Το πρώτο τζαμί μετά από σχεδόν …200 χρόνια , απέκτησε η Αθήνα .
Στην περιοχή του « Ελαιώνα» κοντά στη στάση του ΜΕΤΡΟ , ξεκίνησε τη λειτουργία του , το μοναδικό τέμενος για τους μουσουλμάνους της Αθήνας . Τo κήρυγμα θα επιτρέπεται να γίνεται μόνο στα ελληνικά ή κατά παραχώρηση στα αγγλικά ενώ η προσευχή θα γίνεται πάντα στα αραβικά
Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μουσουλμάνων , ιδιαίτερα στο δήμο Αθηναίων , έχουν αυξηθεί σημαντικά , με την εγκατάσταση χιλιάδων μεταναστών –προσφύγων , μετά το 2015 και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές .
Την πολιτική εγκατάστασης προσφύγων συνεχίζει και η Δημοτική Αρχή Μπακογιάννη , μέσω προγραμμάτων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ , ΜΚΟ κ.α
Το τζαμί λόγω του κορωνοιού κι αυτό , δέχεται μόνο 9 άτομα να είναι παρόντα σε κάθε μία από τις πέντε προσευχές που πραγματοποιούνται ημερησίως .
Υπεύθυνο για τη λειτουργία του είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών.
Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν όταν αυτό , το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Η αρχή για την ίδρυση του , έγινε πριν 16 χρόνια , πάλι με κυβέρνηση της ΝΔ και με νόμο της τότε υπουργού Παιδείας , Μαριέττας Γιαννάκου .
Ο πρώτος ιμάμης του , είναι ο 49χρονος σουνίτης διερμηνέας Μοχάμεντ Ζακί, που ήρθε πριν από περίπου 25 χρόνια από το Μαρόκο ως οικονομικός μετανάστης, μιλά άπταιστα αραβικά και γαλλικά.
Είναι Έλληνας πολίτη, έγγαμος, και έχει σπουδάσει Φυσική, Μαθηματικά και Μουσουλμανική Θεολογία.
Τη συντήρηση του προαύλειου χώρου , ανέλαβε με πρόσφατη απόφαση του , ο δήμος Αθηναίων , στο πλαίσιο όπως πράττει και για τους άλλους θρησκευτικούς χώρους.