
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πολιτικής της για την προβολή της ξεχωριστής Μακεδονικής Κουζίνας και με την ευκαιρία του εορτασμού των 80 χρόνων από την ίδρυση της UNESCO υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, διοργανώνει τη δράση «Θεσσαλονίκη στο Πιάτο by UNESCO – Προβάλλουμε το μωσαϊκό γεύσεων της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονικής Κουζίνας».
Η Θεσσαλονίκη, με την ένταξη της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον τομέα της Γαστρονομίας, τιμά τη Μακεδονική Κουζίνα και αναδεικνύει το μωσαϊκό γεύσεων της πόλης, ως ζωντανό κομμάτι της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης και της ιστορικής της συνέχειας.
Η κουζίνα της Θεσσαλονίκης είναι πολυσυλλεκτική, καθώς περιλαμβάνει γευστικές μνήμες ανθρώπων διάφορων πολιτισμών και παραδόσεων και αποτελεί ένα ψηφιδωτό με διαφορετικές κουλτούρες, ήθη και έθιμα.
Στόχος αυτής της δράσης είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και του γαστρονομικού πλούτου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η εξοικείωση τόσο των επαγγελματιών του χώρου της εστίασης όσο και του κοινού με τις συνταγές της Μακεδονικής Κουζίνας. Η δράση έχει σκοπό να αποτελέσει τη σύνδεση του αγροδιατροφικού κλάδου και της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, με την ενεργοποίηση επιλεγμένων σημείων εστίασης στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Η δράση περιλαμβάνει τη διοργάνωση φεστιβάλ γαστρονομίας το διάστημα από τις 13 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2026, στο οποίο εστιατόρια της Μητροπολιτικής Ενότητας της Θεσσαλονίκης θα δημιουργήσουν ειδικό μενού, με συνταγές εμπνευσμένες από τη Μακεδονική Κουζίνα, τόσο με αυθεντικές όσο και με σύγχρονες, δημιουργικές προσεγγίσεις των σεφ. Η δράση θα υποστηρίζεται επικοινωνιακά μέσω microsite και social media και θα ενθαρρύνει το κοινό, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, να επισκεφθούν τα εστιατόρια που θα λάβουν μέρος στη δράση.




