Ποινή επιστροφής 3 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), μετά από τη διαπίστωση “πλήθους παραβάσεων” στις προμήθειες και στις διαγωνιστικές διαδικασίες προκειμένου να επιλεγούν τα «Σπιτάκια Ανακύκλωσης» συγκεκριμένης εταιρείας.Επίσης ότι πρόκειται για “αδικαιολόγητη ανάληψη από το Δημόσιο μιας υπέρογκης δαπάνης”.
Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης « Ανοιχτή Πόλη» , στην οποία τονίζεται ότι το σημαντικό αυτό θέμα το έθεσε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.
Όπως αναφέρει σ΄ ανακοίνωση της , « το πόρισμα της ΕΔΕΛ αναφέρεται στο φωτογραφικό χαρακτήρα του σχετικού διαγωνισμού, επισημαίνει παρατυπίες και παραλείψεις στην τεκμηρίωση της δαπάνης και στην αξιολόγηση του προγράμματος, ενώ υπογραμμίζει και την αδικαιολόγητη ανάληψη από το Δημόσιο μιας υπέρογκης δαπάνης, παρά το ότι η λειτουργία των εν λόγω «σπιτιών» υπάγεται στην ευθύνη του παραγωγού – ζητήματα που η Ανοιχτή Πόλη έχει θέσει και στο παρελθόν, με αφορμή την επεισοδιακή διαδικασία έγκρισης του εν λόγω προγράμματος».
Η « Ανοιχτή Πόλη» , επισημαίνει ότι αν και ο Δήμος Αθηναίων δεν φέρει άμεση ευθύνη για τα παραπάνω, « οφείλει όμως να πιέσει για τη συμμόρφωση της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ προς τη νομιμότητα, όχι μόνο για να προστατέψει τους δημότες από μια σκανδαλώδη δημόσια σπατάλη (στα 18 εκ ευρώ ανέρχονται τα «σπιτάκια» που αντιστοιχούν στην Αθήνα), αλλά και επειδή η αδιαφάνεια και η διαπλοκή στη διαχείριση των σκουπιδιών είναι μόνο η άλλη όψη των χαμηλών επιδόσεων στην ανακύκλωση και της απουσίας ενός σύγχρονου και αξιόπιστου σχεδιασμού».
Επιπλέον, τόνισε στη συνεδρίαση ότι « η χωροθέτηση των ογκωδών οικίσκων γίνεται, όπως έχουμε επισημάνει και παλιότερα, σε ελεύθερους χώρους, χωρίς ανάγκη αδειοδότησης, και μάλιστα σε σημεία που συνήθως δεν είναι καν κατάλληλα για να εξυπηρετούν τη μετάβαση των δημοτών για την απόθεση των ανακυκλώσιμων υλικών τους.
Με πρόσφατο έγγραφό του, ο Σύλλογος «Πολίτες της Ριζούπολης», ζητά την απομάκρυνση του «σπιτιού ανακύκλωσης» που καταλαμβάνει δημόσιο χώρο πρασίνου στο πάρκο Αυλωνίτη, προτείνοντας μάλιστα εναλλακτικό σημείο χωροθέτησης. Και ανάλογες διαμαρτυρίες έρχονται και από άλλα σημεία χωροθέτησης».
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Δημοτική Αρχή Ασκούνη, η μόνη πανελλαδικά που το έχει πράξει μέχρι τώρα-ξήλωσε αντίστοιχη μονάδα που είχε τοποθετηθεί επί δημαρχίας Κάρναβου μπροστά από το Χαροκόπειο , αποδίδοντας και πλέον το δημόσιο χώρο στους πολίτες.

Προηγούμενο άρθροΑιτήσεις για το Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΆ. Διαμαντοπούλου: Να καταστεί η Θεσσαλία πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπλασης και αναδιάρθρωσης