Διαδοχικές επισκέψεις και αυτοψίες που αφορούν τα εν εξελίξει έργα διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και εκείνα που σχεδιάζονται και δρομολογούνται περιελάμβανε η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων και Λυμάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλη Γραφάκου στην Ζάκυνθο.
Ο κ. Γραφάκος συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Ζακύνθου Διονύση Ακτύπη, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων και Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και θεμάτων Πολιτισμού Αικατερίνη Μοθωναίου και τον Τεχνικό Διευθυντή του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων Θοδωρή Κάρδαρη επισκέφθηκε το χώρο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων όπου θα εγκατασταθεί το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και το χώρο της υγειονομικής ταφής στον ΛΙΒΑ όπου διεπίστωσε την πρόοδο που έχει γίνει και την δρομολόγηση της λύσης όλων των θεμάτων με στόχευση, συνεργασία και συνεχή προσπάθεια.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κατασταρίου Διονύση Σκιαδόπουλο και το Σύλλογο Προστασίας “Βραχιώνας” παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Γιώργου Στασινόπουλου και του Αντιδημάρχου Νικήτα Σπίνου.
Στην άμεση στόχευση του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων και Λυμάτων είναι η εφαρμογή του προγράμματος compost βιολογικών καθαρισμών σε αρκετές Τοπικές Κοινότητες της Ζακύνθου προκειμένου να αξιοποιηθούν οι καλύτερες δυνατότητες επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων, με βάση την πρόσφατη Ελληνική και Διεθνή εμπειρία, κάτι που συζήτησε διεξοδικά στον Δήμο Ζακυνθου με τον Δήμαρχο, Νικήτα Αρετάκη, μετά την επίσκεψή του στον Κοιλιωμένο και τον Αγαλά.
Στις προτεραιότητες του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται και η αποκατάσταση του χώρου στον πρώην ΧΥΤΑ στον Σκοπό, που κατ΄ επανάληψη βρίσκεται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της επιβάρυνσης που επιφέρει στο περιβάλλον.

Γραφάκος
Κατα την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Γραφάκος αναφέρθηκε στην σημαντική πρόοδο που έχει γίνει αναφορικά με την διαχείριση των απορριμμάτων από τον ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων όχι μόνο στη Ζάκυνθο αλλα και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου ενω δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Περιφερειάρχη και Πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπουλου .
“Αισθανόμαστε δικαιωμένοι διότι ένα χρόνο μετά στην Ζάκυνθο ολα κυλουν ομαλά, στην Κεφαλλονιά εγκρίθηκε η χρηματοδότηση, τα τευχη δημοπράτησης και μέσα στο χρόνο θα υπάρξει συμβαση με τον ανάδοχο κάτι που φάνταζε πολύ μακρινό, στην Κέρκυρα έγινε και εκεί η δημοπράτηση του έργου. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια την κα Κράτσα η οποία πήρε αυτό το βάρος για την συγκροτηση του Φορέα και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ευρυτερα και μέχρι σήμερα με το αποτελέσματα της πορείας του ΦοΔΣΑ δικαιώνει την επιλογή μας για την δημιουργια του”, δήλωσε.

Μοθωναίου
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων και Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και θεμάτων Πολιτισμού Αικατερίνη Μοθωναίου αφου μετέφερε τον χαιρετισμό της Περιφερειάρχη και Πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπουλου τόνισε πως “η επίσκεψη σας στη Ζάκυνθο συμπίπτει με μια σημαντική περίοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων περισσότερο στην χώρα μας. Για την Ζάκυνθο, όπως και για τα άλλα νησιά του Ιονίου σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας κυριολεκτικά εποχής. Η πολιτική της Κυβέρνησης για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των σύγχρονων τεχνολογιών στην επεξεργασία των στερεών αποβλήτων με το ελάχιστο δυνατό αποτύπωμα στο περιβάλλον, μας οδηγεί επιτέλους στην αειφορία, στην ποιότητα ζωής και στην αναβαθμισμένη τουριστική ταυτότητα.
Στη Ζάκυνθο είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε αυτά τα νέα δεδομένα. Η βοήθεια σας υπήρξε καθοριστική και συγκεκριμένα ο νέος ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων μας έδωσε το πλαίσιο και τις κατάλληλες συνθήκες για να εργαστούμε μαζί πρώτος και δεύτερος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ξεπεράσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος, να προσδιορίσουμε τις ανάγκες και τη στρατηγική μας σύμφωνα με τον εθνικό σχεδιασμό αλλά και τις συνθήκες και τα προβλήματα του κάθε νησιού.
Ως μέλος του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων οφείλω να σας διαβεβαιώσω κύριε Γενικέ ότι η Ζάκυνθος είναι ο καλός μαθητής αυτής της υπόθεσης. Η άψογη συνεργασία της Περιφέρειας με το Δήμο στα θέματα της διαχείρισης απορριμμάτων και ο δημιουργικός ρόλος του Δημάρχου κου Νικήτα Αρετάκη στο νέο ΦΟΔΣΑ έχουν φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα τόσο για την Ζάκυνθο, όσο και για την Περιφέρεια μας ως σύνολο. Διαπιστώσατε και εσεις την πρόοδο που έχει γίνει και την δρομολόγηση της λύσης όλων των θεμάτων με στόχευση, συνεργασία και συνεχή προσπάθεια. Ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση σας”

Προηγούμενο άρθροΕπίτιμη Δημότης Σαλαμίνας η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
Επόμενο άρθρο«Μπόνους» και τηλεργασία από το ΄22 για υπαλλήλους ΟΤΑ-δημοσίου που πιάνουν τον « στόχο»