Διασφαλίστηκε τελικά η πολυπόθητη χρηματοδότηση για την υλοποίηση του προγράμματος « Αντώνης Τρίτσης» , με τη σύναψη δανείου ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) με την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων(ΕΤΕπ) .
Επίσης συνήψε δάνειο ύψους 375 εκατομμυρίων ευρώ για το πρόγραμμα « Ηλέκτρα» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας , το οποίο επίσης αφορά την Αυτοδιοίκηση , αφού αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων, όπως σχολεία, νοσοκομεία και αθλητικά κέντρα ώστε να καταστούν αποδοτικότερα.
Σ΄ότι αφορά το πρόγραμμα « Αντώνης Τρίτσης» αυτό να μεν θα υλοποιείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα είναι όμως εκείνο που θα διαχειρίζεται τα επιλέξιμα επενδυτικά έργα, όπως υπογραμμίζει στη σχετική του ανακοίνωση το ίδιο το υπουργείο.

Το « Τρίτσης»
Το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», επιβλέπεται από το υπουργείο Εσωτερικών και έχει ως στόχο την κατασκευή σημαντικών έργων σε Δήμους και Περιφέρειες ανά την Ελλάδα, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Στο πλαίσιο επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης και αντιμετώπισης των αιτιών και συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, το «Αντώνης Τρίτσης» εστιάζει σε «πράσινα» έργα υποδομής με κεντρικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Τα έργα αφορούν, μεταξύ άλλων, τομείς όπως το περιβάλλον και η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Εστιάζουν σε αναβάθμιση των υποδομών, από την ύδρευση και αποχέτευση μέχρι την οδοποιία και οδική ασφάλεια, καθώς και την αστική αναζωογόνηση.
Το «Ηλέκτρα»
Το πρόγραμμα επιβλέπεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων, όπως σχολεία, νοσοκομεία και αθλητικά κέντρα ώστε να καταστούν αποδοτικότερα.
Στόχος του «ΗΛΕΚΤΡΑ» είναι να εξοικονομηθούν 230.000 MWh την επόμενη πενταετία, γεγονός που θα μειώσει δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Το πρόγραμμα εντάσσεται στον ευρύτερο στόχο που έχει τεθεί για ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας μέσω της αναβάθμισης 600.000 κτισμάτων, δημόσιων και ιδιωτικών, έως το τέλος της δεκαετίας.
Η στήριξη των προγραμμάτων «ΗΛΕΚΤΡΑ» και «Αντώνης Τρίτσης» εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για στροφή στη χρηματοδότηση έργων που έχουν θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συνάδουν με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050, επιδίωξη που στηρίζει εμπράκτως η Ελλάδα.
Συνολικές χρηματοδοτήσεις από ΕΤΕπ
Η υπογραφή των δύο παραπάνω δφανεικαών συμβάσεων αποτελεί καρπό και συνέχεια της ιδιαίτερα παραγωγικής συνεργασίας που είχε η Ελλάδα με την ΕΤΕπ το 2020.
Κατά το προηγούμενο έτος εγκρίθηκαν προτάσεις χρηματοδότησης ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί περίπου στο 2,5% του ΑΕΠ της χώρας μας. Το ίδιο έτος υπογράφηκαν συμβάσεις που αγγίζουν τα 2,4 δισεκ. ευρώ, γεγονός που κατέταξε την Ελλάδα στη δεύτερη θέση, πίσω από την Κύπρο, ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ όσον αφορά τη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ αναλογικά με τον πληθυσμό.
Πρόκειται για ποσά-ρεκόρ στην ιστορία της συνεργασίας της Ελλάδας με την ΕΤΕπ, η οποία άρχισε το 1964.

Κ. Μητσοτάκης
Την υπογραφή των δύο συμβάσεων, , παρακολούθησαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer.
«Η σημερινή είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την Ελλάδα αλλά είναι και μια πολύ σημαντική μέρα για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το 2020 ήταν μια εξαιρετικά καλή χρονιά όσον αφορά τη σχέση μας. Πιστεύω θέτουμε τις βάσεις ώστε το 2021 να είναι μια ακόμα καλύτερη χρονιά με την υπογραφή δύο πολύ σημαντικών συμφωνιών που ουσιαστικά αποτυπώνουν τη σύμπλευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με τις κεντρικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς αρχίζουμε να εστιάζουμε στην εποχή μετά την πανδημία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
«Καθώς είναι ορατό το τέλος της πανδημίας, καθώς αυξάνεται ο ρυθμός των εμβολιασμών, θεωρώ ότι τώρα είναι πολύ σημαντικό να εντείνουμε την προσπάθειά μας για τον σχεδιασμό του μέλλοντος στον κόσμο μετά την πανδημία. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έχει ήδη υποβάλει το σχέδιό της για το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει λάβει πολύ θετικές αξιολογήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολυάριθμες ευκαιρίες, πέρα και πάνω από τις δύο συμφωνίες που θα υπογραφούν σήμερα, για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας, για την εμβάθυνσή της και ώστε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην επιτυχία της Ελλάδας», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Hoyer
«Ο όμιλος της ΕΤΕπ έχει δεσμευτεί για την επιτάχυνση δράσεων για το κλίμα και για βιώσιμες επενδύσεις στον αστικό ιστό σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε σήμερα θα στηρίξει νέες επενδύσεις ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έργα μεγάλης επίδρασης, υπό το πρωτοποριακό πρόγραμμα “ΗΛΕΚΤΡΑ” για την ενεργειακή αποδοτικότητα και το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικό ιστό», δήλωσε ο κ. Hoyer.
Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν επίσης μέρος, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας.
Βορίδης
«Η σημερινή ημέρα αποτελεί τη συνέχεια μιας προσπάθειας που οι προκάτοχοί μας, ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Θοδωρής Λιβάνιος είχαν ξεκινήσει. Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης, στο οποίο εμπλέκεται το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι μία εξαιρετικά μεγάλη ευκαιρία και φιλοδοξία, ταυτόχρονα, να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου οι Δήμοι μας να υλοποιήσουν δράσεις προς όφελος των πολιτών. Δράσεις αστικής ανάπλασης, δράσεις που συνδέονται με την ενίσχυση της ανακύκλωσης, δράσεις φιλοπεριβαλλοντικές, δράσεις που συνδέονται με την ηλεκτροκίνηση, δηλαδή ένα ολόκληρο σύνθετο πλαίσιο, το οποίο οδηγεί στην πραγματικότητα στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού τοπίου για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού.
Να μην παραλείψω, αυτό είναι μία από τις αγάπες μου, ότι εδώ υπάρχουν δράσεις για την αγροτική οδοποιία, ένα πολύ σημαντικό μέτρο για την Περιφερειακή μας ανάπτυξη, για την ανάπτυξη της πρωτογενούς μας παραγωγής, άρα είναι σημαντικό ότι όλες αυτές οι δράσεις χρηματοδοτούνται. Θέλω να ελπίζω ότι με την καλή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού, η οποία επαξίως εκπροσωπείται στη σημερινή συνάντηση, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά τα χρήματα προς όφελος των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Πέτσας
«Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι μία πραγματικά χρυσή ευκαιρία για να αλλάξει όψη η τοπική κοινωνία προς όφελος των πολιτών, ένα σημαντικότατο εργαλείο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Η ελληνική οικονομία μπορεί να είναι μία πολύ μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Σταικούρας
«Η σημερινή υπογραφή των δύο νέων χρηματοδοτικών συμβάσεων, συνολικού ύψους 875 εκατ. ευρώ, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, επιβεβαιώνει, για ακόμα μία φορά, ότι η Τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται, σταθερά, στο πλευρό της Ελλάδας, στηρίζοντας την υλοποίηση σημαντικών έργων και επενδύσεων, με πολλά, μεγάλα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία. Έργων και επενδύσεων βιώσιμης ανάπτυξης που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, την καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Χρήστος Σταϊκούρας.

Σκυλακάκης
«Η συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που είναι εξαιρετικά παραγωγική και μας διευκολύνει να προωθούμε κατά τον καλύτερο τρόπο τον αναπτυξιακό ρόλο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, θα συνεχιστεί σε πολλαπλά επίπεδα, περιλαμβανομένων και των δανείων που θα δοθούν στα επόμενα χρόνια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Γεωργιάδης
«Με τις συμβάσεις αυτές θα προστεθούν αναγκαίοι πόροι στην ελληνική οικονομία για έργα τοπικά και φιλοπεριβαλλοντικά, έργα τα οποία θα ξαναβάλουν μπρος την ελληνική οικονομία τώρα που εξερχόμαστε, μέσω των εμβολίων, από την περίοδο του Covid», δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Σκρέκας

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί βασικό εταίρο της Ελλάδας και σήμερα το αποδεικνύει, για ακόμη μία φορά, με την ουσιαστική στήριξή της στην προσπάθεια επίτευξης του εθνικού στόχου για την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων έως το 2030», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας.

Τζιτζικώστας

«Οι Περιφέρειες της χώρας είναι απόλυτα έτοιμες να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό αυτό το πολύτιμο και σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο θα “τρέξει” γρήγορα. Σε συνδυασμό με τα έργα που υλοποιούμε ήδη, αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ, θα δούμε πολύ σύντομα τις τοπικές μας κοινωνίες να αλλάζουν, να εκσυγχρονίζονται, να αναβαθμίζονται και να αποτελούν τις πραγματικές ατμομηχανές της ανάπτυξης για όλη τη χώρα», δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Παπαστεργίου

«Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι μία μοναδική ευκαιρία μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες και να δώσουμε πλέον την ώθηση που η ελληνική κοινωνία θέλει για να φύγει μπροστά. Καθήκον των Δήμων είναι όχι απλά να απορροφήσουν και το τελευταίο ευρώ, αλλά να το αξιοποιήσουν με πολλαπλασιαστικά οφέλη», δήλωσε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Τρικκαίων.