Έτοιμο να εφαρμοστεί στα πρώτα ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν επιλεγεί από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου είναι το έργο ILION PAYG, το οποίο υλοποιείται πιλοτικά στο 8ο Δημοτικό Σχολείο και τα Δημοτικά Ιατρεία της πόλης, προκειμένου να ελεγχθούν οι ενεργειακές ανάγκες και αφορά την εγκατάσταση έξυπνου προπληρωμένου μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας (Pay-As-You-Go).
Το έργο, που υλοποιείται στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος “Υποστήριξη των Ενεργειακά Ευάλωτων Νοικοκυριών του Δήμου Ιλίου – Δράσεις για την αντιμετώπιση της Ενεργειακής Ένδειας” σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, παρουσιάστηκε στο Πολυδύναμο Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης». Μετά τις εργαστηριακές του δοκιμές, όπως προέκυψε από τα πρώτα αποτελέσματα, η λειτουργία του ήταν επιτυχής, η τροφοδότηση με ηλεκτρική ενέργεια συνεχής και αδιάλειπτη και η επικοινωνία του μετρητή με το κεντρικό σύστημα σταθερή.
Τη μελέτη του έργου εκπόνησε το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος του ΠΑ.Δ.Α. από την Ερευνητική Ομάδα, με υπεύθυνο τον Ερευνητή – Ακαδημαϊκό Σύμβουλο του Εργαστηρίου Παναγιώτη Κτενίδη.
Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του έργου εξέφρασε ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, τονίζοντας: «Οι δύο βασικές αιτίες της ενεργειακής φτώχειας είναι τα χαμηλά εισοδήματα και η διαβίωση σε κτίρια με χαμηλή ενεργειακή απόδοση. Πιο ευάλωτοι είναι τα άτομα με αναπηρία, τα μονογονεϊκά νοικοκυριά, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άνεργοι. Οφείλουμε όλοι, στο μέτρο που μας αναλογεί, να συμβάλλουμε για την ανακούφισή τους και μακροπρόθεσμα σε επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση».
Στην παρουσίαση του πιλοτικού έργου συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ο συντονιστής της συνεργασίας με το ΠΑ.Δ.Α. Φώτης Μαρκόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και τεχνικοί συνεργάτες του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου.

Προηγούμενο άρθροΜ. Βορίδης :Σύγχρονες Δημόσιες Διοικήσεις για να μη γίνουν τροχοπέδη στην εξέλιξη της οικονομίας και ι της κοινωνίας
Επόμενο άρθρο“Γυμνή ” και πάλι η Αυτοδιοίκηση για τις φωτιές- Στον ” αέρα” τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας