Home Δραστηριότητες Παρατάξεων Ζητούν να μη γίνει το Μουσείο κ.α, εντός του αρχαιολογικού...

Ζητούν να μη γίνει το Μουσείο κ.α, εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος

Να παραμείνει ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος πράσινος, δημόσιος και ελεύθερος ζητά η ” Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα-Ανταρσία σε κυβέρνηση -ΕΕ-Κεφάλαιο”.
“Μετά τις επενδυτικές επιθέσεις, από το 2008 μέχρι το 2019, τις οποίες κάτοικοι και συλλογικότητες των γειτονιών της «πίσω αυλής» της πόλης αντιπάλεψαν και τελικά σταμάτησαν, ο χώρος του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος και της ευρύτερης περιοχής του βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα καταστροφικό μέλλον. Ένα μέλλον που προωθείται από την υπουργό πολιτισμού Λ. Μενδώνη τη δημοτική αρχή του Κ. Μπακογιάννη” τονίζει και προσθέτει:
” Η «ανάδειξη» του αρχαιολογικού χώρου και η «βελτίωση» των συνθηκών στη γειτονιά, θα γίνουν, όπως σε επίσημα έγγραφα διατυπώνεται, μέσω μιας «επιχειρηματικής διαδρομής» κυβέρνησης και δημοτικής διοίκησης. Το «πολιτιστικό όραμα» αυτής έχει στόχο την ολοκληρωτική αλλοίωση του χαρακτήρα του Άλσους και περιλαμβάνει:
Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού αρχιτεκτονικών ιδεών, από την «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», 30 τουλάχιστον στρέμματα του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου οικοπεδοποιούνται προκειμένου να κατασκευαστεί Μουσείο.
Σύμφωνα με την ίδια προκήρυξη, στον αρχαιολογικό χώρο–«οικόπεδο» θα οικοδομηθούν 17.000 τ.μ. κλειστού κτιρίου.
Σύμφωνα με απάντηση της υπουργού στη βουλή, θα κοπούν 400 ώριμα δέντρα στο Γυμναστήριο και την Παλαίστρα, μετατρέποντας το Άλσος που τα περιβάλλει σε κρανίου τόπο, ενώ εκατοντάδες τ.μ. πράσινου χώρου, σημερινού ελεύθερου περιπάτου, ανάπαυσης και αναψυχής θα στρωθούν με πλάκες.
Δυο αθλητικά γήπεδα, ποδοσφαίρου και μπάσκετ, στα οποία αθλούνται δεκάδες γείτονες και παιδιά, καθώς και όλοι οι αθλητικοί σύλλογοι της 4ης δημοτικής κοινότητας θα καταργηθούν”.
Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, ” ήδη πριν από τον Απρίλιο του 2021, που απλά ενημερώθηκε το δημοτικό συμβούλιο για ήδη δρομολογημένες αποφάσεις και διαδικασίες, στάθηκε στο πλευρό των κατοίκων και του αγώνα των συλλογικοτήτων της περιοχής. Στο δημοτικό συμβούλιο έφερε αρκετές φορές το θέμα και εκτός ημερήσιας διάταξης και αποκάλυψε τους σκοπούς αυτών των παρεμβάσεων.
Αυτοί δεν είναι άλλοι από ότι ακριβώς προωθείται και σε όλη την υπόλοιπη πόλη: τουριστικοποίηση και εξευγενισμός μέσω της κερδοσκοπίας πάνω στη γη. Αντιτάχθηκε στους σχεδιασμούς που θα εκδιώξουν τα πιο φτωχά στρώματα από τις γειτονιές, κατάγγειλε τις νομιμοφανείς αλλά όχι νόμιμες διαδικασίες και καταψήφισε την έγκριση των μελετών-δωρεάς του ιδρύματος Λεβέντη. Κυρίως, όμως, έδωσε μαχητικό παρών σε κάθε δράση που ανάπτυξαν κάτοικοι και συλλογικότητες όλο αυτό το διάστημα.
Συνεχίζουμε” , τονίζει η δημοτική παράταξη ” να στεκόμαστε δίπλα στους/ις κατοίκους και φορείς στην περιοχή, συμπαραστεκόμαστε στα αιτήματά τους και διεκδικούμε μαζί τους:
Άμεση κατάργηση της συγκεκριμένης χωροθέτησης και ακύρωση του σχετικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού καταστροφής του ελεύθερου δημόσιου χώρου του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών εκτός του Άλσους, με αξιοποίηση του άμεσα γειτονικού απαλλοτριωμένου οικόπεδου της Reds SA και των όμορων οικοπέδων ιδιοκτησίας ΥΠΠΟΑ που λειτουργούν σαν αποθήκες ευρημάτων.
Απαλλοτρίωση των μεγάλης έκτασης αδόμητων χώρων, που είτε ακουμπάνε με τις λαμαρίνες τους στον Αρχαιολογικό Χώρο είτε έχουν μετατραπεί σε ανεξέλεγκτες χωματερές. Επέκταση του Αρχαιολογικού Άλσους, πλήρη μέριμνα για την διατήρηση και φροντίδα του, καθώς και φροντίδα και ενίσχυση του πράσινου του.
Άμεσα έργα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, οι ανάγκες των οποίων, εκτός από ελεύθερους χώρους πρασίνου, είναι επείγουσες και σε δίκτυα υποδομής, όπως αποχέτευση και διάνοιξη οδών, καθώς και σε κτηριακή κοινωνική υποδομή, όπως παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία.

Exit mobile version