Την έντονη αντίδραση κατοίκων, των μαζικών φορέων και των οργανώσεών τους έχει προκαλέσει η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 311,434 MW από ανάδοχο όμιλο στην προστατευόμενη περιοχή του Μενοίκιου όρους, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρόκειται, αναφέρουν , ” για ένα φαραωνικών διαστάσεων έργο που θα προκαλέσει μη αντιστρέψιμες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον μίας – κατά τα άλλα… -προστατευόμενης περιοχής και σοβαρά προβλήματα στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί πολλαπλά από την πανδημία, τις τεράστιες ανατιμήσεις στο ρεύμα, σε απαιτούμενα αγαθά για τις καλλιέργειες και τα ζώα τους.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι προηγούμενες, με επιδίωξή τους να υλοποιήσουν τη στρατηγική της πράσινης μετάβασης της ΕΕ που «ταΐζει» με 600 δις ευρώ τους ενεργειακούς ομίλους, ενισχύει με κάθε τρόπο το επικίνδυνο νομοθετικό οπλοστάσιο που εξασφαλίζει την ανενόχλητη επιχειρηματική δράση των «πράσινων» μονοπωλιακών ομίλων, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές.
Η περίπτωση του έργου στο Μενοίκιο όρος είναι χαρακτηριστική, καθώς με προκλητικό τρόπο και με ευθύνη της Διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το θέμα δεν μπήκε καν σε συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, παρά του ότι συμπεριλαμβάνεται στους φορείς γνωμοδότησης, ενώ το έργο προχώρησε χωρίς την επίσημη γνωμοδότηση αρμόδιου επιστημονικού φορέα της περιοχής, όπως αποδεικνύεται από το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο”.
Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης κατέθεσε τις παρακάτω ερωτήσεις:
«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
– στο γεγονός ότι για να επιταχυνθεί η αδειοδότηση του έργου και με βάση τις νέες κατευθύνσεις του αντιδραστικού σχεδιασμού ενεργειακών υποδομών με την επωνυμία Repower EU δεν τηρούνται ακόμη κι αυτές οι απαράδεκτες φαστ-τρακ διαδικασίες των περιβαλλοντοκτόνων νόμων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που τουλάχιστον απαιτούν εκπόνηση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και γνωμοδότηση αρμόδιων φορέων, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται και να αποκρύπτονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις;
– στο γεγονός ότι η εθνική και ευρωενωσιακή νομοθεσία επιτρέπει μέσα από σκόπιμα γενικόλογες διατάξεις όπως αυτή της οδηγίας 92/43 να εγκρίνονται τέτοια επιζήμια για το λαό και το περιβάλλον έργα και σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, που εκτός από το μεγάλο πλήγμα κυρίως στους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους, επιβεβαιωμένα προκαλούν μη αναστρέψιμη ζημιά στο περιβάλλον;».

Προηγούμενο άρθροΜε χρηματοδότηση των Περιφερειών Πελοποννήσου και Ν. Αιγαίου ενισχύθηκαν με δεκάδες περιπολικά τα Α. Τ των περιοχών τους
Επόμενο άρθροΜεγάλη σύμπραξη για τη χρηματοδότηση αποκατάστασης του παραθαλάσσιου τμήματος των Ενετικών Τειχών του Ηρακλείου