Ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Athens Culture Net διοργανώνει και υλοποιεί πολιτισμικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο, στις γειτονιές της Αθήνας!
Μετά την Κυψέλη, έως και τις 30 Ιουνίου, νέες δράσεις φιλοξενούνται σε μια αγαπημένη περιοχή της Αθήνας, στο Παγκράτι.
Το Εθνικό Θέατρο και οι Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων, η Διαπολιτισμική Χορωδία της ΕΛΣ αλλά και η El Sistema, το Βυζαντινό κ Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Ηρακλειδών, το Ωδείο Αθηνών, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, το 4ο Δημοτικό Σχολείο και το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Athens Digital Arts Festival, το Ίδρυμα TAKIS αλλά και οι Άπλετοι Κήποι και το Balkans Beyond Borders δικτυώνονται και συνεργάζονται φέρνοντας στο Παγκράτι πρωτότυπες πολιτιστικές δράσεις και εργαστήρια.
Οι πλατείες Προσκόπων, Βαρνάβα, Μεσολογγίου μπαίνουν σε ρυθμό καλοκαιρινό, με μουσικές, χορωδίες, δρώμενα, ψηφιακές προβολές.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής γιορτάζεται με ένα αφιέρωμα στον διεθνούς φήμης Έλληνα μουσικό, Ιάννη Ξενάκη, που φέτος κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννησή του. Ενώ οι φανατικοί της Λιλιπούπολης και του μοναδικού Μάνου Χατζηδάκι δίνουν ραντεβού – που αλλού ; – στο αγαπημένο στέκι του συνθέτη, στην πλατεία Προσκόπων, σε μια εκδήλωση με πολλή μουσική και μοναδικές ιστορίες, που θα τιμήσουν και οι μουσικοί Γιώργος Κουρουπός και Νίκος Κυπουργός.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με την ευκαιρία της έναρξης των εκδηλώσεων δήλωσε: “Φέρνουμε τον πολιτισμό στις γειτονιές! Καθημερινά, αλλά και με πρωτοβουλίες όπως αυτή. Στηρίζουμε τη γειτονιά, το ζωντανό κύτταρο της πόλης μας. Αναδεικνύουμε την ξεχωριστή ιστορία της, την πολυπολιτισμικότητα της, τη δυναμική της στο παρόν. Δίνουμε βήμα στις δημιουργικές ομάδες, μοιραζόμαστε τα όνειρα αλλά και τις αναμνήσεις των κατοίκων. Φέρνουμε έναν πολιτισμό που ενώνει, εξωστρεφή , ανοιχτό και προσιτό σε όλες κι όλους”.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα αναλυτικά :

21.06 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
• «Αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη» – Για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου, διεθνούς Έλληνα συνθέτη. Μια συνεργασία του Ωδείου Αθηνών με το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο.
Παλιός μαθητής του Ιάννη Ξενάκη στο Παρίσι, ο συνθέτης και μουσικολόγος Χάρης Ξανθουδάκης θα μιλήσει για την επανάσταση που έφερε ο διεθνούς φήμης συνθέτης, στον χώρο της μουσικής. Τις αφηγήσεις αυτές, η χορογράφος Λίλα Ζαφειροπούλου, θα μετουσιώσει σε χορογραφία και βήματα χορού. Συμμετέχει η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.
Τοποθεσία : Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Βασιλίσσης Σοφίας 22.
Ώρα έναρξης : 20.30 – Είσοδος ελεύθερη

22.06
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: «…και οι λέξεις θα έρθουν», μια συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με τις Λέσχες Φιλίας και την αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας Πολιτών
Το εργαστήρι θα αναδείξει τις δυνατότητες όσων έχουν διάθεση για παιχνίδι και δημιουργική έκφραση να δημιουργήσουν μικρά θεατρικά δρώμενα αντλώντας από τις εμπειρίες ζωής τους, αλλά και από την μεταξύ τους αλληλεπίδραση και βαθύτερη γνωριμία. Ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση και την συλλογικότητα μετά από μια επώδυνη περίοδο απομόνωσης και απωλειών. Διδάσκει η Νατάσσα Σφενδυλάκη
Τοποθεσία : Λέσχη Φιλίας Αγίου Αρτεμίου, Μετεώρων 16 και Δαμάρεως, 11631
Ώρα : 10.30- 12.30
“Τα παραμύθια των πολύχρωμων φτερών” , Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Παραμύθια από την προφορική παράδοση της Ελλάδας κι άλλων λαών, με πρωταγωνιστή τη φύση και διανθισμένα με παραδοσιακά τραγούδια, μας ταξιδεύουν σε δάση μαγικά και τοπία καταπράσινα γεμάτα μελωδίες που όλοι είμαστε καλεσμένοι να τραγουδήσουμε.
Θα ακολουθήσει δημιουργικό εργαστήρι κατασκευής διακοσμητικού λουλουδιού. Με την αφηγήτρια Καλλιόπη Λιαδή.
Μικτό κοινό : 5-105 ετών, Τοποθεσία: Άλσος Παγκρατίου
Ώρα έναρξης: 19.00 – Είσοδος ελεύθερη

23.06
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: «…και οι λέξεις θα έρθουν», μια συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με τις Λέσχες Φιλίας και την αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας Πολιτών
Το εργαστήρι θα αναδείξει τις δυνατότητες όσων έχουν διάθεση για παιχνίδι και δημιουργική έκφραση, να δημιουργήσουν μικρά θεατρικά δρώμενα αντλώντας από τις εμπειρίες ζωής τους, αλλά και από την μεταξύ τους αλληλεπίδραση και βαθύτερη γνωριμία. Ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση και την συλλογικότητα μετά από μια επώδυνη περίοδο απομόνωσης και απωλειών. Διδάσκει η Νατάσσα Σφενδυλάκη

Τοποθεσία : Λέσχη Φιλίας Αγίου Αρτεμίου, Μετεώρων 16 και Δαμάρεως, 11631
Ώρα : 10.30- 12.30

• «Μαγνητικά γλυπτά»!, Ίδρυμα Takis, εκπαιδευτικό εργαστήρι

Μια διαθεματική προσέγγιση της γνώσης και βιωματική μάθηση, που διεγείρει τις αισθήσεις και θέτει ερωτήματα που προωθούν την δημιουργική ελεύθερη έκφραση των παιδιών, καθώς παράλληλα έρχονται σε επαφή με το εικαστικό έργο του παγκοσμίου φήμης Έλληνα καλλιτέχνη Takis.
Ηλικίες: 9 – 12 ετών,
Τοποθεσία: Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Παγκράτι. Ώρα έναρξης: 11.00
Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προκράτηση θέσης στην ιστοσελίδα του Μουσείου Γουλανδρή.
24.06
«Στην πόλη o ήχος μιας γραμμής», , Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, εργαστήριο για παιδιά

Με ενεργοποίηση του σώματος και των αισθήσεων, περιπατητική δραστηριότητα και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες θα ενεργοποιήσουν το δημόσιο χώρο του μουσείου, θα συναντήσουν σημαντικά έργα τέχνης από τη συλλογή Βασίλη &Ελίζας Γουλανδρή και θα δημιουργήσουν το δικό τους χάρτη, βασισμένο στις δικές τους ιστορίες.
Ηλικίες: 3+ , Τοποθεσία: Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Παγκράτι
Ώρα έναρξης: 18.30
Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προκράτηση θέσης στην ιστοσελίδα του Μουσείου Γουλανδρή.

24.06
• «Οικόπολη», , Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, εκπαιδευτική δραστηριότητα
Με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον; Τα παιδιά μέσα από ένα επιδαπέδιο παιχνίδι ευαισθητοποιούνται για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, εξοικειώνονται με μεθόδους οικολογικής συμπεριφοράς στο σπίτι, το σχολείο, το πάρκο και προβληματίζονται για τον τρόπο που τα ίδια μπορούν να συμβάλλουν .
Τοποθεσία: Περιστύλιο Ωδείου Αθηνών, μπροστά από την είσοδο του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας
Ώρα έναρξης: 11.00-15.00
Είσοδος ελεύθερη

25.06
• Ένας δείπνος στο Παγκράτι», Άπλετοι Κήποι
Performance δρόμου, που εμπνέεται ένα ανοιχτό τραπέζι σε διάδραση με τους περαστικούς, αντλώντας ιδέες και αφηγήσεις από το δημοφιλές έργο, «Δείπνο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με συνδαιτημόνες τους ήρωες του κύκλου των Ατρειδών αλλά και ποιητές ή καλλιτέχνες, που η ζωή και το εργο τους συνδέθηκε με το Παγκράτι.
Τοποθεσία : πλατεία Μεσολογγίου
Ώρες έναρξης : 19.30 & 20.30 – Είσοδος ελεύθερη

29.06
• Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο, παρουσίαση επιλεγμένων εκθεμάτων.
Μια ζωντανή παρουσίαση επιλεγμένων εκθεμάτων της μόνιμης έκθεσης από επιμελητές των συλλογών του Μουσείου. Παράλληλα οι επισκέπτες θα προσκληθούν να συμμετάσχουν με τυχόν ενθυμήματα που έχουν από την έλευση των μικρασιατών προσφύγων στο Παγκράτι, στην συγκέντρωση ενός μοναδικού, αρχειακού υλικού.
Τοποθεσία: Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο, Βασιλίσσης Σοφίας 22
Ώρες: 10.30 – 12.30 – Είσοδος ελεύθερη

30.06
• «ADAF Open Air Screenings», Athens Digital Arts Festival
Μια κεντρική πλατεία στο Παγκράτι μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο θερινό κινηματογράφο, συναρπάζοντας μικρούς και μεγάλους, μέσα από ένα επιλεγμένο πρόγραμμα από έργα Animation και VideoArt, από την θεματική “FutuRetro” του 18ου Athens Digital Arts Festival.
Τοποθεσία: πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι
Ώρα έναρξης: 21.00 – 23.00 – Είσοδος ελεύθερη

Προηγούμενο άρθροΤ. Μαυρίδης: Κάνουμε πιο πολλά απ’ όσα υποσχεθήκαμε
Επόμενο άρθροΕργασίες καθαρισμού και αποψίλωσης βλάστησης στην Ανατολική Αττική