Μια καινοτόμος προσέγγιση που διεθνώς εμφανίζεται ως η απάντηση στο ζήτημα της αστεγίας θα εφαρμοστεί πιλοτικά μόνο στον Δήμο Θεσσαλονίκης και φέρει το όνομα “Housing First”.
«Το πρόγραμμα αντιμετωπίζει σε πρώτη φάση το πρόβλημα στέγασης για άστεγους συμπολίτες μας και στη συνέχεια παρέχει εξατομικευμένες υποστηρικτικές υπηρεσίες για την επανένταξή τους», δήλωσε σχετικά η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης Ιωάννα Κοσμοπούλου.
Η ευκαιρία για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος “Housing First” δόθηκε το 2022, με το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους», το οποίο υλοποιεί η Aντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις ΜΚΟ «Άρσις» και «Praksis» και με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στο νεοσύστατο Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής).
Προβλέπει τη μίσθωση συνολικά 41 διαμερισμάτων. «Από αυτά, τέσσερα διαμερίσματα θα διατεθούν για κατοικία σε άτομα που ζουν σε συνθήκες έλλειψης στέγης και δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια δομή. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι αυτοί θα πλαισιωθούν με ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Τα υπόλοιπα διαμερίσματα έχουν ήδη διατεθεί σε ωφελούμενους των δομών αστεγίας του Δήμου Θεσσαλονίκης», τόνισε η κα. Κοσμοπούλου.
Η διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και δημόσιας υγείας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αναζήτηση κατάλληλων κατοικιών που θα μπορούσαν μισθωθούν στο πλαίσιο του προγράμματος Στέγαση και Εργασία, ώστε να φιλοξενήσουν ωφελούμενους της πιλοτικής εφαρμογής Housing First και καλεί τους δημότες που διαθέτουν κάποια κατοικία προς μίσθωση, να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα:
1) Έφη Μανιατάκου: Διοικητικά / Οικονομικά Υπεύθυνη Προγράμματος
Τηλ: 2310 556145, 2310 550223
Email: e.maniatakou@praksis.gr
2) Νανά Μιχαλοπούλου: Υπεύθυνη Υλοποίησης Προγράμματος
Τηλ: 2310534652
Email: nana.michalopoulou@arsis.gr
Με την πολύτιμη συμβολή της ΔΕΠΘΕ και σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε και ένα βίντεο όπου αποτυπώνεται η νέα αυτή προσέγγιση που επιχειρείται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με κύριο μέλημα την ασφαλή διαβίωση και την επανένταξη των αστέγων στην κοινωνία.

Προηγούμενο άρθροΜε ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενισχύθηκε ο στόλος οχημάτων του δήμου Αιγάλεω
Επόμενο άρθροΈκανε πίσω ο Παχατουρίδης -Χωρίς κάρτα εισόδου στη “Χωράφα”