Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και οι nomads artcore συνδιοργανώνουν και καλωσορίζουν το «Let The Children Talk – Ας μιλήσουν τα παιδιά», μια δράση που βασίζεται στη συνεργασία και συν-δημιουργία ανθρώπων από διαφορετικά πεδία τέχνης, έρευνας και επιστήμης με θέμα τα παιδιά πρόσφυγες, στο Πάρκο Ασυρμάτου από τις 13 έως τις 27 Νοεμβρίου 2022 και ώρες κοινού 18:00-21:00 με ελεύθερη είσοδο.
Ντοκουμέντα και καταγραφές της τελευταίας δεκαετίας θα συνυπάρξουν με καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και μαζί θα συνθέσουν μια διαδρομή μέσω της οποίας οι θεατές στόχος είναι να ενημερωθούν, να συγκινηθούν και να παρακινηθούν πάνω σε ένα ζήτημα που, δυστυχώς, δε σταματάει να είναι επίκαιρο.
Παιδιά πρόσφυγες, παιδιά σε αγκαλιές ή μόνα, παιδιά ασυνόδευτα, παιδιά που έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους, γεμίζουν τους τοίχους ενός κτιρίου ενώ παράλληλα ιστορίες και σκέψεις, σαν νήματα, χαρτογραφούν διαδρομές και πορείες φτιάχνοντας μικρά, τεράστια σύμπαντα.
Φωτογραφικά στιγμιότυπα μπλέκονται με ψηφιακές καταγραφές και εικαστικές παρεμβάσεις και δημιουργούν έναν καλλιτεχνικό ‘παιδότοπο’, σε ένα εμβληματικό χώρο με έντονη ιστορία, στο Πάρκο του Ασυρμάτου.
Τα πρωινά ο χώρος θα γεμίζει με παιδιά από σχολεία, που θα αποτυπώνουν σκέψεις, λέξεις και εικόνες ενώ τα απογεύματα θα παραμένει επισκέψιμος για όλους, με τα Σαββατοκύριακα να συμπεριλαμβάνουν παράλληλες δραστηριότητες:
► Θεατρικό παιχνίδι
► Μουσικό εργαστήριο
► Εργαστήριο κατασκευής κούκλας για παιδιά
► Συζητήσεις με θέματα το ιστορικό νήμα της προσφυγιάς στην Ελλάδα αλλά και το πλαίσιο ένταξης των παιδιών προσφύγων στη σημερινή κοινωνία.
Δεν είναι ένα project που μπορεί να δώσει λύσεις, αν και θα τις αναζητήσει, είναι ένα σύνολο καλλιτεχνικών αποτυπώσεων και δράσεων που στόχο έχει να μας κάνει να δούμε μέσα από τα μάτια των παιδιών και να αλλάξουμε ματιά στο πως κοιτάμε.
Ας χαμηλώσουμε τη φασαρία των φόβων. Ας σκεφτούμε την ένταξη, την εστίαση, τη διατροφή, τη φοίτηση, όσων προσφεύγουν σε εμάς. Ας επανεξετάσουμε τη σχέση με τα όρια και τα σύνορά μας. Ας αφήσουμε τα παιδιά να μιλήσουν.
► Εργαστήρια
► Συλλογιστικοί Περίπατοι για σχολεία: Κάθε πρωί από 14 μέχρι 25 Νοέμβρη και ώρες 9:00 – 13:00
► Εργαστήριο Κατασκευής Κούκλας: Κυριακή 20 Νοεμβρίου και ώρες 11:00 – 15:00 -για παιδιά 12 με 18 ετών
► Θεατρικό Παιχνίδι: Κυριακή 27 Νοεμβρίου και ώρα 11: 00 με 12: 30 -για παιδιά 6 με 12 ετών
► Μουσικό Εργαστήριο: Κυριακή 27 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 με 19:30 -για παιδιά 10 με 18 ετών.
Η συμμετοχή στις παραπάνω δράσεις είναι δωρεάν και γίνεται με κράτηση λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων.
Για πληροφορίες και κρατήσεις καλέστε το 6946363045.
Συζητήσεις
► Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στις 19:00 με θέμα: «Το ιστορικό νήμα της προσφυγιάς στην Ελλάδα».
► Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στις 19:00 με θέμα: «Το πλαίσιο ένταξης των παιδιών προσφύγων στη σημερινή κοινωνία».
► Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 20:00, μουσική εκδήλωση με τους Kokowumba & Friends.

Στο Let the Children Talk συμμετέχουν:
• Φωτογραφικό Υλικό: Μάριος Λώλος
• Εικαστική Εγκατάσταση: Μαρία Καραθάνου
• Επιμέλεια Ήχου: Μάριος Τσάγκαρης
• Επιμέλεια Φωτισμού: Θωμάς Οικονομάκος
• Κινηματογράφιση: Γιάννης Νικολόπουλος
• Γραφιστική Επιμέλεια: Νατάσα Σταμούλη
• Καλλιτεχνικός Συνεργάτης: Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου
• Οργάνωση και Συντονισμός ομιλιών: Χρύσα Δεληγιάννη
• Συλλογιστικοί Περίπατοι: Πέτρος Ρούσσος – Γιάννης Σιούτης
• Θεατρικό Παιχνίδι: Βασίλης Παπαλαζάρου
• Εργαστήριο Κατασκευής Κούκλας: Γιάννης Τσιούτας
• Μουσικό Εργαστήριο: Laura Kortinas, Camilo Bentacor
• Οπτικοακουστικό Υλικό: Ζαφείρης Χαϊτίδης , Σοφία Χατζηλάμπρου
• Καλλιτεχνική Επιμέλεια- Οργάνωση παραγωγής: nomades artcore

Στα σχολεία θα προβληθούν οι ταινίες της Σοφίας Γεωργοβασίλη, CEDAR WOLF και του Νίκου Αυγουστίδη, UMMI.

Στις ομιλίες θα συμμετάσχουν: Αλεξάνδρα Ανδρούσου (Καθηγήτρια, Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, Τμήμα Εκπαίδευσης & Αγωγής στη Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ), Ρεγγίνα Μαντανίκα (Διδάσκουσα στο ΠΑΜΑΚ, Ανθρωπολόγος), Ηλίας Πιστικός (Κοινωνικός Λειτουργός), Κωνσταντίνος Μαρκίδης (Εκπαιδευτικός Επιστήμων), Νάγια Κοκμοτού (Εκπαιδευτικός), Λυδία Λιοδάκη (Ιατρός), Τάσος Γιακουμής (Γενικός Ιατρός, διευθυντής ΕΣΥ στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαϊας), Απόστολος Βεϊζης (Γιατρός INTERSOS HELLAS), Νίκος Γκιωνάκης (Ψυχολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου Ημέρας Βαβέλ, μονάδα ψυχικής υγείας για μετανάστες), Χρύσα Δεληγιάννη (Παιδίατρος), Νίκος Κακλαμάνος (Eκπαιδευτικός).

Προηγούμενο άρθροΑλλαγές στις παραχωρήσεις αιγιαλού και τη ναυαγοσωστική κάλυψη; Προτάσεις στην κυβέρνηση από την ΠΕΔ Κρήτης
Επόμενο άρθροΔημοπρατείται η αποκατάσταση ιστορικού αρχοντικού στη Σιάτιστα