειωνε στις αρχές του 2021 ενώ για τη β΄ φάση βρίσκεται σε αναζήτηση πόρων ….
Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι «Υπάρχουν συνολικά ευθύνες τόσο στην προηγούμενη όσο και στη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου και την εκτροπή του προϋπολογισμού του. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα έχει γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο χωρίς χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης.
Οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να πληροφορηθούν το χρονοδιάγραμμα του έργου, πότε θα τελειώσει η α’ φάση και πότε η β΄ φάση, πότε δηλαδή το έργο θα είναι λειτουργικό και ποιο κόστος.
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οφείλει να συνδράμει ώστε να βρεθούν οι πόροι για την ολοκλήρωση του έργου».