Την άμεση και πλήρη αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών, που επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό στη Θεσσαλία, ζητάει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην ερώτηση τονίζεται ότι , «οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις και οι πολλοί μετασεισμοί που έπληξαν στις 3 και 4 Μάρτη, τις περιοχές κυρίως των Δήμων Ελασσόνας, Τυρνάβου, Φαρκαδόνας, καθώς και το Δήμο Παλαμά αν και από τύχη δεν στοίχισαν ανθρώπινες ζωές, προξένησαν μεγάλες και εκτεταμένες καταστροφές και ανέδειξαν την εγκληματική αδιαφορία όλων των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ για μέτρα αντισεισμικής προστασίας. Εκατοντάδες κτίρια έχουν υποστεί ζημιές και πολλά απ’ αυτά έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα».
Υπογραμμίζεται «ότι ζημίες έχουν υποστεί γέφυρες, το οδικό δίκτυο, αλλά και σχολικές μονάδες, ενώ καταστροφές υπέστησαν και υποδομές διαφόρων επιχειρήσεων της περιοχής, γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες κ.ά. Οι άμεσες ανάγκες εκατοντάδων οικογενειών που βρέθηκαν άστεγες εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών (προσωρινές κατοικίες, χημικές τουαλέτες, νερό και ρεύμα, μάσκες, αντισηπτικά κλπ) αντιμετωπίζονται με καθυστέρηση και ελλιπή μέτρα από την κυβέρνηση».
Ακόμη επισημαίνεται ότι , «στην Ελλάδα, όπου εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης και εκδηλώνεται ένας ισχυρός σεισμός σχεδόν κάθε ενάμιση χρόνο απουσιάζει εντελώς ο αναγκαίος αντισεισμικός σχεδιασμός με ευθύνη όλων των διαδοχικών κυβερνήσεων και της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή που στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» ΕΕ και κυβερνήσεις χρηματοδοτούν αδρά τους επιχειρηματικούς ομίλους, η κατασκευή έργων και υποδομών αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας δεν κρίνεται «επιλέξιμη» από τα ταμεία της ΕΕ και τα ΕΣΠΑ, επειδή θεωρείται περιττό κόστος, αφού δεν αποδίδουν τα ανάλογα κέρδη στις επιχειρήσεις, στερούν πόρους από άλλες επενδύσεις που αποφέρουν πολλαπλάσια κερδοφορία στα μονοπώλια.
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ για μέτρα αποκατάστασης αφήνουν ακάλυπτες τις λαϊκές οικογένειες μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής και τις σύγχρονες ανάγκες τους. Ο λαός, τα εργατικά σωματεία, οι αγροτικοί σύλλογοι και οι μαζικοί φορείς της περιοχής κινητοποιούνται και διεκδικούν: Άμεσα μέτρα προστασίας και υποδομές για τη στέγαση, σίτιση και περίθαλψη των σεισμόπληκτων. Άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρη αποκατάσταση, μέτρα για την προστασία της ζωής του. Να μην επιβαρυνθούν οι πληγέντες με δάνεια. Αποζημίωση στο 100% για τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές επαγγελματιών και γεωργοκτηνοτρόφων. Άμεσος έλεγχος και αποκατάσταση ζημιών σε δημόσια κτήρια, υποδομές, νοσοκομεία, σχολεία, χώρους δουλειάς. Αναστολή πληρωμών σε ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για το 2021, απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές όλων των πληγέντων. Εξασφάλιση εισοδήματος στο ύψος των αναγκών, όπως 1.000 ευρώ επίδομα πρώτης ανάγκης για όλους, αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους και επαγγελματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους».
Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα παρακάτω ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
:
– Θα άρει τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει ο κανονισμός για την κινητοποίηση του «Ταμείου Αλληλεγγύης» της ΕΕ ώστε να αποζημιωθούν πλήρως κι άμεσα τα λαϊκά νοικοκυριά, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι πληγέντες για τις ζημιές που υπέστησαν, να αποκατασταθούν οι δημόσιες υποδομές;
– Πώς τοποθετείται στο αίτημα να γίνουν άμεσα τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας;»