Στοχευμένες δράσεις για την ενίσχυση της βιομηχανίας στην Κεντρική Μακεδονία μέσω του νέου ΕΣΠΑ επεξεργάζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), όπως ανακοίνωσε στο Thessaloniki Summit 2020 ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, σε συνεργασία με τον ΣΒΕ, προετοιμάζονται ειδικές δράσεις ενίσχυσης για τις βιομηχανίες, που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού.
«Θα στηρίξουμε έτσι στην πράξη μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία τον δευτερογενή τομέα, τη βιομηχανική παραγωγή και τους εργαζόμενους» τόνισε και πρόσθεσε:
« Όπως κάνουμε ήδη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω του προγράμματος ‘Διέξοδος’. Η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών στην Κεντρική Μακεδονία με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης έχει ήδη συγκεντρώσει τεράστιο ενδιαφέρον και τα 150 εκ. ευρώ που διαθέτουμε θα απορροφηθούν στο σύνολό τους και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε επιπλέον πόρους για να ενταχθούν ακόμη περισσότεροι από όσους εγκριθούν να λάβουν την επιδότηση. Καλύπτουμε έτσι ένα τεράστιο φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, με κεφάλαιο κίνησης, που δεν θα επιστραφεί, αλλά θα αξιοποιηθεί στην πραγματική οικονομία για την αναγκαία ρευστότητα, για την κάλυψη των απωλειών που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, για να μην κλείσουν επιχειρήσεις, για να μη χαθούν θέσεις εργασίας».
Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ακόμη ότι παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η πανδημία το σχέδιο της διοίκησης της Περιφέρειας για την Κεντρική Μακεδονία του 2030 δεν πήγε πίσω.
«Συνεχίζουμε με ακόμα περισσότερη δουλειά, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και μεθοδικότητα, να χτίζουμε μια Μακεδονία – Πρωτεύουσα Εξωστρέφειας για τη χώρα, μία Περιφέρεια, σύγχρονη, ανθρώπινη, έξυπνη και πράσινη. H ανάπτυξη της καινοτομίας και της κυκλικής οικονομίας, o εκσυγχρονισμός και η επέκταση των υποδομών, η ανάδειξη του πολιτισμού, η αναδιάταξη του τουρισμού, η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, η προστασία του περιβάλλοντος και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η μείωση της ανεργίας και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, είναι οι βασικοί πυλώνες του στρατηγικού μας σχεδίου.
Σήμερα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είτε ήδη υλοποιεί και ολοκληρώνει, είτε ξεκινάει το αμέσως επόμενο διάστημα, περισσότερα από χίλια μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα σε όλους τους τομείς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Τα έργα
Μεταξύ άλλων ανέφερε σειρά έργων που υλοποιούνται:
-Το μεγάλο έργο ανάπλασης και αξιοποίησης του Παραλιακού Μετώπου Θεσσαλονίκης, που θα αποτελέσει τη νέα ταυτότητα της πόλης.
-Τα έργα στον αστικό ιστό όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, η δημιουργία του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, αλλά και τα έργα αναπλάσεων της Πλατείας Αριστοτέλους, της Λεωφόρου Νίκης και της Πλατείας Διοικητηρίου, στη Θεσσαλονίκη και τα δεκάδες έργα αστικών αναπλάσεων σε όλες τις πόλεις και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες.
-Η ολοκλήρωση των έργων στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε το μνημείο να είναι επισκέψιμο για όλους στις αρχές του 2022.
-Το νέο Μουσείο της Βεργίνας που είναι εφάμιλλο του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα.
-Η επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου στις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που θα μειώσει το κόστος θέρμανσης για τις οικογένειες και το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις.
-Τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, που θωρακίζουν 19 πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.
-Η ενεργειακή αναβάθμιση 40 δημόσιων κτιρίων και η εγκατάσταση νέων σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.
-Τα 18 νέα σχολεία που κατασκευάζονται σήμερα, αλλά και τα 35 νέα σχολεία που θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ.
-Η αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, που είναι και το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα.
-Η αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα Πανεπιστήμια και τα Επιμελητήρια της Κεντρικής Μακεδονίας.