Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ,ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Κώστας Ζαχαριάδης πρότεινε να αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων τη διοργάνωση ενός ετήσιου διεθνούς συνεδρίου, του «Forum της Πνύκας».
Η «Ανοιχτή Πόλη» πιστεύει πως ο Δήμος Αθηναίων οφείλει και μπορεί να πρωτοστατήσει στη συζήτηση θεμάτων που αφορούν τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων. Θέματα όπως οι πράσινες και έξυπνες πόλεις, το στεγαστικό, το κυκλοφοριακό, η ένταξη των μεταναστών, η ασφάλεια στις πόλεις, η διακυβέρνηση και αποκέντρωση των εξουσιών και πολλά άλλα αποτελούν ζητήματα που απασχολούν παγκοσμίως όλες τις δημοτικές αρχές.
” Η Αθήνα με το ιστορικό και συμβολικό της βάρος μπορεί να γίνει η ηγέτιδα ενός Forum Δημοκρατίας και Αυτοδιοίκησης για την Ελλάδα και την Ευρώπη.Η Αθήνα μας έχει μια μεγάλη ιστορία. Στην περιοχή της Πνύκας συγκαλούνταν η Εκκλησία του δήμου, κυρίαρχο όργανο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, από την οποία εκπορεύονταν όλες οι εξουσίες. Η «Ανοιχτή Πόλη» πιστεύει ότι παγκοσμίως δεν υπάρχει μέρος πιο σημειολογικά συνδεδεμένο με θέματα δημοκρατίας, πολιτών και ποιότητας ζωής από την Πνύκα”, τονίζεται σ΄ανακοίνωση της .
Επίσης υπογραμμίζεται ότι ” τα ζητήματα της δημοκρατικής διακυβέρνησης δεν έχουν μόνο συμβολική ή ιστορική αξία. Σε μια εποχή που πανευρωπαϊκά βλέπουμε τον αυταρχισμό, τις ακροδεξιές λογικές, ακόμα και ανοιχτά ναζιστικά μορφώματα να επανέρχονται, η δημοκρατική διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, όπως βέβαια και στο τοπικό, είναι θέμα κρίσιμο για το σήμερα και το αύριο.
Προτείνουμε, λοιπόν, ο Δήμος Αθηναίων να αναλάβει τη διοργάνωση ενός ετήσιου διεθνούς Forum με αυτό το στίγμα, το οποίο θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε «Forum της Πνύκας». Ένα τέτοιο Forum θα προβάλλει την Αθήνα παγκοσμίως ως κέντρο του σύγχρονου διαλόγου, ενώ θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την επεξεργασία λύσεων στα θέματα που μας αφορούν”.
Σύμφωνα με την ¨ΑΝΟΙΧΤΉ πΌΛΗ” , στο «Forum της Πνύκας» ενδεικτικά μπορούν καλούνται Δήμαρχοι από μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, σίγουρα οι Δήμαρχοι των μεγάλων ελληνικών πόλεων, αλλά και Περιφερειάρχες, ειδικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών κ.ο.κ”..

Προηγούμενο άρθροΣυνεργασία Σωτηρόπουλου-Λέκκα για τους αντισεισμικούς ελέγχους των σχολείων του Βύρωνα
Επόμενο άρθροΑντισυνταγματικός ο νόμος Βορίδη για την είσπραξη δημοτικών οφειλών !