Το αγροτικό μπλόκο του Κιλκίς, με δύναμη πενήντα τρακτέρ που έχει παραταχθεί συμβολικά στην είσοδο της πόλης από την πλευρά της Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης και δήλωσε στους αγρότες τη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα τους. Ο Δήμαρχος Κιλκίς συζήτησε με αγρότες και κτηνοτρόφους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με κυρίαρχο την αύξηση του κόστους παραγωγής, που προβάλλει ως απειλή για την ίδια την επιβίωσή τους.
Νωρίτερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς ο κ. Κυριακίδης τοποθετήθηκε για τις αγροτικές κινητοποιήσεις τονίζοντας ότι είναι καθήκον όλων όχι μόνο να υιοθετήσουν αλλά και να υπερασπιστούν τις προτάσεις του αγροτικού κόσμου στην Κυβέρνηση.
Ειδικότερα ο Δήμαρχος Κιλκίς επισήμανε στην παρέμβασή του τα ακόλουθα:
“Εκφράζουμε την ολόθερμη υποστήριξή μας στις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου της περιοχής μας και συντασσόμαστε με τα δίκαια αιτήματά του.
Το να είναι κανείς αγρότης ή κτηνοτρόφος μοιάζει με πραγματικό άθλο, αφού όλες οι συνθήκες είναι απαγορευτικές.
Και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, μηδενός εξαιρουμένου, ασφυκτιούν γιατί το κόστος καλλιέργειας έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, γιατί τα φυτοφάρμακα και οι τιμές των ζωοτροφών έχουν πάρει την ανηφόρα, γιατί το γάλα πουλιέται σε εξευτελιστική τιμή και μεταφέρεται στον καταναλωτή σε διπλάσια τιμή, γιατί η πράσινη ανάπτυξη του μαύρισε τη ζωή και περιόρισε την αγροτική παραγωγή.
Είναι μακρύς ο κατάλογος των δεινών της αγροτιάς, το κυρίαρχο πρόβλημα όμως των αγροτών και των κτηνοτρόφων είναι ότι παλεύουν μόνοι χωρίς να βλέπουν ένα φως στο τούνελ και η οικονομική τους θέση επιδεινώνεται σε σημείο που να απειλείται πλέον
η επιβίωσή τους.
Θέλουν να μείνουν στα χωράφια, να καλλιεργήσουν και να παράξουν οι αγρότες μας. Οι ελάχιστοι κτηνοτρόφοι που έχουν απομείνει, αντιστέκονται στη λαίλαπα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας αλλά τα περιθώρια έχουν στενέψει εδώ και παρά πολύ καιρό και οι δυνάμεις και οι αντοχές όλων είναι εξασθενημένες.
Εύλογα, λοιπόν αντέδρασαν και συμμετείχαν στο αγροτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο περίπου εβδομάδες στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και στη συνέχεια στην Agrotica.
Πληγωνόμαστε όταν βλέπουμε τους καλλιεργητές, ταλαιπωρημένους ανθρώπους στους δρόμους να εκλιπαρούν για τα αυτονόητα. Να παρακαλούν, αντί να τους παρακαλάνε, να δοθούν κίνητρα για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο, να παρακαλούν να αλλάξει η ατζέντα της ΚΑΠ και να διαμορφωθεί, επιτέλους, μια φιλαγροτική πολιτική που να στηρίζει πραγματικά το αγροτικό και κτηνοτροφικό εισόδημα.
Διερμηνεύοντας τα αισθήματα του Δημοτικού Συμβουλίου συμπαρατασσόμαστε στον δίκαιο αγώνα του αγροτικού κόσμου και είμαστε ανοιχτά και θαρραλέα μαζί του.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ήταν το ισχυρό θεμέλιο αυτού του τόπου και έδωσαν τις δικές τους μάχες κάτω από αντίξοες συνθήκες για να καρπίσει η γη, να θρέψουν τις οικογένειες και για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Με σκληρές θυσίες, με πολλές στερήσεις.
Ανεξάρτητα από τη φθίνουσα πορεία της αγροτικής οικονομίας στην περιοχή μας, την εγκατάλειψη της υπαίθρου και την σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, είναι καθήκον μας,όχι μόνο να υιοθετήσουμε αλλά και να υπερασπιστούμε τις προτάσεις τους προς την Κυβέρνηση.
Ενώνουμε, λοιπόν, τη φωνή μας στο αγωνιώδες αίτημα που εκφράζει αυτή τη στιγμή ο αγροτικός κόσμος: Να του επιτρέψουν δηλ. να ζήσει με αξιοπρέπεια, να παραμείνει στο επάγγελμα του αγρότη και του κτηνοτρόφου, να συνεχίσει να παράγει, για να μπορούμε να υπάρχουμε και εμείς”.

Προηγούμενο άρθροΣτήριξη του Βόλου από την Κύπρο με ενίσχυση του τουρισμού , ζήτησε ο Μπέος
Επόμενο άρθροΤεράστια καθυστέρηση στη διαχείριση των απορριμμάτων στα Ιόνια -Ανέλαβε ο Τρεπεκλής πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ