Ίσως κανένα άλλο υπουργείο ή κυβερνητικός τομέας , δεν έχει να επιδείξει όσα έχουν επιτευχθεί επί των ημερών του Μανώλη Γραφάκου στη θέση του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με υπουργούς τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Κώστα Σκρέκα.
25 δημοπρτατήσεις έργων , 14 μονάδες σε κατασκευή, 6 σε πλήρη πλειτουργία , κλείσιμο δεκάδων παράνομων χωματερών , χρηματοδοτήσεις εκατονντάδων εκατομμυρίων ευρώ και προπαντός ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο , είναι μερικά απ΄όσα έχουν πραγματοποιηθεί στα τρία χρόνια , αφότου ορίσθηκε στη θέση αυτή , ο κ. Γραφάκος.
Σε σχετική ανάρτηση του , ο ίδιος ο κ. Γραφάκος , αναφέρει συγκεκριμένα , κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό:
« Στα κοινά κάποιος ασχολείται για να είναι χρήσιμος στους πολίτες. Η δράση έχει τρία στάδια. Όραμα, σχέδιο και αποτελέσματα. Όμως τελικά για τον πολίτη αυτό που μετρά, είναι το αποτέλεσμα.
Τρία χρόνια βρίσκομαι στη θέση του ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Νιώθω υποχρέωση μου να κάνω ένα συνοπτικό απολογισμό για τα αποτελέσματα της δουλειάς μας:
Ολοκληρώσαμε όλες τις απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις (Νομοθεσία και σχέδια διαχείρισης αποβλήτων). Σημαντικό για τους πολίτες ότι θα σε λίγα χρόνια θα πληρώνουν για τη διαχείριση των αποβλήτων τους, ανάλογα με το βάρος των απορριμμάτων τους.
Όταν αναλάβαμε δεν βρήκαμε καμία μονάδα διαχείρισης αποβλήτων σε διαγωνιστική διαδικασία. Στη θητεία μας μέχρι σήμερα υπάρχουν 25 δημοπρατήσεις έργων.
Σήμερα έχουμε 14 μονάδες σε κατασκευή, από 5 που ήταν όταν αναλάβαμε
Σήμερα λειτουργούν 6 μονάδες, από τρεις που ήταν όταν αναλάβαμε.
Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων με 600 εκατ για την περίοδο 2021 – 2027, κάτι που αποτελεί τεράστια επιτυχία γιατί δεν προβλεπόταν από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Εξασφαλίσαμε έτσι τη δημιουργία αυτών των απαραίτητων υποδομών για το περιβάλλον.
Προχωράμε μελέτη για την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων και έτσι βάζουμε τη χώρα σε τροχιά μείωσης της ταφής αποβλήτων στο 10% μέχρι το 2030
Παραλάβαμε 65 περιπτώσεις προστίμων για παράνομες χωματερές, καταφέραμε και απαλλάξαμε τη χώρα από τις μισές και σήμερα έχουμε 33. Απαλλάξαμε έτσι τους Έλληνες φορολογούμενους από καταβολές σε πρόστιμα στην ΕΕ.
Στη διαχείριση των αστικών λυμάτων, η χώρα είχε 188 (από τους 482) οικισμούς της σε συμμόρφωση με τα όσα προβλέπει η σχετική κοινοτική οδηγία και σήμερα έχει σε συμμόρφωση 247 οικισμούς. Έτσι περισσότεροι συμπολίτες μας έχουν σαφώς βελτιωμένη ποιότητα ζωής, ενώ η περιβαλλοντική προστασία είναι πολύ σημαντική.
Η δουλειά μας έχει συγκεκριμένο μετρήσιμο αποτέλεσμα, με όφελος για τους πολίτες και το περιβάλλον. Συνεχίζουμε!».

Προηγούμενο άρθροΤην παραίτηση του αντιδημάρχου της Ζίτσας για το γαιδουράκι απαίτησε ο Βορίδης
Επόμενο άρθροΞεκινά ο μεγάλος «Πολιτιστικός Σεπτέμβρης» του δήμου Περιστερίου .Δωρεάν όλες οι εκδηλώσεις