Την εγκατάσταση νέου αιολικού πάρκου στη θέση Λίβα στη Ζάκυνθο καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων σχεδιάζουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε ένα ακόμα νησί του Ιονίου στη Ζάκυνθο στο Λίβα, συνεχίζοντας την παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στο πλαίσιο της «Πράσινης Συμφωνίας» της ΕΕ. Η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων έχουν ευθύνη για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής και το γεγονός ότι η μεταφορά των ανεμογεννητριών έγινε νύχτα με ειδικά ναυλωμένα πλοία αποδεικνύει την ανησυχία τους για τις αντιδράσεις των κατοίκων.
Η άναρχη εγκατάσταση και με πρόσφατη έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε περιοχή NATURA που είναι ήδη επιβαρυμένη με την απόθεση χιλιάδων τόνων απορριμμάτων και την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων έχει δίκαια προκαλέσει την κινητοποίηση των κατοίκων καθώς και φορέων του κινήματος. Οι επενδύσεις αυτές επιφέρουν τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, επιβαρύνουν τη δημόσια υγεία και υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης πλημμύρας στο Καταστάρι και τις γύρω περιοχές.
Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
– Στο αίτημα των κατοίκων να σταματήσουν οι αδειοδοτήσεις για άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών και σε περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές, ως συνέπεια της εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας που υπαγορεύει επενδύσεις σε ΑΠΕ με μοναδικό κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών πράσινων ομίλων;
– Στο γεγονός ότι τα εργατικά λαϊκά στρώματα δε θα ωφεληθούν από αυτή την εξέλιξη και θα εξακολουθούν να βιώνουν την ενεργειακή φτώχεια ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της Ενέργειας, την ίδια στιγμή που οι μονοπωλιακοί όμιλοι της ενέργειας θα χρηματοδοτούνται με εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης;».

Προηγούμενο άρθροAthens is back …ως διμοφιλής τουριστικός προορισμός
Επόμενο άρθροΣυνέδριο των εργαζομένων σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ