Μπορεί να γίνει η Αθήνα μια πόλη βιώσιμη, όμορφη, πράσινη, καθαρή, καινοτόμα, ανθεκτική στις κρίσεις, φιλική στο κλίμα, ανοιχτή, με ισχυρή κοινωνική συνοχή, ασφαλής για όλες και όλους, χωρίς νεοναζί και βία; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν με την ψήφο τους οι πολίτες της Αθήνας τον Οκτώβρη δίνοντας την διακυβέρνηση της πρωτεύουσας στην παράταξη ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ με υποψήφιο δήμαρχο τον καθηγητή Χάρη Δούκα και ένα σημαντικό επιτελείο στο οποίο έχω την τιμή να συμμετέχω και εγώ ως υποψήφιος.
Η Αθήνα χρειάζεται να αντιμετωπίσει και μάλιστα άμεσα, ΤΩΡΑ, με δημοκρατικό και συνεκτικό τρόπο, πολλαπλές κρίσεις, κάποιες σχετίζονται με τον τρόπο που αναπτύχθηκε (υποβαθμισμένες γειτονιές, ρύπανση, σκουπίδια, έλλειψη πρασίνου), κάποιες με τα γενικότερα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας (οικονομική, στεγαστική κρίση, αδύναμες κοινωνικές δομές, απουσία πολιτικών κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης) και κάποιες με τα παγκόσμια προβλήματα (κλιματική, ενεργειακή κρίση, οικονομικές αλλαγές).
Η αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Αθήνα πλήττεται από ανασφάλεια και δημοκρατικό έλλειμμα στη λήψη αποφάσεων αφήνει χώρο για επιρροή των ακροδεξιών και νεοναζί που όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων αλλά γιγαντώνουν τη βία και την ανασφάλεια.
Οι πολίτες ενδιαφέρονται για λύσεις που κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Η διοίκηση του Δήμου οφείλει να έχει συνεκτική στρατηγική και αποτελεσματική παρέμβαση για να το πετύχει, ασχέτως αν τα προβλήματα έχουν ρίζες παγκόσμιες ή καθαρά τοπικές.
Η δημοτική δράση για ποιότητα ζωής, μείωση της ρύπανσης, βελτίωση της υγείας για όλους πάνε μαζί με μείωση των επιβαρύνσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τη γενικότερη αναγέννηση της πόλης ξεκινώντας από τις γειτονιές.
Όραμα και ρεαλισμός, στρατηγική αλλά και κινητοποίηση των πολιτών που κάνουν πράξη στη γειτονιά τους παρεμβάσεις ζωής – αλλά βρίσκουν τη σημερινή διοίκηση του Δήμου όχι δίπλα αλλά απέναντί τους – μπορούν να αλλάξουν την πόλη. Με ελάχιστα χρήματα αλλά κινητοποιώντας τους πολίτες ο Δήμος Μιλάνου δημιούργησε 30 νέες πλατείες για πεζούς, παιδιά, παιχνίδι αλλά και πολλά νέα χλμ ποδηλατόδρομων σε ελάχιστα χρόνο με πολύ λίγα χρήματα.
Ο δήμος με δικά του εργαλεία, με διεκδίκηση χρηματοοικονομικών και φορολογικών εργαλείων από την κεντρική εξουσία, με κίνητρα και αντικίνητρα, ενεργοποιώντας πολίτες, φορείς και επιχειρήσεις μπορεί να αλλάξει την πόλη.
Με προϋπολογισμό πάνω από 1 δις ευρω η Αθήνα παραμένει μια πόλη με σοβαρά προβλήματα. Η τεχνογνωσία και η πολιτική βούληση για επίλυση των προβλημάτων με δημοτική διοίκηση Δούκα υπάρχουν, και θα κάνουν τη διαφορά στη ζωή και στα οικονομικά των πολιτών.

* Νίκος Χρυσόγελος, πρώην ευρωβουλευτή Πράσινοι / ΕFA- Υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου με την Αθήνα Τώρα

Προηγούμενο άρθροΠρώτη η Περιφέρεια Αττικής στην απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ
Επόμενο άρθροΈνας “γάμος” που άργησε . Υποψήφιος με τον Μπακογιάννη ο Γ. Βουλγαράκης