Στελέχωση του Κέντρου Υγείας Σπάτων με εξειδικευμένους γιατρούς και αναβάθμιση της λειτουργίας του σε 24ωρη βάση απαιτεί με ομόφωνη απόφασή του , το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάτων Αρτέμιδας .
Η προαναφερόμενη απόφαση ελήφθη μετά την ανακοίνωση της Δ/νσης της Α’ ΥΠΕ, που επιχειρεί αυθαίρετα την αναδιάταξη των πρωτοβάθμιων μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ανατολική Αττική και επί της ουσίας περιθωριοποιεί την λειτουργία του Κ.Υ. Σπάτων.
To Κέντρο Yγείας Σπάτων ξεκίνησε την λειτουργία του πριν από τριάντα περίπου χρόνια και σχεδιάσθηκε να είναι πρότυπο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου.Ήταν ο πρώτος πυλώνας τηλεϊατρικής από το 1989.
«Βέβαια τώρα τα μηχανήματα σκουριάζουν σε κάποια αποθήκη και οι γιατροί που οραματίστηκαν κάτι τόσο πρωτοποριακό έχουν συνταξιοδοτηθεί» , είπε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του , με βάση την οποία ελήφθη η απόφαση , ο Δήμαρχος Σπάτων , κ. Μάρκου.
Η θέση του είναι νευραλγική, αφού βρίσκεται πολύ κοντά σε μεγάλες οδικές αρτηρίες. Εξυπηρετεί ασθενείς καθ΄ όλο το 24ωρο τόσο από τα Σπάτα και την Αρτέμιδα όσο και από τους όμορους Δήμους του Πικερμίου, της Ραφήνας, της Παλλήνης και του Γέρακα. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ανέρχονται σε 35.000 οι μόνιμοι κάτοικοι στο δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος, « ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες προστίθενται άγνωστο πόσοι – πιθανά εκατοντάδες χιλιάδες παραθεριστές και λουόμενοι», τόνισε ο Δήμαρχος.
Ακόμη επισήμανε ότι για 13 χλμ παραλία στην Αρτέμιδα δεν υπάρχει καμία πρωτοβάθμια μονάδα υγείας ενώ ατυχήματα, τραυματισμοί τροχαία, καρδιολογικά και λοιπά παθολογικά περιστατικά μικρής και μεγάλης βαρύτητας είναι στην ημερήσια διάταξη.
Μέχρι τώρα όλα αυτά τα περιστατικά οδηγούνται στο Κέντρο Υγείας Σπάτων όπου αφού παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες γίνεται η διαλογή και η καθοδήγηση του περιστατικού.
«Φανταστείτε, είπε, όλος αυτός ο όγκος των περιστατικών να πρέπει να κατευθυνθεί μέσα από μικρούς και συχνά προβληματικούς και αδιάβατους δρόμους στο προτεινόμενο πρώην ΠΨΝΑ Νταού Πεντέλης και αφού λάβει εκεί την πρωτοβάθμια περίθαλψη, να πρέπει πια μέσω της Λ. Μαραθώνος να οδηγηθεί σε εφημερεύον νοσοκομείο» και πρόσθεσε:
« Αυτή η εξέλιξη είναι υποβάθμιση της περιοχής μας και θέτει μεγάλο κίνδυνο την υγεία των πολιτών μας.Βέβαια πρέπει να επισημάνουμε εδώ ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει επέλθει υποβάθμιση στη λειτουργία του ΚΥΣ με αποτέλεσμα την μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το προσωπικό γηράσκει και βαίνει μειούμενο κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη αναπλήρωσης των θέσεων. Οι γιατροί δεν επαρκούν για τις εφημερίες με αποτέλεσμα ήδη να είναι κλειστό το ΚΥΣ κάποιες μέρες το μήνα. Ο εργαστηριακός τομέας σαφώς υπολειτουργεί. Επίσης σημάδια εγκατάλειψης είναι φανερά και στις κτηριακές υποδομές».
Ο Δήμος ζητά :
1)Tη στελέχωση του ΚΥΣ με γιατρούς που θα προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα και κάλυψη κάθε επείγοντος περιστατικού, σε όλους τους πολίτες, όλο το 24ωρο (Παθολόγος – Καρδιολόγος-Χειρούργος – Ορθοπεδικός).Σύμφωνα με το Δήμο το Κέντρο Υγείας λόγω της προνομιακής του θέσης είναι καταλληλότερο από το πρώην παιδοψυχιατρικό νοσοκομείο στην Νταού, για κέντρο 24ωρης εφημέρευσης.
2)Τη στελέχωση του με γιατρούς ειδικοτήτων, την ανάπτυξη τακτικών ιατρείων για την εξυπηρέτηση χρόνιων περιστατικών καθώς και τη δημιουργία εξειδικευμένων τακτικών ιατρείων για την αντιμετώπιση νοσημάτων αιχμής (διαβητολογικό, αντιυπερτασικό κλπ)
3)Οργάνωση εκσυγχρονισμό και στελέχωση του εργαστηριακού τομέα για την πλήρη υποστήριξη του ΚΥΣ
4)Στελέχωση και υποστήριξη των δράσεων προληπτικής ιατρικής και αγωγής υγείας στην περιοχή, που πρέπει να παρουσιάζει το ΚΥ.





