«Κάθε μορφή αποκλεισμού των γυναικών από την πολιτική, αποτελεί έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας, αλλά και της ίδια της Δημοκρατίας» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε εκδήλωση με θέμα: «Γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Δύναμη για τη Δημοκρατία μας, η ισότιμη, αξιοκρατική συμμετοχή των γυναικών», που πραγματοποιήθηκε, σήμερα το μεσημέρι, διαδικτυακά.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Ελληνική Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στην ομιλία του, ο κ. Θεοδωρικάκος, ως αρμόδιος υπουργός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά από τη νεανική ηλικία, μπορεί να διασφαλιστεί από τη θεσμοθέτηση εκλεγμένων Συμβουλίων Νέων σε κάθε Δήμο.
Το εν λόγω όργανο, όπως εξήγησε ο υπουργός, θα είναι ενεργό και θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα σε κάθε απόφαση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορά στους νέους.
«Ταυτόχρονα, θα είναι ένα όργανο που θα ανοίγει την πόρτα στην πολιτική. Θα εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία στους Δήμους, ανάμεσα σε όσους έχουν δικαίωμα ψήφου και είναι έως 29 ετών και υποχρεωτικά το 50% των εκλεγμένων μελών, (όχι των υποψηφίων) θα είναι γυναίκες» πρόσθεσε, κοινοποιώντας πως εξετάζει αυτήν την ιδέα με πολύ θετική διάθεση, ύστερα από πρόταση νέων ανθρώπων.
Επιπλέον, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο κατεξοχήν χώρος για να αναπτυχθεί η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, καθώς αποτελεί το πεδίο ανάπτυξης πολιτικών που έχουν άμεση εφαρμογή στις ανάγκες της καθημερινότητας. «Οι γυναίκες νιώθουν και έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στις τοπικές κοινωνίες με δράσεις, που εμπεριέχουν μεγαλύτερη ευαισθησία για κοινωνικά θέματα», είπε χαρακτηριστικά.
«Η αυξημένη, ισότιμη και αξιοκρατική συμμετοχή των γυναικών στην Αυτοδιοίκηση και γενικότερα στην πολιτική θα δώσει δύναμη και καλύτερη προοπτική στη Δημοκρατία μας», σημείωσε.
Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε, μάλιστα, ότι: «Οι άνδρες πολιτικοί πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε για την άρση κάθε εμποδίου συμμετοχής των γυναικών στα κοινά».
Ο κ.Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι « στη Βουλή, μόλις το 20,3% των βουλευτών είναι γυναίκες (61 στους 300). Στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης – εκεί δηλαδή που οι γυναίκες μπορούσαν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: Μόλις το 5,72% των Δημάρχων είναι γυναίκες (19 στους 332), ενώ από τους 13 Περιφερειάρχες μόνο μία είναι γυναίκα».
Ακόμη σημείωσε ότι « η συμμετοχή στην πολιτική, δεν επιβάλλεται με νόμους και ποσοστώσεις. Η συμμετοχή, όμως, δεν είναι μια τεχνική διαδικασία. Λόγω της αυξημένης ποσόστωσης στα ψηφοδέλτια (φθάνει το 40%), η αναζήτηση γυναικών παίρνει τη μορφή “αγώνα δρόμου”, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να λειτουργήσει αντίστροφα από την επιθυμία του νομοθέτη και η ποσότητα, τελικά, να κινδυνεύει να λειτουργήσει σε βάρος της ποιότητας».
Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι «πολλές γυναίκες, αρνούνται να μετάσχουν στην πολιτική γιατί ξέρουν, ότι δεν μπορούν να προστατεύσουν την ιδιωτική τους ζωή.Ένας πιθανός πολιτικός εκφοβισμός (bulling) κατά των γυναικών πολιτικών, είναι αποτρεπτικός για οποιαδήποτε συμμετοχή. Πολλές γυναίκες, που θα μπορούσαν να σταθούν επάξια σε θέσεις ευθύνης στην πολιτική, μένουν πίσω και ακολουθούν καριέρες στο παρασκήνιο της πολιτικής ζωής, προστατεύοντας έτσι τους εαυτούς τους και τους οικείους τους»