Την στήριξη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ είχε η τεκμηριωμένη τοποθέτηση του «Συντονιστικού Αγώνα για τα Άγραφα» στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου(PETI) η οποία αναγκάστηκε να κάνει τελικά δεκτό το αίτημα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά παρά την αρνητική εισήγηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος σημείωσε τα παρακάτω:
«Δεν μας ξαφνιάζει η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κλείσει η αναφορά του «Συντονιστικού Αγώνα για τα Άγραφα». Εξάλλου, η στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ στοχεύει στο προίκισμα των ομίλων των ΑΠΕ με δισεκατομμύρια ευρώ από το «Ταμείο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας», και μπροστά σε αυτό πάνε περίπατο οι φιλοπεριβαλλοντικές διακηρύξεις.
Η Κομισιόν, για να στηρίξει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα, μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί για τέτοιες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αρκεί να μην επηρεάζεται η «ακεραιότητα της τοποθεσίας». Με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα προσπαθεί να πείσει ότι μπορεί να γίνει ΧΥΤΑ αμιάντου στο Ζιδάνι Κοζάνης, να δημιουργηθεί λατομείο και να μπουν ανεμογεννήτριες στο δάσος Λαϊλιά Σερρών κ.α Εμείς διερωτόμαστε, χρειάζεται δηλαδή να αποδείξουμε ότι τα χιλιάδες κυβικά μέτρα μπετό που απαιτούνται για βάση της κάθε ανεμογεννήτριας, η διάνοιξη δρόμων σε παρθένα δάση και βουνοκορφές, η τοποθέτηση γραμμών και σταθμών ηλεκτροδότησης, αλλά και οι ίδιες οι ανεμογεννήτριες, επηρεάζουν με μη αναστρέψιμο τρόπο την «ακεραιότητα της τοποθεσίας»;
Αυτό που τεκμηριώνεται είναι ότι οι δήθεν «φιλοπεριβαλλοντικές» οδηγίες της ΕΕ για τις ειδικές ζώνες διαχείρισης, τις περιοχές Natura, που έχουν εφαρμόσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, όχι μόνο δεν αποκλείουν τέτοιου είδους επιχειρηματικές δραστηριότητες με επικίνδυνες συνέπειες για το περιβάλλον, αντίθετα μετατρέπουν κάθε τέτοια προστατευόμενη περιοχή σε αντικείμενο ιδιωτικής-εμπορικής εκμετάλλευσης αξιοποίησης. Ταυτόχρονα τσακίζεται το λαϊκό εισόδημα με νέους φόρους, συνεχείς ανατιμήσεις στην τιμή της ενέργειας, λόγω της απελευθέρωσης και του χρηματιστηρίου ενέργειας, που αποτελούν προαπαιτούμενο της ευρωενωσιακής στρατηγικής στήριξης των ομίλων.
Η Κομισιόν επιλέγει να εισηγηθεί το κλείσιμο της αναφοράς, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακάλεσε την άδεια τμήματος του έργου, που ενισχύει περαιτέρω τα επιχειρήματα του αναφέροντα. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με βάση τους λεγόμενους «αναπτυξιακούς», «κλιματικούς» νόμους που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα κατά τα πρότυπα της «ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας», δηλαδή χωρίς έλεγχο, με διαδικασίες εξπρές, από «αξιολογητές-συνεργάτες» των επενδυτών, μετά την ανάδειξη του θέματος από το Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα, και στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, βρέθηκε ότι δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς όρους.
Είναι προφανές ότι αυτή η στρατηγική, που στη χώρα μας ακολουθούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, θέτει στο επίκεντρο την κερδοφορία των ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών και τους περιβάλλοντος. Μόνο στα πλαίσια της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στους φυσικούς πόρους, μπορεί το ηλεκτρικό ρεύμα, η ενέργεια να είναι κοινωνικό αγαθό κι όχι πανάκριβο εμπόρευμα. Μόνο έτσι μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι μορφές παραγωγής ενέργειας προς όφελος του λαού και σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.
Το ΚΚΕ στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τον αγώνα του «Συντονιστικού για τα Άγραφα». Οι τελευταίες εξελίξεις, που παρουσίασε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού, αποδεικνύουν την ορθότητα των θέσεων των μαζικών φορέων της περιοχής, που κινητοποιούνται κι αγωνίζονται ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα. Ως εκ τούτου, καλούμε την Επιτροπή να κρατήσει ανοιχτή τη συγκεκριμένη αναφορά, να συνεχίσει το Ευρωκοινοβούλιο να παρακολουθεί την εξέλιξή της, ειδικά αφού σήμερα έχουμε μπροστά μας εξελίξεις τις οποίες πρέπει να λάβουμε υπόψη».

Προηγούμενο άρθροΑφαίρεσε άδειες ο δήμος Αθηναίων για τραπεζοκαθίσματα
Επόμενο άρθροΠ. Κεφαλληνός*: Δεν θα πειθαρχήσουμε στην επιβολή σιωπητηρίου που επιδιώκουν η κυβέρνηση και οι εκλεκτοί της δήμαρχοι