Η Ελλάδα εξελίσσεται σε ισχυρό κόμβο μεταφοράς δεδομένων ανοικτής πρόσβασης ανάμεσα στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, καθώς ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ, μέσω της θυγατρικής του Εταιρείας Grid Telecom και η Telecom Egypt, κορυφαίος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός της Αιγύπτου, ξεκινούν τη διακλάδωση προς την Κρήτη, του μεγάλου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου που θα διασυνδέσει τις περισσότερες χώρες στα παράλια της Αφρικής.
Πρόκειται για μία στρατηγικού χαρακτήρα κοινή επένδυση με την οποία οι δύο πλευρές συμμετέχουν στην ανάπτυξη της πρώτης υποθαλάσσιας καλωδιακής υποδομής ανάμεσα στην Ελλάδα με την Αίγυπτο, μέσω της Κρήτης, δημιουργώντας μία νέα, αξιόπιστη τηλεπικοινωνιακή γέφυρα σε τρεις ηπείρους. Στο πλαίσιο αυτό, η Grid Telecom, που αποτελεί το τηλεπικοινωνιακό «όχημα» του Διαχειριστή, αποκτά σημαντική καλωδιακή χωρητικότητα προς την Αίγυπτο, την Ιταλία και τη Γαλλία, εξασφαλίζοντας πρόσβαση μέσω του νέου καλωδίου σε γειτονικές χώρες.
Σε συνέχεια της υπογραφής προκαταρκτικής συμφωνίας τον Ιούνιο του 2022, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Telecom Egypt κ. Adel Hamed και ο Διευθυντής της Grid Telecom κ. Γιώργος Ψυρρής, υπέγραψαν χθες στο Κάιρο, παρουσία του Υπουργoύ Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής της Αιγύπτου Δρ. Amr Talaat, τη σύμβαση για την κατασκευή και πόντιση της διακλάδωσης του μεγάλου καλωδίου της Αφρικής. Είχε προηγηθεί η υπογραφή στρατηγικού Μνημονίου Κατανόησης τον Φεβρουάριο του 2022 στην Αθήνα, με τον οποίο τέθηκαν οι βάσεις για τη διερεύνηση διαφορετικών επιλογών συνδεσιμότητας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου μέσω υφιστάμενων και μελλοντικών ζεύξεων οπτικών ινών.
Το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα της Αφρικής αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024 και θα έχει συνολικό μήκος άνω των 45.000 χλμ.
Η προβλεπόμενη διακλάδωση του καλωδίου θα προσαιγιαλωθεί στο Τυμπάκι, στη νότια πλευρά της Κρήτης, διασυνδέοντας το νησί ανατολικά με το Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο και δυτικά με τη Γένοβα στην Ιταλία και τη Μασσαλία στη Γαλλία.
Το νέο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο θα εξυπηρετήσει αποτελεσματικά την αυξανόμενη κίνηση δεδομένων μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Θα αποτελέσει επίσης τη συντομότερη διαδρομή με τη χαμηλότερη υστέρηση μεταφοράς δεδομένων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας που θα επεκτείνεται βόρεια προς τα Βαλκάνια, την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και νότια προς την Αραβική Χερσόνησο και άλλους σημαντικούς προορισμούς στην Ασία και την Αφρική.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε:
«Με τη διακλάδωση του μεγάλου καλωδίου της Αφρικής προς την Κρήτη, η Ελλάδα γίνεται σημείο σύνδεσης του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου συστήματος οπτικών ινών στον κόσμο και αναδεικνύεται σε κρίσιμο τηλεπικοινωνιακό κόμβο, διασυνδέοντας την Ευρώπη με την Αφρική και την Ασία. Η συνεργασία του Ομίλου ΑΔΜΗΕ με την Telecom Egypt θα δημιουργήσει έναν νέο διάδρομο υψηλής χωρητικότητας για τη μεταφορά δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων, δίνοντας σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές του Ομίλου ΑΔΜΗΕ και ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο τη θέση της Grid Telecom στη διεθνή αγορά».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Telecom Egypt κ. Adel Hamed, δήλωσε:
«Η Telecom Egypt αναπτύσσει και επεκτείνει συνεχώς τις διεθνείς υποδομές της. Η συνεργασία μας με τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Grid Telecom θα προσθέσει σημαντική αξία στην ισχυρή παγκόσμια εμβέλεια των δικτύων μας σε περισσότερους από 140 προορισμούς, σε πάνω από 60 χώρες. Οι επενδύσεις μας σε νέα συστήματα και τηλεπικοινωνιακές λύσεις, όπως στο καλώδιο της Αφρικής, το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο που αναπτύχθηκε ποτέ, επιβεβαιώνουν την ηγετική μας θέση η οποία στηρίζεται στις πολυεπίπεδες υποδομές μας, μέσα από τη δημιουργία καλωδιακών σταθμών προσαιγιάλωσης και διαδρομών διέλευσης που καλύπτουν την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για διεθνή καλωδιακή χωρητικότητα».
Ο Υπουργός Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής της Αιγύπτου Δρ. Amr Talaat, δήλωσε:
«Η σημαντική αυτή συμφωνία για ένα νέο υποθαλάσσιο καλώδιο που θα διασχίζει τη Μεσόγειο και θα συνδέσει την Αίγυπτο με την Ελλάδα ενισχύει τη στρατηγική ικανότητα της Αιγύπτου στο πεδίο των διεθνών υποβρυχίων καλωδίων, δημιουργώντας στις ελληνικές ακτές ένα νέο σημείο προσαιγιάλωσης στην Ανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι πάνω από το 90% της ροής δεδομένων μεταξύ Ανατολής και Δύσης διέρχεται από αιγυπτιακά χωρικά ύδατα και εδάφη».

Σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ:
Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) είναι επιφορτισμένος με τη λειτουργία, τον έλεγχο, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με σκοπό τον εφοδιασμό της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια με τρόπο ασφαλή, αποδοτικό και αξιόπιστο. Όραμα της εταιρείας είναι να αναδειχθεί σε έναν από τους πλέον αποτελεσματικούς και εξωστρεφείς Διαχειριστές στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας προστιθέμενη αξία για την κοινωνία και τους μετόχους του, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ο ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης, σχεδιάζει και υλοποιεί στρατηγικά έργα ύψους 5 δισ. ευρώ με στόχο την αναβάθμιση και επέκταση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα που περιλαμβάνουν την ηλεκτρική ζεύξη Κρήτης-Αττικής, η οποία συμπληρώνεται με διπλά καλώδια οπτικών ινών, την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων Κυκλάδων και Σποράδων καθώς και έργα αποθήκευσης ενέργειας.

Σχετικά με τη Grid Telecom:
Η Grid Telecom ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019, είναι 100% θυγατρική εταιρεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και αποτελεί το όχημα του ΑΔΜΗΕ για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε εθνικούς και διεθνείς παρόχους. Διαθέτει εγχώριο δίκτυο οπτικών ινών που ξεπερνά τα 4.000 χιλιόμετρα και αναμένεται σύντομα να ξεπεράσει τα 6.000 χιλιόμετρα, παράλληλα με την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που υλοποιεί ο Διαχειριστής, διασυνδέοντας τα ελληνικά νησιά με το κεντρικό δίκτυο. Η Grid Telecom διαθέτει επίσης ένα υπερσύγχρονο οπτικό δίκτυο DWDM, παρέχοντας υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων, καθώς και υπηρεσίες συνεγκατάστασης σε προστατευόμενες περιοχές στους υποσταθμούς του ΑΔΜΗΕ σε όλη την Ελλάδα.

Σχετικά με την Telecom Egypt:
Η Telecom Egypt είναι ο κορυφαίος οργανισμός τηλεπικοινωνιών της Αιγύπτου, ο οποίος παρέχει όλες τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών σταθερής και κινητής για φωνή και δεδομένα. Η Telecom Egypt έχει μακρά ιστορία στην εξυπηρέτηση πελατών για περισσότερα από 160 χρόνια διατηρώντας ηγετική θέση στην αιγυπτιακή αγορά τηλεπικοινωνιών και προσφέροντας σε επιχειρήσεις και ιδιώτες την πιο προηγμένη τεχνολογία και αξιόπιστες λύσεις υποδομής που υποστηρίζονται από ένα εκτεταμένο παγκόσμιο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων.

Προηγούμενο άρθροΣτην Κατερίνη το πρώτο Μουσείο Χριστουγέννων στην Ελλάδα
Επόμενο άρθρο«Στολίζουν την πόλη τους» οι μαθητές των Σερρών