Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 6 Ιουνίου σε εργοστάσιο πλαστικών στον Ασπρόπυργο και έκαιγε για αρκετές ώρες είναι ένα ακόμα από τα πολλά βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης που έχουν τραγικές συνέπειες στην υγεία και τη ζωή των εργαζομένων των εργοστασίων αλλά και των λαϊκών οικογενειών που κατοικούν σε αυτές τις περιοχές, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ακόμα δεν έχει περάσει καιρός από την πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Κιλκίς όπως και σε βιομηχανία ξυλείας στον Ασπρόπυργο αλλά και σε άλλες βιομηχανικές ζώνες της Ελλάδας.
Αναφέρει συγκεκριμένα το ΚΚΕ: «Αποκαλύπτεται η υποκρισία της ΕΕ που επικαλείται την προστασία του περιβάλλοντος, όπως και το περιεχόμενο της ισχύουσας οδηγίας SEVESO 2012/18/EE για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες, καθώς και της ΚΥΑ172058/2016. Γιατί παρά την επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη και τις δυνατότητες ελέγχου και περιορισμού τέτοιων ατυχημάτων, δεν έχει παρουσιαστεί καμιά επικαιροποιημένη μελέτη, κανένα ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης, δεν υπάρχει χαρτογράφηση των εγκαταστάσεων Seveso ανώτερης και κατώτερης βαθμίδας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής.
Η εγκληματική ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και προστασίας σε χώρους εργασίας με κίνδυνο πυρκαγιάς, διαρροής επικίνδυνων χημικών κ.ά. οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά αποτελούν κόστος για το κεφάλαιο, ενώ από το κράτος δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος τήρησης κανόνων.
Πολύ περισσότερο, που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, απουσιάζουν παντελώς ουσιαστικές διαδικασίες ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, χώροι που θα εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις προστασίας ή ακόμα και αναγκαίοι οδοί μαζικής διαφυγής, αν απαιτηθεί εκκένωση πληθυσμού στις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές της χώρας.
Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις παρακάτω ερωτήσεις:
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα δίκαια αιτήματα εργαζομένων και κατοίκων για:
«- Να διασφαλίζονται πλήρως τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην επιχείρηση όπου συμβαίνουν βιομηχανικά ατυχήματα όπως αυτή στον Ασπρόπυργο;
– Να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την απορρύπανση των περιοχών και για την προστασία της υγείας των χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων;
– Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε βιομηχανικές περιοχές και η τήρησή τους να ελέγχεται συστηματικά από τους αρμόδιους φορείς του κράτους που πρέπει να στελεχωθούν με επαρκές και μόνιμο προσωπικό;».

Προηγούμενο άρθροΓ. Πετρίτσης*: Κομματική φιέστα η παρουσίαση στην Καλαμάτα του νέου ΕΣΠΑ
Επόμενο άρθρο