Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ προχώρησε ομόφωνα σε έκδοση ψηφίσματος για τα Κέντρα Πρόληψης, ύστερα από πρόταση της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Τώρα» του Χάρη Δούκα και πρωτοβουλίας του δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Μπέγκας είχε επιδιώξει να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και είχε αναλάβει την πρωτοβουλία έκδοσης ψηφίσματος μετά από συναντήσεις με εργαζόμενους στο Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» και του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος.
Αναλυτικά το ψήφισμα της ΚΕΔΕ έχει ως εξής:
“Τα Κέντρα Πρόληψης επιτελούν μέγιστης σημασίας έργο στο θέμα της ενημέρωσης-πρόληψης των εξαρτήσεων. Έχουν υποστηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας (γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, νέους κ.α.), συχνά μάλιστα αποτελούν, ιδίως στις μικρές κοινότητες, τη μοναδική υπηρεσία ψυχικής υγείας που θα προστρέξει ο δημότης μας. Τα επιστημονικά προγράμματα που σχεδιάζουν και υλοποιούν, στηρίζονται στην εργαλειοθήκη των Ευρωπαϊκών Προδιαγραφών (ΕυΠρο) ποιότητας στον τομέα της πρόληψης. Η δουλειά τους έχει μνημονευτεί ως πρότυπη και καινοτόμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά. Οι δράσεις τους συνδιαμορφώνονται από τις κατά τόπους ανάγκες των πολιτών/ωφελούμενων τους.
Το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για το προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που ουσιαστικά αφήνουν μετέωρα, χωρίς καμία νομοθετική ρήτρα τα Κέντρα Πρόληψης και χωρίς χρηματοδότηση.
Ως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε δομές που υπηρετούν τις ανάγκες των δημοτών μας.
Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης.
Επιδιώκουμε διάλογο από μηδενική βάση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τη θεσμική λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, την πάγια και επαρκή χρηματοδότησή τους από την πολιτεία, την τοπική λειτουργία τους και τη συμμετοχική τους διοίκηση, αλλά και τη συνέχιση της «φιλοσοφίας» της Πρόληψης στην Κοινότητα, που έδωσε πρωτοποριακά αποτελέσματα για τη χώρα μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ζητάμε να παραμείνουν εγκεκριμένοι φορείς για την πρόληψη στον χώρο της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων, να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν οι πολλές κενές θέσεις προσωπικού και να δημιουργηθούν Κέντρα Πρόληψης εκεί που δεν υπάρχουν.

Προηγούμενο άρθροΓ. Ζαμπούκης: Υπονομεύουν το success story της Αλεξανδρούπολης οι κυβερνητικές παλινωδίες και ολιγωρίες
Επόμενο άρθροΡεκόρ αθλητικών εκδηλώσεων φέτος στην Πάτρα