«”ΧΑΪ ΛΑΪΦ” στον Πειραιά. Το Κινηματοθέατρο και το Μέγαρο Αδελφών Παπακώστα στην πλατεία Κοραή», είναι ο τίτλος της πρωτότυπης μελέτης που συνέταξε και δημοσιοποίησε η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Όλους» , επικεφαλής της οποίας είναι ο Νίκος Μπελαβίλας , στο πλαίσιο της καμπάνιας για τη διάσωση του ιστορικού κινηματοθεάτρου «Χάι-Λάιφ» .
Η μελέτη έχει ως αντικείμενο την τεχνική, αρχιτεκτονική, καλλιτεχνική και ιστορική τεκμηρίωση ενός μνημείου που συμπυκνώνει τη νεώτερη ιστορία, τον λαϊκό και αστικό πολιτισμό του Πειραιά.
Καταγράφοντας τις πολλαπλές χρήσεις και όψεις του κτιρίου, από τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα με την οικοδόμηση του Μεγάρου Παπακώστα και του κινηματογράφου «Χάι-Λάιφ» μέχρι τη σύγχρονη μουσική σκηνή στις αρχές του 21ου αιώνα, η μελέτη αποτυπώνει τη διαχρονική πολιτισμική αξία του και καλεί σε μια πολιτική διάσωσης και προστασίας των ιστορικών και δημόσιων χώρων του Πειραιά.
Με αυτή τεκμηριώνεται πλήρως η εξέχουσα σημασία του κτιρίου και του κινηματοθεάτρου «Χάι-Λάιφ» όχι μόνον ως απλού διατηρητέου κτιρίου αλλά ως αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού μνημείου στο κέντρο της πόλης.
Η συγγραφή του τεύχους έγινε από εθελοντική επιστημονική ομάδα η οποία κάλυψε πλήρως την έρευνα για το κτίριο, το παρελθόν, τις χρήσεις, το θεσμικό και ιδιοκτησιακό του καθεστώς και την πολιτιστική αξία του σε βάθος σχεδόν ενάμιση αιώνα.
Στην ομάδα συμμετείχαν ο αρχιτέκτων Χάρης Μιχαήλ, η αρχιτέκτων MSc πολεοδόμος Πολίνα Πρέντου η οποία είχε και την επιμέλεια του τεύχους, η δικηγόρος Βάνα Μελά, η δημοσιογράφος Ντόρις Αργαλιά, ο ζωγράφος-αιθουσάρχης Αγαπητός Αγαπητάκης και ο καθηγητής ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας.
Η καμπάνια για τη διάσωση του «Χάι-Λάιφ» ξεκίνησε όταν μέλη του «Πειραιάς για Όλους» διαπίστωσαν την έναρξη εργασιών στο εσωτερικό της αίθουσας του ιστορικού κινηματοθεάτρου και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί ουδεμία ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Με μία αστραπιαία κινητοποίηση και δημοσιοποίηση της καταστροφής πέτυχαν τη διακοπή των εργασιών, ενώ με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας οργάνωσαν συμβολική εκδήλωση με ανθρώπινη αλυσίδα στην όψη του κτιρίου.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι του «Πειραιάς για Όλους» έθεσαν άμεσα και τεκμηριωμένα το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου η δημοτική αρχή παραδέχθηκε την πλήρη άγνοια της ως προς την υπουργική απόφαση που επέτρεπε την καταστροφή, καθώς στο κείμενο της είχε ουσιαστικά αποκρυβεί ότι πρόκειται για τον ιστορικό κινηματογράφο «Χάι-Λάιφ» του Πειραιά. Η συζήτηση κατέληξε σε ομόφωνο ψήφισμα για τη διάσωση του κτιρίου.
Για το θέμα κινητοποιήθηκαν άμεσα οι βουλευτές Πειραιά Νίνα Κασιμάτη, Τρύφων Αλεξιάδης και Θοδωρής Δρίτσας. Οι δύο τελευταίοι μετέφεραν το θέμα στη Βουλή με ομιλία και επίκαιρη ερώτηση προς το ΥΠΕΝ.