Νέα ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η βουλευτής Β’ Πειραιά της ” ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ” , Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου, προς τον υπουργό υποδομών και Μεταφορών, για την επέκταση στο Κερατσίνι και το Πέραμα των Μέσων Μεταφοράς σταθερής τροχιάς.
Αναφέρει συγκεκριμένα στην ερώτηση :
” Στις 11/08/2022 σας καταθέσαμε ερώτηση με θέμα «Επέκταση της γραμμής του Τραμ του λεκανοπεδίου Αθηνών στο Κερατσίνι και το Πέραμα» (αρ. πρωτ. 6871), η οποία είναι μέχρι σήμερα αναπάντητη. Στους δήμους των Δραπετσώνας – Κερατσινίου, Περάματος και Σαλαμίνας, κατοικούν περισσότεροι από 160.000 μόνιμοι κάτοικοι. Να ληφθεί επίσης υπόψη, ότι τους θερινούς μήνες, ο πληθυσμός της Σαλαμίνας υπερδιπλασιάζεται.
Επίσης, στις περιοχές αυτές διακινούνται καθημερινά και χιλιάδες εργαζόμενοι (Ναύσταθμος, ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, διαλυτήρια πλοίων, λιμάνια επιβατηγών και εμπορικών μεταφορών, μαθητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί). Προφανώς, οι μετακινήσεις του πληθυσμού γίνονται και για άλλους λόγους (π.χ. στους δήμους αυτούς δεν υπάρχουν νοσοκομεία).
Οι μετακινήσεις χιλιάδων ανθρώπων με ιδιωτικά και δημόσια αυτοκίνητα στους ως άνω δήμους επιβαρύνει το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, λόγω της διακίνησης των εμπορευμάτων από τους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων με βαρέα οχήματα και των ρυπογόνων και επικίνδυνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Τα παραπάνω
τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα της επέκτασης των Μέσων Μεταφοράς σταθερής τροχιάς στις ανωτέρω περιοχές.
Δεδομένης της πρόθεσης επικείμενης κατασκευής της οδικής σύζευξης ΣαλαμίναςΠεράματος (ένα έργο που φημολογείται 50 περίπου χρόνια), είναι ανάγκη να εξετασθεί η προέκταση των Μέσων Μεταφοράς σταθερής τροχιάς μέχρι και την Σαλαμίνα.
Υπενθυμίζεται ότι για την επέκταση του Τραμ στο Πέραμα υπάρχει μελέτη της «Αττικό Μετρό» από το 2006 και ότι στις 7/2/2017 επρόκειτο να γίνει διαγωνισμός για τις τελικές μελέτες του έργου.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Είναι στα σχέδια του Υπουργείου σας η επέκταση των Μέσων Μεταφοράς σταθερής τροχιάς που θα εξυπηρετούν τους πολίτες που κινούνται προς και από τους δήμους Δραπετσώνας-Κερατσινίου, Περάματος και Σαλαμίνας;
2. Για ποιους λόγους δεν απαντήσατε, ως τώρα, στην από τις 11/08/2022 Ερώτησή μας, με θέμα «Επέκταση της γραμμής του Τραμ του λεκανοπεδίου Αθηνών στο Κερατσίνι και το Πέραμα» (αρ. πρωτ. 6871), ως οφείλατε;

Προηγούμενο άρθροΑπέκτησε ο Πειραιάς Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας
Επόμενο άρθροΕκατοντάδες στη μεγάλη συγκέντρωση της παράταξης Ζενέτου