Home Πολιτική και Αυτοδιοίκηση Το ελληνικό « Σινικό Τείχος» παντελώς λησμονημένο από την Πολιτεία κινδυνεύει...

Το ελληνικό « Σινικό Τείχος» παντελώς λησμονημένο από την Πολιτεία κινδυνεύει να αφανιστεί

Καμία συγγνώμη δεν ζήτησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μενδώνη για την εγκατάλειψη των αρχαιολογικών χώρων της Δυτικής Αθήνας κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή Β2 Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 , Κρίτωνα Αρσένη., όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος σ΄ ανακοίνωση του
«Όπως πλέον συνηθίζει η κ. Μενδώνη δεν ανέλαβε καμία πολιτική ευθύνη για την κατάντια των αρχαιοτήτων στον λόγο της, παρά μόνο αρκέστηκε υποκριτικά να υπερασπιστεί το επιστημονικό προσωπικό των Εφορειών Αρχαιοτήτων, λες και φταίνε αυτοί για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση της υπηρεσίας τους» υππογραμμίζει.
Ο κ. Αρσένης αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου Δήμου της Όης, έκτασης 11 στρεμμάτων, λέγοντας ότι «οι ανασκαφές είναι πολύ μικρής κλίμακας, το 1910 και το 1996. Είναι εγκαταλειμμένος σήμερα ο χώρος, δεν είναι προσβάσιμος και έχουν αρχίσει και χάνονται μνημεία, όπως ο αρχαίος δρόμος και η αρχαία γέφυρα».
Ο κ. Αρσένης ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις τοπογραφικές αποτυπώσεις και τη σήμανση του χώρου, όμως έλαβε τη γενική απάντηση από την κυρία Μενδώνη «είναι στον προγραμματισμό της Εφορείας να βάλουν πινακίδες».
Χωρίς σήμανση , σημειώνει ο βουλευτής , η κυρία Μενδώνη θεωρεί ότι ο αρχαιολογικός χώρος δεν είναι απομονωμένος, «το Βόρειο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου του Δήμου της Όης είναι προσβάσιμο από τον βόρειο παράδρομο της Αττικής Οδού, ενώ το νότιο από τον ασφαλτόδρομο μέσω της λεωφόρου ΝΑΤΟ». Η κ. Μενδώνη είπε τελικά , τονίζει , ότι φταίει ο μεγάλος φόρτος εργασίας λόγω των πολλών μνημείων χωρίς να φαίνεται να προβληματίζεται ιδιαίτερα για τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες.
Ο κ. Αρσένης μιλώντας για το αρχαίο Τείχος του Δέματος , του ελληνικού Σινικού Τείχους όπως είπε χαρακτηριστικά, περιέγραψε την απίστευτη εγκατάλειψη του χώρου.
Το Τείχος, την ύπαρξη του οποίου αγνοούν οι περισσότεροι Έλληνες (γιατί άραγε;), κηρύχθηκε μόλις το 2013 ενώ δεν υπάρχει στην πράξη πρόσβαση στο χώρο.
Σύμφωνα με τον βουλευτή , για να «χρυσώσει το χάπι» η κυρία Μενδώνη είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες στον ιστότοπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής. Όμως πρόκειται για γενικές πληροφορίες ιστορικού χαρακτήρα, οι οποίες μάλιστα δεν υπάρχουν μεταφρασμένες στην αγγλική γλώσσα. Παραδέχτηκε ότι στο αρχαίο Τείχος «Δέμα» δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί πινακίδες σήμανσης, κατεύθυνσης ούτε και πληροφόρησης του κοινού. Σημειώνεται ότι το αρχαίο Τείχος του Δέματος εφάπτεται σχεδόν με το οικόπεδο του ΧΥΤΑ Φυλής.
Για το παράλογο της ύπαρξης πινακίδων στο βόρειο τμήμα της διακλάδωσης της αρχαίας Ιεράς Οδού, που βρίσκεται στο Ποικίλο Όρος στην κορυφή του Λόφου Ηχούς πάνω από τη Λίμνη Κουμουνδούρου, χωρίς όμως να έχει κηρυχθεί το κομμάτι αυτό, μίλησε ο κ. Αρσένης.
Είπε «Είναι 230 μέτρα περίπου και ενώ υπάρχει η πινακίδα “αρχαιολογικός χώρος”, δεν έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος ή τουλάχιστον δεν μπορούσα να βρω πουθενά την απόφαση κήρυξης».
Από την πλευρά της , η κυρία Μενδώνη είπε ότι και για το τμήμα αυτό της Ιεράς Οδού γίνονται εργασίες για την προβολή και την ανάδειξη της αρχαίας Ιεράς Οδού. «Αναρωτιόμαστε που γίνονται αυτές οι εργασίες και δεν είναι εμφανείς στους πολίτες» ,αναφέρει ο βουλευτής .
Και κατηγορεί την υπουργό ότι απέφυγε να απαντήσει για την κήρυξη του ορεινού κλάδου της Ιεράς Οδού των 230 μέτρων, σχετικά με το μνημείο της Πυθιονίκης, για το ιερό της Αφροδίτης και για τον «Μεγάλο Αρχαιολογικό Περίπατο της Αθήνας» σ’ αυτό το τμήμα των στενών Δαφνίου, ούτε δεσμεύτηκε για ενέργειες της προς την κατεύθυνση της συντήρησης, ανάδειξης, προστασίας και περαιτέρω ανασκαφών σε Τείχος Δέμα και Αρχαία Όη.

Exit mobile version