Μνημόνιο Συνεργασίας για την αξιοποίηση και ανάπτυξη του ανενεργού δασικού φυτωρίου Λαψίστας στο Νομό Ιωαννίνων υπέγραψαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, και ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος.
Το ΥΠΕΝ και ο Δήμος Ζίτσας δεσμεύονται να προχωρήσουν στην αναμόρφωση έκτασης 56 στρεμμάτων, που αποτελεί τμήμα της συνολικής έκτασης 77 στρεμμάτων του δασικού φυτωρίου Λαψίστας.
Η αξιοποίηση θα υλοποιηθεί με βάση σχετικές μελέτες, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τη δημιουργία βοτανικού κήπου και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Ο βοτανικός κήπος θα προσφέρει:
ενημέρωση και περιβαλλοντική εκπαίδευση των πολιτών γύρω από τη χλωρίδα
επιστημονική έρευνα σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς
πρακτική άσκηση για επαγγελματική ή εθελοντική δραστηριοποίηση σε σχέση με την καλλιέργεια φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών
προστασία της βιοποικιλότητας με τη συγκέντρωση και αναπαραγωγή φυτικών ειδών
παραγωγή δασικών φυταρίων κατάλληλων για αναδασώσεις
Ο Δήμος Ζίτσας αναλαμβάνει την ευθύνη της αναμόρφωσης του δασικού φυτωρίου, της σύνταξης των σχετικών μελετών και εκτέλεσης των απαιτούμενων έργων και εργασιών, καθώς και της επικοινωνίας της οικολογικής δράσης στην τοπική κοινωνία.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών αναλαμβάνει τον έλεγχο και την έγκριση των σχετικών μελετών, την παροχή όλων των απαραίτητων πληροφοριών, εγκρίσεων και στοιχείων, την εκτέλεση των απαιτούμενων έργων και εργασιών σε συνεργασία με τον Δήμο Ζίτσας και την εποπτεία της προόδου των απαιτούμενων έργων και εργασιών.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Το δασικό φυτώριο Λαψίστας άρχισε να λειτουργεί από το 1959 και μέχρι το 2010 είχε ετήσια παραγωγή από 150.000 έως 500.000 φυτάρια που χρησιμοποιούνταν σε αναδασώσεις. Την τελευταία δεκαετία είχε εγκαταλειφθεί. Τώρα ξαναπαίρνει ζωή. Σε συνεργασία με τον Δήμο Ζίτσας δημιουργούμε έναν βοτανικό κήπο – πρότυπο, στον οποίο θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση οι πολίτες και οι επιστήμονες. Παράλληλα, θα ξεκινήσει και πάλι η παραγωγή φυταρίων για αναδασώσεις.».
Ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος, δήλωσε: «Εάν όπως λέγεται “η αρχή είναι το ήμισυ του παντός”, εμείς σήμερα εδώ, θεωρώ ότι κάνουμε με όρεξη και διάθεση αυτή την αρχή. Η βούληση και των δύο πλευρών, να αλλάξει χρήση και εικόνα αυτός ο χώρος πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Εμείς από την πλευρά μας, ως Δήμος Ζίτσας έχουμε ήδη συντάξει μια προμελέτη και σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε την οριστική μελέτη. Σε συνεργασία με το Υπουργείο και τις δασικές υπηρεσίες εκτιμώ πως θα καταφέρουμε ο χώρος αυτός να γίνει όπως όλοι ονειρευόμαστε».

Προηγούμενο άρθροΡιζικά ανακαινίστηκε το γήπεδο στα Ροζενά της Κορινθίας
Επόμενο άρθροΓ. Ρώρος:” Ξεχασιάρης” ο Πελετίδης