Άγνοια, προχειρότητα , υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου και κυρίως έλλειψη υπεύθυνης πολιτικής θέσης καταλογίζει στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου , κ. Πτωχό , ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης « Νέα Πελοπόννησος», Πέτρος Τατούλης.
Ο κ. Τατούλης , πρώην περιφερειάρχης και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου καταγγέλλει ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Σώματος ,η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας , απέσυρε από την Ημερήσια Διάταξη , που σημειωτέον η ίδια είχε καταρτίσει , όλα –εκτός από ένα-τα θέματα που αφορούσαν ΜΠΕ αιολικών και φωτοβολταικών πάρκων με «ευφάνταστες δικαιολογίες».
Αναφέρει συγκεκριμένα σ΄ανακοίνωση της , η παράταξη « Νέα Πελοπόννησος”:
«Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η πολυδιαφημιζόμενη «νέα εποχή» της Περιφερειακής Αρχής του κ. Πτωχού χαρακτηρίστηκε από άγνοια, προχειρότητα και κυρίως έλλειψη υπεύθυνης πολιτικής θέσης.
Από το σύνολο των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών μόνο ένα συζητήθηκε, ενώ τα υπόλοιπα αποσύρθηκαν ή αναβλήθηκαν.
Οι ευφάνταστες δικαιολογίες εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής για τις ελλείψεις εισηγήσεων, τη μη αποστολή των ΜΠΕ καθώς και την εκπρόθεσμη ημερομηνία που ήρθαν προς συζήτηση όχι απλά δεν ήταν πειστικές, αλλά άγγιξαν τα όρια της γραφικότητας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΜΠΕ για την εγκατάσταση και λειτουργία Α.Σ.Π.Η.Ε. στη θέση «Άγιος Παντελεήμονας» στην Π.Ε. Αρκαδίας, η οποία είχε ημερομηνία εισαγωγής στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 16.12.2020, δηλαδή πριν από τρία (3) χρόνια!
Ο πρ. Περιφερειάρχης και επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Πέτρος Τατούλης καθώς τα μέλη της «Νέας Πελοποννήσου» κατήγγειλαν την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, επισημαίνοντας ότι επιδίωξη της συγκεκριμένης Περιφερειακής Αρχής όπως και της Κυβέρνησης είναι η υποβάθμιση του θεσμού του ανώτερου Συλλογικού Οργάνου της Αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού που είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Αποκορύφωμα της έλλειψης υπευθυνότητας αποτέλεσε η συζήτηση που αφορούσε την ΜΠΕ σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον ποταμό ΝΕΔΑ, του Δήμου Οιχαλίας στην Π.Ε. Μεσσηνίας.
Η Περιφερειακή Αρχή προσπάθησε να αποφύγει την ευθύνη της και τη διατύπωση άποψης για ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό, γνωρίζοντας τις έντονες αντιδράσεις φορέων και πολιτών για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση.
Με τη γνωστή μέθοδο του «Πόντιου Πιλάτου» παρά την έντονη αντίδραση των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, ανέβαλε το θέμα για να εκφράσει άποψη η Δημοτική Αρχή και για να προσέλθει η επενδύτρια εταιρεία(!) όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από στελέχη της Περιφερειακής Αρχής.
Η απόφαση του κ. Πτωχού για την αναβολή του θέματος, με δεδομένο ότι γνώριζε ότι έχει λήξει η προθεσμία σύμφωνα με το Νόμο για τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη Περιφερειακή Αρχή δεν διαθέτει αυτόνομη πολιτική θέση, αφού συνεχίζει να δέχεται εντολές «άνωθεν», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης.
Ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας ζήτησε την καταψήφιση της συγκεκριμένης ΜΠΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό το έργο και σε κάθε άλλη πρόταση για εγκατάσταση υδροηλεκτρικών σταθμών στη ΝΕΔΑ».
Ο Πέτρος Τατούλης υπενθύμισε την ομόφωνη αρνητική απόφαση του προηγούμενου Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Λύκαιο Όρος, με δεδομένο ότι το Λύκαιο Όρος και η ΝΕΔΑ αποτελούν ενιαίο πολιτιστικό χώρο.
Δεσμευόμαστε τόνισε ο κ.Τατούλης απέναντι στους πολίτες της Μεσσηνίας ότι από τη θεσμική θέση της Μείζονος Μειοψηφίας, δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή μιας περιοχής με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και κυρίως με πλούσιο περιβαλλοντολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον και θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει ο Νόμος να μην επιτευχθεί αυτό το προμελετημένο «έγκλημα» στην εμβληματική αυτή περιοχή, του μοναδικού θηλυκού ποταμού της Χώρας μας».

Προηγούμενο άρθροΕνισχύουν τη διαδημοτική τους συνεργασία σε σημαντικά θέματα οι δήμαρχοι Ιλίου, Πετρούπολης, Αγ.Αναργύρων
Επόμενο άρθροΑπ. Τζιτζικώστας στον Πρόεδρο της Κύπρου:«Είμαστε ένα”