Home -top Ξανά στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ η παράνομη παρακράτηση δημοτικών τελών από...

Ξανά στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ η παράνομη παρακράτηση δημοτικών τελών από παρόχους ενέργειας-Κατονομάζει εταιρίες

Σε πολλά πολλά εκατομμύρια ανέρχονται συνολικά τα ποσά που παρανόμως παρακρατούν οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ενέργειας από δημοτικά τέλη και φόρους και δεν τα αποδίδουν στους δήμους , οδηγώντας τους δε οικονομική ασφυξία, καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ .
Το ΠΑΣΟΚ , μ΄ερώτηση που κατέθεσε προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο βουλευτήςτου , Βασίλης Κεγκέρογλου, επαναφέρει το θέμα , κατονομάζοντας εταιρίες και καλώντας την κυβέρνηση να προβεί άμεσα σ΄όλες τις απαιτούμενες νομοθετικές και άλλες ενέργειες.
Η ερώτηση
Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής
«Έντονο πρόβλημα έχει ανακύψει για τα έσοδα των Δήμων, εξαιτίας, μεταξύ πολλών άλλων, των προβλημάτων με τις υπέρμετρες καθυστερήσεις στην απόδοση σε αυτούς των δημοτικών τελών που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών Εταιρειών παροχής ενέργειας.
Το ζήτημα έχει απασχολήσει την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), πολλές ΠΕΔ και Δήμους με τις δημοτικές αρχές να εκφράζουν όχι απλά τον προβληματισμό τους αλλά και την αγανάκτηση τους.
Συγκεκριμένα καταγγέλλουν ότι ορισμένοι από τους παρόχους ενέργειας δεν αποδίδουν στους Δήμους τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού και τους δημοτικούς φόρους που έχουν ήδη εισπράξει από τους πολίτες δια των λογαριασμών ρεύματος.
Ενδεικτικά, κατά τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. έχουν αναφερθεί οι Εταιρείες «ΚΕΝ, NRG, Volterra, WATT+VOLT, ΗΡΩΝ, We ENERGY», ενώ ως παράδειγμα αναφέρουμε ότι το Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απασχόλησε το εν λόγω θέμα για τη «VOLTONA.E», η οποία τυγχάνει να έχει και μεγάλο μερίδιο της αγοράς σε όλους τους Δήμους στην Κρήτη με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα τους.

Τα παρακρατούμενα ποσά ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια συνολικά και σε πολλές χιλιάδες ευρώ ακόμη και για μικρούς Δήμους.
Η καθυστέρηση είναι πολύμηνη και οι Δήμοι καταφεύγουν στη δικαστική οδό, καταθέτοντας ένδικα μέσα για να λάβουν επιτέλους τα χρήματα που προ πολλού πλήρωσαν οι δημότες τους.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητά ενέργειες από την Κυβέρνηση για την επίλυση του προβλήματος με νομοθετική ρύθμιση ειδικά για την «υπεξαίρεση» των δημοτικών τελών εκ μέρους παρόχων ενέργειας προκειμένου να μην είναι στην ευχέρεια των εταιρειών ο χρόνος καταβολής των τελών και φόρων στους Δήμους.
Επιπλέον, η νομοθετική ρύθμιση οφείλει να δρομολογεί τεχνολογική παρέμβαση για την διασύνδεση των συστημάτων, ώστε αφενός κάθε Δήμος ανά πάσα στιγμή να έχει αναλυτική εικόνα ανά πάροχο για τα ποσά που έχει πληρώσει ή οφείλει κάθε δημότης και αφετέρου να καταβάλλονται άμεσα στο λογαριασμό του Δήμου τα αντίστοιχα ποσά.
Επειδή η υστέρηση στα έσοδα των Δήμων, εξαιτίας των καταγγελλόμενων «παράνομων παρακρατήσεων», επιδεινώνει την ήδη δυσχερή δημοσιονομική θέση τους, μάλιστα σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία που μαστίζονται από πληθώρα αιτίων αύξησης των δαπανών και ταυτόχρονης μείωσης των εσόδων τους.
Επειδή η εκτόξευση του κόστους ενέργειας οδηγεί σε εφιαλτικό αδιέξοδο τόσο τους Ο.Τ.Α. όσο και τους πολίτες.
Επειδή τα οφειλόμενα ποσά αφορούν πληρωθέντα δημοτικά τέλη που εκ του νόμου φέρουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, ήτοι ευθέως συνδέονται με την ομαλή λειτουργία και παροχή ανταποδοτικών δημοτικών υπηρεσιών προς τους δημότες αλλά και δημοτικούς φόρους που πρέπει να καταβάλλονται άμεσα με την επιφύλαξη λήξης προθεσμιών οφειλών των Δήμων στους αντίστοιχους παρόχους.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1)Είναι σε γνώση σας η έκταση και οι επιπτώσεις του ανωτέρω προβλήματος που καταγγέλλουν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης και οι δημοτικές αρχές από όλη τη Χώρα;
2)Ποιο είναι το ύψος των εισπραχθέντων δημοτικών τελών και φόρων που δεν έχουν αποδοθεί από τους παρόχους ενέργειας; Ποιες Εταιρείες αφορά και πόσα χρωστά η ,κάθε μία από αυτές;
3)Σε ποιες ενέργειες (νομοθετικές κ.α) προτίθεστε να προβείτε για την επίλυση του προβλήματος, σύμφωνα και με τις αυτοδιοικητικές εισηγήσεις; Σε ποιες ακριβώς και με ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;».

Exit mobile version