Ριζικά αντίθετη είναι η κατάσταση σ΄ότι αφορά την καθημερινότητα των δημοτών της Αθήνας απ΄αυτή που παρουσιάζει η Δημοτική Αρχή Μπακογιάννη , υποστηρίζει η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας ,” Ανοιχτή Πόλη” , η οποία και το έθεσε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Σώματος.
Σύμφωνα μ΄ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “οι συνθήκες της καθημερινότητας των δημοτών, και αυτές δυστυχώς επιδεινώνονται”.
Συγκεκριμένα ” δεκάδες σχολικά κτήρια του Δήμου Αθηναίων έχουν σοβαρά και επιδεινούμενα προβλήματα, υποβαθμίζοντας την εικόνα της δημόσιας παιδείας και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Τις προάλλες έπεσαν τα ταβάνια στο 20ο Νηπιαγωγείο από την υγρασία, σήμερα λάβαμε επιστολή άλλων δύο νηπιαγωγείων στον Κολωνό που στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους, ενώ ο κατάλογος των σχολείων με χρονίζοντα προβλήματα συντήρησης και υποδομών, όπως ενδεικτικά τα 102ο και 107ο Δημοτικά Σχολεία, εμπλουτίζεται διαρκώς.
Την ίδια στιγμή, το σχετικό έργο συντήρησης των σχολικών κτηρίων που “τρέχει” υποτίθεται από το 2020 είχε επί δύο χρόνια μηδενική απορρόφηση, ενώ και για το τρέχον έτος (που υποτίθεται ότι θα ολοκληρωνόταν) μάλλον θα κλείσει πολύ κάτω από τα προβλεπόμενα. Καλούμε λοιπόν τη δημοτική αρχή να σταματήσει τον εμπαιγμό της σχολικής κοινότητας και να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών.
Δεν είναι όμως μόνο τα σχολεία, αλλά και άλλες αναγκαίες υποδομές της πόλης που ρημάζουν στην εγκατάλειψη και την αδιαφορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παιδική χαρά στα Θυμαράκια (πλατεία Αθανασίου Διάκου) που είναι κλειδωμένη, με τον εξοπλισμό της (παγκάκια, παιχνίδια κοκ) να έχει ξηλωθεί και εγκαταλειφθεί στον χώρο.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΑΝΔΑ είχαν απαντήσει σε σχετικό ερώτημά μας, τον Μάρτιο του 2021, ότι η εν λόγω παιδική χαρά βρισκόταν “σε πρόγραμμα ανάπλασης”, ενώ και οι σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης στην 4η κοινότητα έθεσαν το θέμα πριν από μερικούς μήνες για να λάβουν διαβεβαιώσεις για άμεσες παρεμβάσεις. Άλλοι τέσσερις μήνες πέρασαν και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Σε νέο μας ερώτημα, ο ΟΠΑΝΔΑ μας απάντησε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και ότι βρισκόμαστε στο στάδιο της αποξήλωσης των παλιών οργάνων. Κοντεύουμε δύο χρόνια που παίρνουμε σχεδόν την ίδια απάντηση, με την παιδική χαρά να παραμένει άδεια και κλειδωμένη.
Η καθημερινότητα των δημοτών επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από μακροχρόνιες δυσλειτουργίες τόσο του αστικού σχεδιασμού, όσο και του μοντέλου συναρμοδιοτήτων μεταξύ διαφορετικών επιπέδων της διοίκησης. Στη Λιοσίων 132-134, λίγο μετά τον σταθμό Αττική, οι εργασίες ανέγερσης καταστήματος Lidl δημιουργούν μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για πεζούς και εποχούμενους και μια εικόνα απαράδεκτη για σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Στο στενότερο σημείο, το πεζοδρόμιο που αφήνει η οικοδομή έχει πλάτος περίπου 60 εκ, εντός των οποίων είναι φυτεμένη μια κολώνα της ΔΕΗ, ενώ τον όποιο ελιγμό δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο ένα φρεάτιο απορροής ομβρίων!
Από τον περασμένο Μάιο, η Ανοιχτή Πόλη έχει απευθύνει επανειλημμένα ερωτήματα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η απάντηση ήταν ότι όλα είναι νόμιμα και γίνονται ορθώς. Το Ρυμοτομικό Σχέδιο διαμορφώθηκε το 1969, επί χούντας, και παρά τα φανερά προβλήματά του κανείς δεν έχει ασχοληθεί να διορθώσει, ενώ η Λιοσίων και τα πεζοδρόμιά της είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας και άρα ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Όμως αυτά δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία: κάθε μέρα κινδυνεύουν πολίτες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά από τα γειτονικά σχολεία. Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να λάβει έστω και τώρα τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με τις συναρμόδιες περιφερειακές και κρατικές υπηρεσίες, που να διασφαλίζουν αξιοπρεπή χώρο διέλευσης για τους πεζούς, καθώς και να ελέγξει και να μας ενημερώσει αν τηρούνται οι προβλέψεις ασφαλούς λειτουργίας του εργοταξίου.
Την ίδια στιγμή, κεντρικοί και πολυσύχναστοι πεζόδρομοι της πόλης, όπως η Ερμού και η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, υποφέρουν από ανεξέλεγκτη στάθμευση αυτοκινήτων που πρακτικά καταργεί το χαρακτήρα τους ως κοινόχρηστων χώρων για τους πεζούς, ιδίως τα σαββατοκύριακα. Ρωτήσαμε τη δημοτική αρχή αν έχει την πρόθεση να προστατευθούν οι ελεύθεροι αυτοί χώροι που επιπλέον υφίστανται υλικές φθορές, σε μια περίοδο που ο Δήμος τρέχει εργολαβίες εκατομμυρίων για την αποκατάσταση πεζοδρομίων”.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ερώτησε επίσης “τη δημοτική αρχή για το σχεδιασμό της, σε σχέση με την υποχρέωσή της “να μεριμνήσει για την υλική εκτέλεση της κατεδάφισης” των τριών αυθαίρετων ορόφων του ξενοδοχείου της Coco-Mat στην περιοχή Μακρυγιάννη, όπως επιβάλλει η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αθηναίων ήταν ο μόνος φορέας που μέχρι πρόσφατα, όταν και επέβαλε πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης μετά από αυτοψία της Πολεοδομίας, δεν είχε συμμορφωθεί με την δικαστική απόφαση του 2019, με την οποία ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια και η αναθεώρησή της ως προς το ύψος του κτιρίου.
Ζητήσαμε τέλος ενημέρωση για το αν έγινε η οποιαδήποτε ενέργεια, ή επαφή με το Υπουργείο Πολιτισμού, στην κατεύθυνση του πρόσφατου ομόφωνου ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου που διεκδικεί τη θεσμική προστασία των ιστορικών κινηματογραφικών αιθουσών του κέντρου της Αθήνας”.

Προηγούμενο άρθροΠιο κοντά το Σέιχ-Σου στη Θεσσαλονίκη-Προγραμματική σύμβαση για τη διασύνδεση και την αναβάθμιση του υπέγραψαν Καλαφάτης και Καϊτεζίδης
Επόμενο άρθροΣτοχοποίηση εργαζομένων από τη διοίκηση του δήμου Χαλκίδας καταγγέλλει το Σωματείο-Συναντήθηκε με το ΠΑΣΟΚ