Σημαντικά θέματα διαφάνειας και χρηστής οικονομική διαχείρισης στο δήμο Ελληνικού -Αργυρούπολης, εγείρονται , μ’ όσα καταγγέλλει σ΄ ανακοίνωση της , η ” Δημοκρατική Συνεργασία “, επικεφαλής της οποίας είναι ο Χρίστος Κορτζίδης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση , ” ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις. Πενήντα πέντε (55) τουλάχιστον δουλειές ή δουλίτσες, προμήθειες και εργασίες πρασίνου, αστικού εξοπλισμού πόλης και παιδικών χαρών συνολικής αξίας περίπου εννέα εκατομμυρίων ευρώ, έχει δώσει η διοίκηση του δήμου μέσα από 41 απευθείας αναθέσεις και 14 διαγωνισμούς, σε μία μόνο εταιρεία από τα μέσα του 2015 μέχρι τώρα”.
Όπως τονίζει , ” όλα ξεκίνησαν όταν μας σύστησαν την εν λόγω εταιρεία ως χορηγό του δήμου, χωρίς να αναφέρουν ποτέ τι ακριβώς χορήγησε και πόσο κόστισε η χορηγία.
Τα πρώτα δύο χρόνια (μέχρι τα μέσα του 2017) οι αναθέσεις και διαγωνισμοί που κέρδισε η εταιρεία ξεπερνούσαν το μισό εκατομμύριο.
Τότε είχαμε κάνει δημόσια κριτική, επισημαίνοντας την κατάτμηση ομοειδών έργων και προμηθειών, την απουσία άλλων προσφορών σε πολλές περιπτώσεις, καθώς και τα ελάχιστα ποσοστά έκπτωσης από 0 έως 4 – 5 %, αφού ουσιαστικά στους συγκεκριμένους τομείς η εταιρία “παίζει” χωρίς ανταγωνιστές.
Επανήλθαμε επίσης με δημόσια κριτική την Άνοιξη του 2019, όταν οι αναθέσεις και οι διαγωνισμοί είχαν ξεπεράσει το ενάμιση εκατομμύριο ευρώ.
Η διοίκηση Κωνσταντάτου έκανε πως δεν είδε, δεν άκουσε, δεν κατάλαβε.
Το ίδιο και όταν σε κάθε σχεδόν συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την έγκριση του προύπολογισμού του δήμου, επαναφέραμε ξανά και ξανά το πρόβλημα.
Για να φτάσουμε στις μέρες μας να έχουν ιδιωτικοποιήσει – παραχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τις δημοτικές υπηρεσίες πρασίνου στη συγκεκριμένη εταιρεία.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των 9 εκ. ευρώ αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το διάστημα από το 2016 έως και το 2021 ολόκληρη η υπηρεσία πρασίνου του δήμου (αμοιβές προσωπικού, ασφαλιστικό κόστος, προμήθειες, συντηρήσεις, παροχές τρίτων) είχε κόστος 6,5 εκ. ευρώ περίπου (1-1,2 εκ/χρόνο)”.
Η δημοτική παράταξη αναφέρει , ” είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι διαγωνισμοί που έχει προκηρύξει ο δήμος για τις παραπάνω προμήθειες – υπηρεσίες έχουν κερδηθεί από αυτή την εταιρεία.
Στον τελευταίο μάλιστα διαγωνισμό για τη προμήθεια – εγκατάσταση εξοπλισμού δύο παιδικών χαρών, προύπολογισμού 400.000 ευρώ με χρηματοδότηση της περιφέρειας Αττικής, εμφανίζονται 3 προσφορές, η μία δεν έγινε αποδεκτή, η άλλη είχε 0% έκπτωση κι έτσι προτιμήθηκε η εν λόγω εταιρεία με 1%.
Σε όλα τα παραπάνω προστέθηκε τελευταία και το εξής ερώτημα: πως έπρεπε να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή τον τραγικό θάνατο του άτυχου εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του σε εργασία της παραπάνω εταιρείας στο δήμο μας, σύμφωνα με την απάντηση του δημάρχου σε πρόσφατο ερώτημά μας;
Μέχρι να ξεκαθαρίσει με κάποιο τρόπο το θέμα των ευθυνών της εταιρείας, μπορεί ο δήμος να εξακολουθεί συνεργάζεται μαζί της σαν μην συνέβηκε τίποτα;
Κι όμως, συνεχίζουν ακάθεκτοι στην ίδια λογική. Σχεδόν δύο μήνες μετά το δυστύχημα εξακολουθούν να αναθέτουν δουλειές στη συγκεκριμένη εταιρεία.
Όλα τα οικονομικά στοιχεία που αναφέρουμε στο κείμενο αυτό, υπάρχουν αναλυτικά σε σχετικό πίνακα που έχουμε καταρτίσει με βάση τις αναρτημένες αποφάσεις στο πρόγραμμα Διαύγεια” καταλήγει αναφέροντας η σχετική ανακοίνωση.

Προηγούμενο άρθροΣτην Περιφέρεια Αττικής το βραβείο «Καλύτερης Νέας Ιδέας»στον Ετήσιο Διαγωνισμό Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Επόμενο άρθροΓιατί δεν συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Νικαίας ;Φοβούνται κάτι ή θέλουν την απαξίωση του;