Άλλη μία πυρκαγιά αυτή τη φορά στο Ξυλόκαστρο ήρθε να αναδείξει την τραγική κατάσταση στις υποδομές πυροπροστασίας και πυρόσβεσης στην Ελλάδα, καθώς και την τραγική έλλειψη σε προσωπικό, μέσα προστασίας, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.
Αναφέρεται στη σχετική ερώτηση :
«Στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά που έκαιγε για …μέρες χάθηκαν ακόμα δύο άνθρωποι ενώ η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλεστεί τις γνωστές δικαιολογίες που συχνά επαναλαμβάνει περί υψηλών θερμοκρασιών και «άλλων ταυτόχρονων πυρκαγιών που είχε να αντιμετωπίσει».
Ο αντιλαϊκός προσανατολισμός των κυβερνήσεων και των αρμόδιων αρχών που αφήνει εκτεθειμένους τους λαούς σε πυρκαγιές, πλημμύρες και λοιπές καταστροφές με γυμνές και δίχως στελέχωση υποδομές πολιτικής προστασίας αποτυπώνεται και στα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, που αναδεικνύουν νέα μείωση αριθμού πυροσβεστών στα κράτη μέλη της ΕΕ. Μεταξύ 2022 και 2023 ο αριθμός των πυροσβεστών μειώθηκε σε δέκα κράτη μέλη της ΕΕ παρά την αύξηση των πυρκαγιών, πλημμυρών και άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Ανάμεσά τους χώρες που γνώρισαν τεράστιες πυρκαγιές το 2023, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος με ποσοστιαία μείωση 13,5%, 10,2% και 28,6% αντίστοιχα. Μάλιστα, η μείωση σε ορισμένα κράτη-μέλη ξεπερνά το 50%, όπως στη Λιθουανία. Το 2021 ο αριθμός των επαγγελματιών πυροσβεστών στην ΕΕ ήταν περίπου 365.000 ενώ το 2023 362.400, πρόκειται δηλαδή για μείωση πάνω από 2.500 πυροσβέστες. Επιβεβαιώνεται έτσι η τάση συνεχούς μείωσης των πυροσβεστών όλα αυτά τα χρόνια.
Αποτελεί πρόκληση η μείωση προσωπικού της Πυροσβεστικής υπηρεσίας στην Ελλάδα, τη στιγμή που, ακόμη και με τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα που δεν μπορούν να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες, υπάρχουν ήδη χιλιάδες ακάλυπτες κενές θέσεις.
Αιτία των μεγάλων ελλείψεων είναι η υλοποίηση από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και από τις προηγούμενες, της επικίνδυνης στρατηγικής της ΕΕ με κριτήριο το «κόστος – όφελος», που θεωρεί τη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των αναγκαίων υπηρεσιών πολιτικής προστασίας ως «κόστος». Το δε πολυδιαφημισμένο «RescEU» διαιωνίζει τις τραγικές ελλείψεις στον κρατικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας με ανακύκλωση των λιγοστών δυνάμεων πυρόσβεσης από χώρα σε χώρα κι αυτές με μεγάλη καθυστέρηση.
Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα ομολογεί ότι τα δάση παραμένουν ακαθάριστα εδώ και 60 χρόνια, παρόλα αυτά δεν εκπονείται ένα πλαίσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών της Αττικής και συνδυασμένης αντιμετώπισης όλων των κίνδυνων (πλημμύρες, πυρκαγιές, κλπ) με έμφαση στην πρόληψη. Η δε πολιτική χρήσεων γης έχει οδηγήσει στη μετατροπή των δασών σε εμπορεύσιμο προϊόν και κερδοφόρα διέξοδο για τους κατασκευαστικούς επιχειρηματικούς ομίλους και τους ξυλέμπορους».
Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα παρακάτω ερωτήματα:
«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
– Στο αίτημα για 100% αποζημιώσεις από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ στους πληγέντες στο Ξυλόκαστρο;
– Στο γεγονός ότι ενώ η ίδια επικαλείται κατ’ επανάληψη τα περί «κλιματικής κρίσης», την ίδια στιγμή αποδυναμώνονται συνεχώς οι κρίσιμες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας όπως αποδεικνύουν τα παραπάνω στοιχεία;
– Στην ανάγκη πλήρους στελέχωσης κι εξοπλισμού της πυροσβεστικής υπηρεσίας, των δασικών υπηρεσιών, τη δημιουργία εξειδικευμένων σωμάτων δασοπυρόσβεσης με τα κατάλληλα μέσα, με προσωπικό πλήρους κι αποκλειστικής απασχόλησης, με βάση τις ανάγκες κι όχι τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα, αξιοποιώντας και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία αποδεδειγμένα πριμοδοτούν τους επιχειρηματικούς ομίλους;».

Προηγούμενο άρθροΔιένειμε σε εκατοντάδες τρόφιμα και προιόντα ο δήμος Αχαρνών
Επόμενο άρθροΞεκινά στην Παλιά Πόλη Ηρακλείου η εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης