Μετά το Πρόγραμμα του κίτρινου κάδου (ανακύκλωση έντυπου χαρτιού) ο Δήμος Πατρέων συνεχίζει το πρόγραμμα διαλογής στην πηγή με τους νέους ημιυπόγειους «έξυπνους» κάδους ανακύκλωσης και αναβαθμίζει αισθητικά και λειτουργικά την πόλη.
Η “Διαλογή στην Πηγή” είναι ο διαχωρισμός διακριτών κατηγοριών απορριμμάτων στο σημείο της παραγωγής τους (το σπίτι μας, η δουλειά μας, τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα κ.λ.π.) με σκοπό τη ξεχωριστή συλλογή και ανακύκλωσή τους. Απαιτεί δηλαδή την εμπλοκή του καθενός μας στη διαλογή των υλικών σε όποιο σημείο αυτά παράγονται, με στόχο να έχουμε αποδοτική ανακύκλωσή τους.
Με τη Διαλογή στην Πηγή:
Επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα ανακύκλωσης με την ανάκτηση καθαρών ανακυκλώσιμων υλικών.
Περιορίζεται ο όγκος των απορριμμάτων, χρειάζεται λιγότερη γη για υγειονομική ταφή και μειώνεται το τέλος ταφής των απορριμμάτων.
Εξοικονομούνται πολύτιμες πρώτες ύλες και ενέργεια.
Μειώνεται η ρύπανση που δημιουργείται κατά τη διαδικασία επεξεργασίας και παραγωγής νέων προϊόντων.
Περιορίζεται το μεγάλο κόστος διαλογής.
Ημιυπόγειοι «Έξυπνοι Κάδοι Ανακύκλωσης»
Το πρόγραμμα των ημιυπόγειων έξυπνων κάδων αρχίζει από την περιοχή του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου με στόχο να επεκταθεί σε όλη την πόλη.
μεγάλης χωρητικότητας (κάθε ένας αντιστοιχεί σε 4 κάδους ανακύκλωσης)
με ξεχωριστές θέσεις για: χαρτί – χαρτόνι, πλαστικό, μέταλλο
με αισθητήρες που «ενημερώνουν» την υπηρεσία καθαριότητας για το πότε χρειάζονται άδειασμα.
Το άδειασμα των κάδων γίνεται με γερανοφόρο απορριμματοφόρο. Ευκολότερη διαχείριση της αποκομιδής και μείωση του θορύβου.
Λιγότερα δρομολόγια απορριμματοφόρων και επομένως ελάφρυνση του κυκλοφοριακού, οικονομία καυσίμων και μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων.
Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των ημιυπόγειων κάδων ανακύκλωσης καθώς και τη χωροθέτησή τους, οι δημότες μπορούν να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου.
https://www.e-patras.gr/el/exypnoi-ypogeioi-kadoi-anakyklosis

Προηγούμενο άρθροΈνα στρέμμα παιχνιδότοπος στην καρδιά του Άλσους Ιλισίων
Επόμενο άρθροΈργα 50 εκ. ευρώ τα έργα στην Αγ.Παρασκευή από Περιφέρεια Αττικής και Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.