Να παρθούν άμεσα μέτρα για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανωλάκου Διαμάντω και Αμπατιέλος Νίκος.
“Επανερχόμαστε με ερώτηση για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας. Οι ελλείψεις προσωπικού, το κλείσιμο και η υπολειτουργία δεν προκύπτουν «μοιραία», αντίθετα αποτελούν έκφραση του σχεδιασμού τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων, που είναι η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας και η στροφή ολοένα και περισσότερου κόσμου στις ιδιωτικές μονάδες υγείας” αναφέρουν και προσθέτουν:
“Δεν υπάρχουν οι ειδικότητες οδοντίατρου και καρδιολόγου (υπάρχει μόνο ένας συμβεβλημένος ιδιώτης). Το ιατρικό προσωπικό χρειάζεται να ενισχυθεί με τουλάχιστον ακόμα ένα γενικό γιατρό, για να μπορέσουν να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες και το Κ.Υ να συνεχίσει να λειτουργεί σε 24ωρη βάση.
Ακόμα το μικροβιολογικό τμήμα δεν λειτουργεί και στο ακτινολογικό οι γιατροί είναι με σύμβαση. Μερικοί γιατροί παραμένουν στη θέση τους ακόμα και μετά την συνταξιοδότηση τους, προκειμένου να συνεχίζουν να καλύπτονται οι ειδικότητες, π.χ. ψυχίατρος. Μάλιστα, δεν αναπληρώνονται οι θέσεις όσων γιατρών συνταξιοδοτούνται, αλλά πολλές από αυτές καλύπτονται από επικουρικούς, αγροτικούς γιατρούς και με μετακινήσεις. Επίσης, δεν υπάρχει καμία 24ωρη μονάδα ψυχικής υγείας στο νησί, ούτε δομές στην κοινωνική υπηρεσία, με απουσία ψυχολόγου και κοινωνιολόγου.
Το οργανόγραμμα του Κέντρου Υγείας πρέπει να εκσυγχρονιστεί, παίρνοντας υπόψη ότι ο πληθυσμός του νησιού έχει αυξηθεί σημαντικά και την περίοδο του καλοκαιριού αυξάνεται ακόμα περισσότερο. Είναι αδύνατον να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων και των εργαζόμενων του νησιού με το υπάρχον προσωπικό.
Οι εργαζόμενοι του Κ.Υ. που δεν μένουν στο νησί έχουν να αντιμετωπίσουν και το δυσβάσταχτο κόστος της μετακίνησης, που με τις συνεχόμενες αυξήσεις των εισιτηρίων έχουν φτάσει να ξοδεύουν το 20% του μισθού τους.
Το Κέντρο Υγείας αντιμετωπίζει και κτιριακά προβλήματα αφού στο Κ.Υ. δεν υπάρχουν χώροι για την αποθήκευση των υλικών, με αποτέλεσμα να βρίσκονται όλα στους διαδρόμους. Επίσης, υπάρχει επιβάρυνση με έξοδα μεταφοράς και για τον ιματισμό του Κ.Υ. που πρέπει να βγαίνει εκτός νησιού για πλύσιμο, αφού το ΚΥ δεν έχει δικά του πλυντήρια.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου:
– Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας.
– Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και στην φύλαξη.
– Να στελεχωθεί το Κ.Υ. με όλο το κατάλληλο εξοπλισμό για εργαστηριακές και προληπτικές εξετάσεις.
– Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση των εργαζομένων του Κ.Υ. με τα πλοία της γραμμής”.

Προηγούμενο άρθροΚαθαρισμοί ρεμάτων και διαχείριση απορριμμάτων στη συνάντηση Καβαλλάρη-δημάρχου Ραφήνας
Επόμενο άρθροΚαταγγέλλουν τον Κωνσταντάτο για την παραχώρηση του Δημοτικού Αναψυκτηρίου δίπλα στο υπό ανέγερση Καζίνο του “Ελληνικού”