Home Δραστηριότητες Παρατάξεων Υπήρξαν κακοτεχνίες σ΄έργα της Περιφέρειας Κρήτης;

Υπήρξαν κακοτεχνίες σ΄έργα της Περιφέρειας Κρήτης;

Να προβεί η Περιφέρεια Κρήτης σε ” κατεπείγουσες ενέργειες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ώστε να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία και τη θωράκιση των περιοχών που σημειώθηκαν τα παραπάνω φαινόμενα και για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης σε όλη την Κρήτη”, ζητεί η παράταξη ” Λαική Συσπείρωση” Κρήτης .
Σε σχετική επερώτηση που κατέθεσε , ερωτά επίσης αν “υπάρχουν αστοχίες – κακοτεχνίες στα έργα του Κουρταλιώτη και του έργου για «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟ – ΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ. ΤΜΗΜΑ : ΑΡΜΕΝΟΙ – ΠΑΛΕ»; Ποιες διαδικασίες έχει κινήσει γι’ αυτό η περιφερειακή αρχή;”
Ολόκληρη η σχετική επερώτηση έχει ως εξής:
“Από τύχη γλίτωσαν τη ζωή τους τελευταία στιγμή οι επιβαίνοντες σε αυτοκίνητο, όταν αποκολλήθηκε και έπεσε από ύψος 300 μέτρων, καταλήγοντας στο πίσω μέρος αυτοκινήτου τους, ένα μεγάλο τμήμα βράχου, στο φαράγγι του Κουρταλιώτη, στο νότιο Ρέθυμνο, στο ύψος της εκκλησίας της Αγίας Κυριακής, το πρωί της Παρασκευής 19/1/2024. Το περιστατικό έγινε σε ένα δρόμο με πολυδιαφημισμένο για χρόνια το έργο προστασίας από τις βραχοπτώσεις, του οποίου η σύμβαση υπογράφτηκε στις 25-10-2019 με ποσό 1.018.871,41 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Από καθαρή τύχη και μόνο δεν έγινε δυστύχημα από την πρόσφατη νέα κατολίσθηση, με πτώση τεράστιου βράχου, το Σάββατο 13 Γενάρη, στον δρόμο στο χωριό Μεσαύλια του δήμου Πλατανιά, όπου ευτυχώς εκείνα τα δευτερόλεπτα δεν περνούσε αυτοκίνητο.
Επίσης, ευτυχώς δεν κυκλοφορούσαν άνθρωποι και οχήματα τη στιγμή που έγινε η κατολίσθηση στα δυτικά του αλιευτικού καταφυγίου Μακρύ Γιαλού, τη Δευτέρα 15 Γενάρη, με συνέπεια ένας μεγάλος όγκος από βράχια και χώματα να καταλήξουν στον παραλιακό δρόμο που χρησιμοποιείται και ως χώρος στάθμευσης. Η κατολίσθηση σημειώθηκε σε ένα σημείο όπου οι κάτοικοι της περιοχής είχαν διαπιστώσει ότι λόγω της συγκέντρωσης των όμβριων υδάτων είχαν παρατηρηθεί σημάδια διάβρωσης και είχαν προειδοποιήσει για την ανάγκη παρέμβασης.
Συνολικά και από τα παραπάνω πρόσφατα περιστατικά και από άλλα πολλά γνωστά και επαναλαμβανόμενα αναδεικνύεται ότι δεν έχουν γίνει τα απαιτούμενα, ουσιαστικά, ολοκληρωμένα έργα με την αναγκαία χρηματοδότηση για πλήρη αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές, που να επιλύουν το πρόβλημα των κατολισθήσεων – βραχοπτώσεων και να διασφαλίζουν την ασφάλεια της διέλευσης των δρόμων στην Κρήτη, ειδικά μετά τις καταστροφές του 2019 και τους σεισμούς από το 2021 και μετά, που έφεραν τα πράγματα σε οριακό σημείο.
Ακόμη και οι τραγικές περιπτώσεις, όπως αυτή το 2022 με την πτώση βράχου στην Αγιά Φωτιά και τον άδικο χαμό μιας γυναίκας, δεν συγκίνησαν κεντρικό και τοπικό κράτος για να πάρουν μέτρα πρόληψης. Ούτε από αυτό το τραγικό γεγονός συγκινήθηκαν κυβέρνηση – περιφέρεια για να πάρουν μέτρα προστασίας του λαού.
Επιπλέον, σαν να μην έφτανε η εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση των βασικών υποδομών, η κυβέρνηση προχωρά σε νέες περικοπές της χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη, «κόβονται μαχαίρι» οι χρηματοδοτήσεις που δεν έχουν απορροφηθεί για αποκαταστάσεις από τις καταστροφές του 2019, σε δήμους (πχ Πλατανιά) και Περιφέρεια !
Ωστόσο, και για τα έργα που γίνονται δεν είναι λίγα τα προβλήματα και οι ελλείψεις, οι αβλεψίες στις μελέτες, οι καθυστερήσεις κατά την εκτέλεση της εργολαβίας, λόγω του ίδιου του συστήματος των έργων, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Για παράδειγμα στην επαρχιακή οδό Ρεθύμνου Αγίας Γαλήνης, στο ύψος της παράκαμψης για το χωριό Αρμένοι, ο δρόμος έχει… βουλιάξει, δύο μόλις μήνες μετά την παράδοσή του, μετά από ένα έργο που κόστισε στον λαό μας 7.737.307,77 € µε Φ.Π.Α., με ανάδοχο εταιρεία την ίδια που είχε και το έργο στον Κουρταλιώτη.
Επιπλέον, με ευθύνη των κυβερνήσεων και της περιφερειακής αρχής διαχρονικά, είναι μεγάλη η υποστελέχωση σε εξειδικευμένο επιστημονικό – τεχνικό προσωπικό στην Περιφέρεια Κρήτης, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ανάγκες και σε βάρος των ίδιων των εργαζόμενων της Περιφέρειας.
Η επίκληση από την περιφερειακή αρχή της «κλιματικής κρίσης, των έντονων βροχοπτώσεων» και άλλων τυποποιημένων πλέον δικαιολογιών, άλλοθι, για την έλλειψη υποδομών αλλά και τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, δεν μπορούν να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες που δεν είναι άλλες από τις πολιτικές που κριτήριο έχουν το κέρδος των λίγων, σε βάρος των αναγκών των πολλών, του λαού μας, που χρειάζεται να δυναμώσει τη διεκδίκησή του για τη ζωή του και να μην περιμένει από κεντρικό και τοπικό κράτος”.

Exit mobile version