Home -top Ξεκάθαρη θέση στη Βουλή ζητείται από το Βορίδη για τις...

Ξεκάθαρη θέση στη Βουλή ζητείται από το Βορίδη για τις υπεξαιρέσεις ποσών δημοτικών τελών από τους παρόχους ενέργειας


Δυο από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι Δήμοι , θέτει και καλεί από τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη , να δηλώσει στη Βουλή τι θα πράξε , ο βουλευτής του « ΜΕΡΑ 25» Κρίτων Αρσένης , με επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.
Η σχετική ερώτηση που κατατέθηκε μ΄αφορμή την « ανάγκη διάσωσης των Δήμων Δυτικής Αθήνας από την τεράστια αύξηση κόστους ενέργειας», αναφέρει συγκεκριμένα:
«Η τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους, η οποία ενισχύθηκε με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες στους Δήμους και τα νοικοκυριά της Δυτικής Αθήνας (και όλης της χώρας) και απειλεί με οικονομική κατάρρευση τους Δήμους που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την εκρηκτική αύξηση των λειτουργικών τους δαπανών.

Ενδεικτικά:
• Στον Δήμο Περιστερίου το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας του Ιανουαρίου του 2022 σχεδόν τριπλασιάστηκε από 59.923€ σε 166.882€ τον Φεβρουάριο του 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς,
• στον Δήμο Αιγάλεωτο κόστος για τη θέρμανση του κολυμβητηρίου τον μήνα Ιανουάριο, υπερδιπλασιάστηκεαπό 26.000 ευρώ σε 56.000 και προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση για τους επόμενους μήνες λόγω της εκρηκτικής αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου,
• στον Δήμο Πετρούπολης τα αντίστοιχα έξοδα για το δημοτικό κολυμβητήριο, ξεπέρασαν τις 100.000 ευρώ από τις 23.000 ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο του 2021,
• στον Δήμο Χαϊδαρίου το ενεργειακό κόστος επιβαρύνει αυτή τη στιγμή, με επιπλέον 70.000 ευρώ μηνιαίως τον Δήμο, δηλαδή με περίπου 850.000 ευρώ το χρόνο, μη συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων των πάσης φύσεως οχημάτων (απορριμματοφόρα, δημοτική συγκοινωνία κτλ.)
Στο μεγάλο αυτό πρόβλημα έχει προστεθεί και η μη καταβολή από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας των εισπραχθέντων Δημοτικών τελών που αποδίδονται με μεγάλη καθυστέρηση και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου στην είσπραξή τους. Το ποσό οφειλής των εταιρειών προς τους δήμους, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, εκτιμάται στα 60-70 εκ. ευρώ, οι δε καθυστερήσεις φτάνουν μέχρι και έναν χρόνο σε ορισμένους δήμους.
Η δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία που δεν αναμένεται να αμβλυνθεί στο μέλλον, απειλεί τους προϋπολογισμούς των Δήμων με κατάρρευση και θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο κλείσιμο των δομών και των Υπηρεσιών που προσφέρουν στους δημότες τους. Σε αντίθεση με τα παραπάνω, οι εταιρείες ενέργειας ανακοινώνουν σημαντική αύξηση των κερδών τους.
Η έκτακτη χρηματοδότηση των 114 εκ. ευρώ, για την οικονομική ενίσχυση των Δήμων όλης της χώρας που ανακοινώθηκε, εξακολουθεί να υπολείπεται των αναγκών τους καθώς αφενός οι αυξήσεις στην ενέργεια είναι τεράστιες, αφετέρου οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για τα ποσά που θα χορηγηθούν στους Δήμους είναι, σύμφωνα με την Οικονομική επιτροπή των ΟΤΑ, 244 εκ. ευρώ λιγότερα, σε σχέση με το 2021.
Μετά τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Πότε και πώς θα αποζημιώσετε τους Δήμους της Δυτικής Αθήνας και ολόκληρης της χώρας για την ακραία αύξηση του ενεργειακού τους κόστους.
2. Συμφωνείτε με την ΚΕΔΕ, ότι πρέπει οι πάροχοι ενέργειας να αποδίδουν άμεσα τα εισπραχθέντα δημοτικά τέλη και να ελέγχονται για αυτό μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, προκειμένου να αξιοποιήσουν οι Δήμοι τα διαθέσιμα έσοδά τους στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία; Τι άμεσες πρωτοβουλίες θα πάρει προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση;».

Exit mobile version