Εφ΄όλης της ύλης ,με τα πιο « καυτά» θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο επίκεντρο , ήταν η τηλεδιάσκεψη που είχαν την Παρασκευή 3 του μηνός , ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και σημαίνοντες αρμόδιοι υπουργοί του με την ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον πρωθυπουργό , ήταν στο τραπέζι των συσκέψεων οι υπουργοί Εσωτερικών Μάκης , Βορίδης ,Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας , Επικρατείας , Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος , οι Αναπληρωτές υπουργοί , Οικονομικών , Θεόδωρος Σκυλακάκης , Εσωτερικών , Στέλιος Πέτσας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος , Μανώλης Γραφάκος.
Και μέσω τηλεδιάσκεψης , συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ , Δημήτρης Παπαστεργίου , τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου της καθώς και οι επικεφαλής των παρατάξεων στο Διοικητικό Συμβούλιο της.
Από την ηγεσία της ΚΕΔΕ τέθηκαν κυρίως 5 βασικά θέματα για τα οποία ζητήθηκε από την κυβέρνηση να δρομολογήσει λύσεις.Ειδικότερα:
1. Υποστελέχωση δήμων : Όπως επισημάνθηκε τεράστια είναι η έλλειψη προσωπικού σε δήμους , ιδιαίτερα επιστημονικού, αφού η τελευταία μαζική πρόσληψη ιδιαίτερα στον τομέα ειδικοτήτων Πολυτεχνείου κ.α , έγινε πριν από …17 χρόνια. Επίσης τονίστηκε ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα στους δήμους της επαρχίας , λόγω της κινητικότητας αλλά και των κατ΄ εξαίρεση αποσπάσεων ( σε υπουργικά , βουλευτικά γραφεία κλπ)
2. Οικονομικά δήμων: Στη σύσκεψη τονίστηκε από πλευράς ΚΕΔΕ η αναγκαιότητα αύξησης των ΚΑΠ ( κρατικής χρηματοδότησης) διότι λόγω της πανδημίας μειώθηκαν τα έσοδα των δήμων κατά 400 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι έκτακτες επιχορηγήσεις που δόθηκαν ήταν μόνο 200 εκατομμυρίων ευρώ.Και επισημάνθηκε ότι στο οξύτατο αυτό πρόβλημα προστίθενται τώρα το δυσθεώρητα αυξημένο ενεργειακό κόστος λόγω της κρίσης αλλά και η μεγάλη επιβάρυνση που θα υπάρξει από το τέλος ταφής των αποβλήτων.

3. Αρμοδιότητες : Σε όλους τους « τόνους» από πλευράς ΚΕΔΕ έγινε αναφορά στο σημαντικό αυτό θέμα που όλο « γίνεται» αλλά παραμένει ως έχει . Η ηγεσία της ΚΕΔΕ υπογράμμισε τη σημασία που έχει η θωράκιση της Αυτοδιοίκησης με σημαντικές θεσμικές αρμοδιότητες και τη σύγκλιση με την ευρωπαική αυτοδιοίκηση στον τομέα αυτό.Ακόμη επισήμαινε τις αρνητικότατες επιπτώσεις και συνέπειες που έχει και η επικάλυψη αρμοδιοτήτων μ΄άλλους φορείς ( Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση , κρατικοί φορείς) .

4. Χρηματοδοτούμενα Προγράμματα : Ζητήθηκε από την ΚΕΔΕ η επιτάχυνση υλοποίησης του προγράμματος « Αντώνης Τρίτσης» , του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του νέου ΕΣΠΑ.

5. Νόμος για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα: Όπως ειπώθηκε ο πρόσφατος αυτό νόμος αναθέτει ουσιαστικά όλες τις σχετικές αρμοδιότητες στους δήμους , δίχως όμως να έχει μεριμνήσει για να έχουν το απαραίτητο και κατάλληλο προσωπικό και μέσα. Μόνο 100 δήμοι έχουν Δημοτική Αστυνομία , είπαν στον πρωθυπουργό και απ΄αυτούς πολλές είναι ουσιαστικά στα «χαρτιά» αφού έχουν 1έως 3 Δημοτικούς Αστυνομικούς.

Προηγούμενο άρθρο350 τόνους τροφίμων σε 25.610 άπορους διανέμει ο Δήμος Αθηναίων
Επόμενο άρθροΤα θέματα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου