
Με αφορμή την εκρηκτική αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη, ο δήμαρχος Ρεθύμνης και πρόεδρος της Περιφερειακής ‘Ένωσης Δήμων Κρήτης, Γιώργης Μαρινάκης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Σεραφείμ Κοτρώτσο, εμφανίστηκε ανοικτός στο ενδεχόμενο δημιουργίας δύο οργανωμένων δομών προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στο νησί, υπό την προϋπόθεση- όπως σημείωσε- να δημιουργηθούν με αξιοκρατικά και αντικειμενικά χωροταξικά, κοινωνικά και άλλα κριτήρια ή ακόμα και με κίνητρα προς τις τοπικές κοινωνίες, ώστε και εκείνες να μην ”πληγώνονται” αλλά και οι άνθρωποι που έρχονται να διαβιούν σε ανθρώπινες συνθήκες.
«’Έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες προκειμένου κάτι τέτοιο να γίνει αποδεκτό. Αυτοί που φωνάζουν και διαμαρτύρονται, ακόμα και βουλευτές οι οποίοι δεν επιθυμούν δομές στο νομό τους, είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να το λύσουμε γιατί δεν μας τιμά», σημείωσε.
Παράλληλα, τόνισε ότι απαιτείται ενίσχυση των λιμενικών υποδομών και αναβάθμιση των σταθμών στο νότιο μέτωπο της Κρήτης, ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές.
«Δεν επαρκούν οι δυνάμεις»
«Έχουν εργαλειοποηθεί κάποια πράγματα. Πρέπει να αντιληφθούμε πως ούτε η παρούσα Λιμενική δύναμη στην Κρήτη επαρκεί και σε λίγο ούτε και οι αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να εποπτεύουν αυτούς τους χώρους. Πρέπει να χτιστεί ένα θαλάσσιο τείχος καθώς και να ενεργοποιηθεί η Frontex».




