Η έντονη βροχόπτωση των τριών τελευταίων ημερών έφερε στο φως μεγάλες καταστροφές στην Αιτωλοακαρνανία, ιδίως στον άξονα Μεσολογγίου – Ξηρομέρου. Καταστροφές που ευτυχώς δεν συνοδεύθηκαν από απώλεια ανθρώπινης ζωής, στο ατύχημα που συνέβη στο δρόμο Πενταλόφου – Στρογγυλοβουνίου.

Δρόμοι και περιουσίες πλημμύρισαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς, εκτεταμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν στο Μεσολόγγι και στον Αστακό, κατολισθήσεις έκλεισαν κεντρικές οδικές αρτηρίες, όπως το δρόμο Μύτικα – Παλαίρου ο οποίος παρέμεινε κλειστός για περισσότερο από μία ώρα.
Οι αγροτικοί δρόμοι του Δήμου Μεσολογγίου κατέστησαν κυριολεκτικά απροσπέλαστοι σε Σταμνά, Άγιο Ηλία και Μαγούλες Αιτωλικού, ενώ ελαιώνες, καλαμπόκια, βαμβάκια, τριφύλλια και μελίσσια, υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή στις περιοχές των Οινιάδων και του Αιτωλικού και συγκεκριμένα στις κοινότητες της Κατοχής, του Νεοχωρίου, της Σταμνάς, του Λεσινίου -Βαλτί, του Πενταλόφου και της Γουριάς.

Τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα προστασίας, παρά τον πακτωλό των εκατομμυρίων που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια, η μη συντήρηση της πεπαλαιωμένης αγροτικής οδοποιίας, παρά τις μεγάλες επιχορηγήσεις που δόθηκαν και δίνονται στους δήμους, τα οικονομικά προβλήματα των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ, το προβληματικό σε κάποιες περιοχές δίκτυο λειτουργίας της ΔΕΗ, κατέδειξαν με την πρώτη φθινοπωρινή νεροποντή την ανεπάρκεια του όλου συστήματος Πολιτικής Προστασίας Κράτους – Περιφέρειας – ΟΤΑ.

Επειδή όμως μόλις μπήκαμε το φθινόπωρο και τα έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα είναι μπροστά μας, πρέπον και αναγκαίο είναι:
1. Να επισπευσθούν οι διαδικασίες και οι παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την υπάρχουσα κατάσταση των τοπικών υποδομών.
2. Να τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας το όλο σύστημα λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας, παρά τις επιβεβαιωμένες δυσλειτουργίες του, για τις οποίες την αποκλειστική ευθύνη φέρει η τωρινή κυβέρνηση.
Πριν και εμείς λοιπόν διαβούμε στον καταστροφικό δρόμο χωρίς επιστροφή της Εύβοιας, οι κυβερνώντες κεντρικά και περιφερειακά ας πάψουν να είναι παρακολουθητές των καταστροφών, για τις οποίες μάλιστα επιχαίρονται όταν αυτές δεν συνοδεύονται από απώλειες ανθρωπίνων ζωών!

*Παναγιώτης Α. Κατσούλης, Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου-Εκπαιδευτικός – Καθηγητής Πληροφορικής

.

Προηγούμενο άρθροΕμβολιασμοί « κατ΄οίκον» στις Σέρρες
Επόμενο άρθρο