dim peiraia

Το θέμα της διαθεσιμότητας των εργαζομένων επανήλθε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, μετά από σχετικές αναφορές στελεχών της αντιπολίτευσης, προκαλώντας για μια ακόμα φορά διαφωνίες και αντιπαραθέσεις.

Αρχικά στο θέμα αναφέρθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Μίχας.

Αφού λοιπόν καυτηρίασε τη στάση της Δημοτικής Αρχής σε  προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος, όταν δηλαδή αρνήθηκε να αποφασιστεί σχετικό ψήφισμα, ο κ. Μίχας αναφέρθηκε στην επιστολή του Δημάρχου προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκη, αναρωτώμενος γιατί δεν υπήρξε ανάλογη κριτική από την πλευρά του Δημάρχου και στην υπόλοιπη κυβέρνηση.

     Μίχας: Ευθύνες σε όλη την κυβέρνηση

«Θα έλεγα ότι η κριτική σας θα πρέπει να είναι, όχι επιλεκτική, αλλά ευθεία στην κυβέρνηση. Μάλλον καλό θα κάνει και στον Πειραιά και σε εσάς και σ’ όλους μας» είπε και εξέφρασε την πρόθεση του να στηρίξει όποια απόφαση της διοίκησης κινείται στα πλαίσια της προστασίας των εργαζομένων.

«Νομίζω ότι δεν θα πρέπει και εσάς να σας ικανοποιεί πάρα πολύ χτυπώντας έναν Υπουργό της κυβέρνησης και όχι ευθέως την κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς έχει την πρώτη ευθύνη, τη δεύτερη ο κ. Βενιζέλος, την τρίτη ο κ. Κουβέλης και μετά όλοι οι άλλοι» ανέφερε.

Σιγαλάκος : Αντίθετοι σε κάθε μορφή απόλυσης

Την πρόθεση του να συμπαραταχθεί σε όποια πρωτοβουλία και διαδικασία ακολουθήσει η Δημοτική Αρχή, ώστε να μην βρεθούν εργαζόμενοι του Δήμου σε εφεδρεία, διατύπωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού «Πειραιάς Πόλη Θρύλος» Κυριάκος Σιγαλάκος.

«Σύσσωμοι, αντιπολίτευση και συμπολίτευση, όλο το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει αυτό το μείζον θέμα. Είμαστε κάθετοι και αντίθετοι σε κάθε μορφή απόλυσης» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Παρατήρησε επίσης ότι το ζήτημα δεν αφορά έναν Υπουργό, αλλά μια διαχρονική κατάσταση που διαμορφώθηκε με την εφαρμογή μιας οικονομικής ανάπτυξης που έφτασε τη χώρα σ’ αυτό το σημείο. «Επομένως – είπε- νομίζω ότι ο προβληματισμός θα πρέπει να έρθει και μέσα στο Δήμο μας. Κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας θα πρέπει να αρχίσουμε να τις βλέπουμε με σοβαρότητα και εμείς».                       

Παντελάκη : Αυτό που αποφάσισε η ΠΕΔΑ

«Παρόλο που υπάρχουν σοβαρές πολιτικές διαφωνίες για τα αίτια, για τους υπεύθυνους και για τη συνολική λύση των θεμάτων της τοπικής διοίκησης, θα συμφωνήσουμε στη μέγιστη δυνατή πίεση απέναντι στην κυβέρνηση, ώστε μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να πάρουν πίσω αυτή την ιστορία με τη διαθεσιμότητα» τόνισε από την πλευρά της η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελπίδα Παντελάκη.

Πρόσθεσε δε ότι «η ουσία είναι να εννοούμε αυτό που αποφάσισε η ΠΕΔΑ» .

Και εξέφρασε την άποψη ότι όχι μόνο δεν πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση για τη διαθεσιμότητα, αλλά αντίθετα να υπάρξουν και προσλήψεις προσωπικού, ιδιαίτερα εργατοτεχνικού, αφού εκεί όπως είπε εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ελλείψεις στο Δήμο του Πειραιά.                            

                   Καρδαράς : Κανείς να μην απολυθεί

Έντονη κριτική στη Δημοτική Αρχή για τη στάση της σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου άσκησε το στέλεχος της «Συμμαχίας στον Πειραιά», Γιάννης Καρδαράς, κατηγορώντας την ότι ανάγκασε σύσσωμη την αντιπολίτευση να αποχωρήσει.

«Μιλάμε για απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα μπορούσε να είναι ομόφωνη, αφού συμφωνούσαμε στα βασικά. Κανείς δηλαδή εργαζόμενος να μην χάσει τη δουλειά του και να μην δοθούν στο αντίστοιχο Υπουργείο τα στοιχεία. Αυτά ζητήσαμε» τόνισε και δήλωσε ότι δεν θα είχε αντίρρηση να ψηφίσει σχέδιο που θα είχε προταθεί από την πλειοψηφία.

«Έγινε σ’ άλλους Δήμους. Εμείς δυστυχώς δεν το κάναμε και έτσι μένει – αν θέλετε- μια μαύρη κουκίδα στην όλη ιστορία» συνέχισε .

Και αποκάλεσε «εικόνα ντροπής» την κατάσταση που επικράτησε σ΄εκείνη τη συνεδρίαση του Σώματος, καυτηριάζοντας μεταξύ άλλων το γεγονός ότι δεν δόθηκε ο λόγος σ’ όλους τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

                            Μιχαλολιάκος : Εκφράζουμε τους εργαζομένους μας

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε στη δήλωση που έχει ήδη κάνει ότι δεν θα επιτρέψει να φύγει κανένας εργαζόμενος, λέγοντας ότι «μας αρκεί η στήριξη σ’ αυτή την κατεύθυνση».

«Δεν το κάνατε» τόνισε απευθυνόμενος στις παρατάξεις της μειοψηφίας και εξέφρασε την άποψη ότι ένας Δήμος δεν διοικείται ούτε με ψηφίσματα, ούτε με αποφάσεις για θέματα τα οποία δεν είναι της αρμοδιότητάς του.

Επισήμανε επίσης ότι οι Σύλλογοι εργαζομένων του Δήμου Πειραιά συμφωνούν στο σύνολο τους με τη Δημοτική Αρχή. «Πρέπει να φέρετε από άλλους χώρους, από άλλες πόλεις συνδικαλιστές να εκφράσουν την αγωνία τους;» ρώτησε τις παρατάξεις της μειοψηφίας.

« Είχα το πολιτικό σθένος»

«Και να σας πω και κάτι άλλο – συνέχισε ο Δήμαρχος. Όταν πρόκειται για μη εφαρμογή νόμου και να το πω καθαρά, δεν προαναγγέλλεται. Δεν γίνεται με κραυγές, δεν γίνεται με συνθήματα. Ο Δήμαρχος αν έχει το πολιτικό σθένος παίρνει την ευθύνη. Και εγώ την πήρα την ευθύνη. Δεν θα εφαρμόσω αυτόν τον άδικο και μη ηθικό νόμο. Όσο εξαρτάται από το Δήμαρχο. Και όσο δεν εξαρτάται, δεν θα είμαι Δήμαρχος».

Ρώτησε λοιπόν την αντιπολίτευση αν διαφωνεί μ’ αυτό και αν θέλει απολύσεις. «Σε αυτό διαφωνείτε; Θέλετε απολύσεις; Θέλετε να υπάρχει η περιθωριοποίηση εργαζομένων; Να απολυθούν για να έχουμε μετά κραυγές, συνθήματα και πανό; Και να κλαίμε μετά; Θέλετε να γίνει ότι προκαλέσατε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο; Που προσκαλέσατε και προκαλέσατε τις απολύσεις, για να φωνάζετε μετά» αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε:

«Εμείς θέλουμε να είμαστε δίπλα και μπροστά από τον εργαζόμενο. Να κάνουμε τείχος υπεράσπισης του δικαιώματος του στην εργασία. Και απαντάμε και πολιτικά αν θέλετε. Σε κάποιους όψιμους νεοφιλελεύθερους όλων των κομμάτων, που βγαίνουν στην τηλεόραση και καλλιεργούν ένα θέμα, ότι κλαίτε για τις απολύσεις στο δημόσιο ενώ για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα δεν έχετε δάκρυ να δώσετε.

Το ίδιο δάκρυ έχουμε, τον ίδιο πόνο. Και να μάθουν αυτοί οι άκαπνοι νεοφιλελεύθεροι, αυτοί που δεν δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους, ότι της ίδιας οικογένειας μέλη είναι και αυτοί που απολύονται από τον ιδιωτικό τομέα και αυτοί που εργάζονται ακόμη στο δημόσιο τομέα. Και να μας πουν, με ποιο τρόπο θα κλαίνε λιγότερο οι απολυμένοι στον ιδιωτικό τομέα αν απολύσουμε και στο δημόσιο τομέα».

Ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι «στον Πειραιά δεν περισσεύει κανείς», κάνοντας λόγο για δραματικές ελλείψεις σ’ όλους τους τομείς και χαρακτηρίζοντας το νόμο για τη διαθεσιμότητα όχι μόνο ανάλγητο, αλλά και αναποτελεσματικό.

«Τώρα, αν κάποιοι ήθελαν πριν ζητήσω από τον αρμόδιο υπουργό να διορθώσει το νόμο του, να το ζητήσω από τον Πρωθυπουργό, αυτό είναι κατά την άποψή μου, λάθος πολιτική» υποστήριξε και συνέχισε:

«Εγώ, δεν εξαρτώ την πολιτική μου στάση από το ποιος είναι Πρωθυπουργός. Και ο κύριος Μανιτάκης είναι ένας αξιολογότατος άνθρωπος και πάρα πολύ συμπαθής. Έχει πανικό, τι να κάνουμε. Προέρχεται και από την αριστερά που δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοια πράγματα και δεν τα καταφέρνει. Θα το διορθώσει. Αν δεν το διορθώσει μόνος του, ελπίζω ο Πρωθυπουργός που έχει την τελευταία ευθύνη να τον ανακαλέσει στην τάξη».

Προηγούμενο άρθροΓιάννης Σγουρός: Αφήστε μας να δημιουργήσουμε ισχυρές Περιφέρειες. Μη μας βάζετε εμπόδια.
Επόμενο άρθρο«Φίμωσε» τον Τζανή ο ΣΚΑΙ.