Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με επιστολή του προέδρου της, Δημήτρη Παπαστεργίου ζητάει να συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή του Προεδρείου της ΚΕΔΕ με θέμα την αξιολόγηση της κατάστασης και της λήψης δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα» και την προστασία του τουριστικού προϊόντος.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να συμβάλλει με υπεύθυνο και εποικοδομητικό τρόπο στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι τα δικαιολογημένα μέτρα που λήφθησαν στη Μύκονο θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν σε κρίσιμους τομείς όπως η οικονομία και ο τουρισμός.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με επιστολή του Προέδρου της, Δημήτρη Παπαστεργίου ζητάει από τους Υπουργούς Υγείας, Βασίλη Κικίλια, Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, τον Αναπληρωτή Υπ. Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά να συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή του Προεδρείου της ΚΕΔΕ με θέμα την αξιολόγηση της κατάστασης και της λήψης δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα» και την προστασία του τουριστικού προϊόντος.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να συμβάλλει με υπεύθυνο και εποικοδομητικό τρόπο στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι τα δικαιολογημένα μέτρα που λήφθησαν στη Μύκονο θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν σε κρίσιμους τομείς όπως η οικονομία και ο τουρισμός.
Στην επιστολή τονίζεται ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα βρεθεί στο πλευρό της πολιτείας, όπως κάνει πάντα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν από κοινού τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία και τονίζεται ότι οι Δήμοι ζητούν να έχουν ενεργή συμμετοχή στη χάραξη και εφαρμογή των μέτρων εφόσον αυτά επηρεάζουν τις τοπικές κοινωνίες.
Η ΚΕΔΕ ζητάει την έκτακτη σύσκεψη ώστε:
Α) Να συζητηθούν και αξιολογηθούν τα έως τώρα μέτρα
Β) Να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση με βάση τα νέα δεδομένα που λαμβάνει ο ΕΟΔΥ σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας ώστε να εξεταστούν μέτρα που τυχόν πρέπει να ληφθούν και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς
Γ) Να δοθεί η δυνατότητα στην ΚΕΔΕ κατάθεσης προτάσεων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και απειλεί να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι Δήμοι για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού.
Δ) Να αποφασισθούν και να ληφθούν πολιτικές στήριξης των επιχειρήσεων , των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα.
Επισυνάπτεται η επιστολή του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρη Παπαστεργίου
Η επιστολή
Ολόκληρη η επιστολή τοθυ προέδρου της ΚΕΔΕ , έχει ως εξής:

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,
Αντιλαμβανόμαστε ότι η χώρα έχει εισέλθει σε μια κρίσιμη περίοδο, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα , γεγονός που επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων, για τον περιορισμό της μετάδοσής της.
Σε κάθε περίπτωση όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμη και η δικαιολογημένη λήψη μέτρων, όταν αυτή γίνεται σε τουριστικές περιοχές όπως της Μυκόνου, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή τους σε άλλους κρίσιμους τομείς της ζωής όπως η οικονομία και ο τουρισμός.
Η Αυτοδιοίκηση θα βρεθεί όπως πάντοτε στο πλευρό της Πολιτείας για να αντιμετωπίσουμε από κοινού και με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο, τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία.
Στο πλαίσιο αυτό ζητούμε να έχουμε ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία χάραξης κι εφαρμογής μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, εφόσον τα μέτρα αυτά επηρεάζουν τη ζωή των τοπικών μας κοινωνιών.
Τα μέτρα που ελήφθησαν στη Μύκονο είναι πιθανόν να χρειαστεί να εφαρμοστούν και σε άλλους Δήμους και για το λόγο αυτό κρίνουμε σκόπιμο να διοργανωθεί άμεσα μια τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των αρμόδιων Υπουργείων και υπηρεσιακών παραγόντων, του Προεδρείου της ΚΕΔΕ και των Δημάρχων στους Δήμους των οποίων εφαρμόζονται μέτρα περιορισμού, προκειμένου :
Α) να συζητήσουμε και να αξιολογήσουμε τα μέτρα που λάβαμε μέχρι σήμερα
Β) να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση με βάση τα νέα δεδομένα που λαμβάνει ο ΕΟΔΥ σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας, ώστε να δούμε ποια μέτρα θα χρειαστεί να ληφθούν το επόμενο διάστημα και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς
Γ) να μας δοθεί η δυνατότητα να καταθέσουμε κι εμείς τις δικές μας προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί κι απειλεί να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια που καταβάλλουμε για ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού στις περιοχές μας
Δ) να αποφασισθούν και να ληφθούν πολιτικές στήριξης των επιχειρήσεων , των εργαζομένων και των τοπικών μας κοινωνιών , που πλήττονται από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων .
Με αφορμή τη διοργάνωση της τηλεδιάσκεψης που προτείνουμε να πραγματοποιηθεί άμεσα, θεωρούμε αναγκαίο να υπάρξει ένας ουσιαστικός συντονισμός του Κεντρικού Κράτους με τους Δήμους ώστε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες όχι μόνον όσον αφορά στην προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος, κάτι που ήδη γίνεται , αλλά και για την υπεύθυνη ενημέρωση των τοπικών μας κοινωνιών και των επισκεπτών μας.
Η Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να συμβάλλει με υπεύθυνο κι εποικοδομητικό τρόπο στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Προηγούμενο άρθροΕξασφάλισε μεγάλη χρηματοδότηση για μελέτες σημαντικών έργων ο Μπάμπαλος
Επόμενο άρθρο