« Τρίγωνο πελατειακών συμφερόντων» μεταξύ της Περιφέρειας, των γαλακτοβιομηχανιών και συγκεκριμένων συνδικαλιστών κτηνοτρόφων , κατήγγειλε, ο επικεφαλής της παράταξης « Ορίζοντες Ηπείρου»,κ. Ριζόπουλος .
Όπως είπε το « τρίγωνο» οδηγεί σε « μπελάδες τόσο τους μικρούς παραγωγούς όσο και τις ίδιες τις γαλακτοβιομηχανίες».
Ακόμη επισήμανε πως μετά από την οικονομικοτεχνική μελέτη που εκπόνησε το αρμόδιο τμήμα της παράταξης, αποδεικνύεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των κτηνοτρόφων με κοπάδια 100 αιγοπροβάτων δεν είναι βιώσιμο.
«Η ελεύθερη αγορά πρέπει να λειτουργεί ως τέτοια και η Διεπαγγελματική πρέπει να αποφασίσει τι ρόλο θα παίξει. Ο περιφερειάρχης τους οδηγεί στα βράχια. Εμείς αγωνιζόμαστε να διασωθούν και να στηριχτούν οι μικροί κτηνοτρόφοι γιατί αλλιώς οι ελληνικές βιομηχανίες θα πάψουν να παράγουν προϊόντα με ελληνικό φρέσκο γάλα. Δεν είμαι εδώ να λύσω τα προβλήματα των βιομηχανιών αλλά να στηρίξω κτηνοτρόφους, παρότι τη στιγμή που θα ζητηθεί από τις βιομηχανίες επειδή πρέπει κι αυτές να είναι εύρωστες είμαστε έτοιμες να βοηθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά δε με την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την πώληση των πρώτων υλών των κτηνοτρόφων ανακοίνωσε τη στήριξή του στην πρωτοβουλία του ΓΑΣ Ιωαννίνων να διαμορφώσει δεδομένα που μπορούν να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές.
Τις προτάσεις της παράταξης, αναλύοντας διεξοδικά την μελέτη που εκπονήθηκε, παρουσίασε ο συντονιστής της, Μιχάλης Νάτσης.
Όπως τόνισε, οι ορίζοντες Ηπείρου προχώρησαν σε μια οικονομικοτεχνική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης παίρνοντας ως βάση υπολογισμού μια μη σταβλισμένη κτηνοτροφική μονάδα και χωρίς να έχει ενσωματωθεί το αρχικό κόστος επένδυσης που για κάθε ζωντανό είναι 150-220 ευρώ.
Το συμπέρασμα είναι πως μια κτηνοτροφική μονάδα δυναμικότητας 100 ζώων (οι πιο συνηθισμένες στην Ήπειρο) με τις σημερινές τιμές δεν είναι βιώσιμη.
Άμεση συνάρτηση αυτού του συμπεράσματος, πέραν από τις υψηλές τιμές των κτηνοτροφικών εφοδίων είναι και οι χαμηλές τιμές πώλησης.
«Οι γαλακτοβιομηχανίες καθορίζουν την τιμή αγοράς σύμφωνα με την περιεκτικότητα τους σε λιποπρωτεΐνες και κατεβάζουν την τιμή ως και 10 λεπτά για χαμηλότερη ποιότητα, ενώ την ανεβάζουν ως 2 λεπτά για καλύτερης ποιότητας γάλα.
Γι’ αυτό οι αναλύσεις του γάλακτος που παραδίδεται πρέπει να είναι υπογεγραμμένες από χημικό για την διασφάλιση της ποιότητας και τη σωστή τιμολόγηση.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και για πολλούς ακόμα που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε οι Ορίζοντες Ηπείρου καταθέτουμε μια σειρά προτάσεων για την στήριξη της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας, κοστολογημένες με βάση την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί», τόνισε ο κ. Νάτσης:
Αναλυτικά οι προτάσεις έχουν ως εξής:
1. Χρηματοδότηση από πλευράς τραπεζών για την προμήθεια εφοδίων σε συγκεκριμένες περιόδους (Άνοιξη και Φθινόπωρο) με τιμολόγιο και με απευθείας πληρωμή των προμηθευτών. (Τα χρήματα δεν θα δίνονται στα χέρια των αγροτών).
2. Λόγω κορονοϊού που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και λόγω αύξησης στο τελευταίο τετράμηνο των ζωοτροφών (κυρίως εισαγόμενων) 30%-40% η οποία εξανέμισε την φετινή αύξηση στην τιμή του γάλακτος προτείνουμε να δοθεί μια δεύτερη εξισωτική επιδότηση για κάθε Κτηνοτρόφο-Αγρότη στο ύψος που ήταν η προηγούμενη (Οκτώβριο και Δεκέμβριο του 2020).
3. Παροχή κεφαλαίου κίνησης μέσω άτοκων δανείων από 10.000 ως 25.000 ευρώ.
4. Ενίσχυση και επέκταση της συμβολαιακής κτηνοτροφίας.
5. Στήριξη της ποιότητας με κίνητρα από τις γαλακτοβιομηχανίες.
6. Τα σχέδια βελτίωσης να χρηματοδοτηθούν με άτοκα δάνεια κι όχι μόνο με επιδοτήσεις.
7. Αύξηση πρόβιου γάλακτος στο 1,10 ευρώ/κιλό. Χωρίς «τιμωρητικές» λογικές των οικογενειακών μονάδων με ανάλογες αυξήσεις στο αγελαδινό και το κατσικίσιο.
8. Επιδότηση πετρελαίου.
9. Επιδότηση ρεύματος για άντληση νερού προς άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με ρύθμιση γενναία ή και διαγραφή παλιών οφειλών και για κάθε άλλη χρήση αγροκτηνοτροφική.
10. Χρηματοδότηση αποκατάστασης λειτουργίας αντλιοστασίων (π.χ. κάμπους Φιλιατών) και θεσμικό πλαίσιο για την ορθή λειτουργία των φορέων διαχείρισης ΤΟΕΒ.