Ο Κώστας Ζαχαριάδης, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών και Τομεάρχης Εσωτερικών κατέθεσε Αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων και πιο συγκεκριμένα προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με την προστασία του Πεντελικού Όρους από τις προσπάθειες λειτουργίας λατομείων στη θέση Άνω Χούνη Ραπεντώσας”.
«Δυστυχώς, οι εξελίξεις δείχνουν πώς στις αποφάσεις της Κυβέρνησης δεν λαμβάνονται υπόψιν οι ανάγκες των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ούτε και τα αιτήματα των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων», τονίζει σ΄ανακοίνωση του.
Οι Βουλευτές επισημαίνουν τα προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή και στην καθημερινότητα των κατοίκων, όπως το γεγονός ότι το Πεντελικό όρος έχει υποβαθμιστεί και καταστραφεί εν μέρει από λατομεία, οικιστικές πιέσεις, επανειλημμένες μεγάλες πυρκαγιές, ότι η Αττική κινδυνεύει να χάσει έναν από τους τελευταίους πολύτιμους «πνεύμονες» της, ότι η σκόνη και ο θόρυβος υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ότι συντελείται η καταστροφή της φυσικής αναδάσωσης των καμμένων περιοχών.
Την Αναφορά συνυπογράφουν 15 ακόμα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ακολουθεί το πλήρες κείμενο της καθώς και το Το από 04/04/2022 έγγραφο του ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διονύσου .

ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Εσωτερικών,
Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: “Προστασία του Πεντελικού Όρους από τις προσπάθειες λειτουργίας λατομείων στη θέση Άνω Χούνη Ραπεντώσας”
Με την παρούσα αναφορά μου, σας κοινοποιώ το από 04/03/2022 έγγραφο ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διονύσου.
Με το ως άνω έγγραφο, γίνεται γνωστό για ακόμη μια φορά ότι επιχειρείται να επαναληφθεί η προσπάθεια επαναλειτουργίας ανενεργών λατομείων στη βόρεια πλευρά της Πεντέλης, στη θέση Άνω Χούνη Ραπεντώσας στη δημοτική κοινότητα Διονύσου, σε δημόσια αναδασωτέα έκταση, με επανέκδοση αδειών.
Βάσει των ανωτέρω, δεν τίθενται υπόψιν των ιθυνόντων του σχεδίου τα προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή και στην καθημερινότητα των κατοίκων, όπως το γεγονός ότι το Πεντελικό όρος έχει υποβαθμιστεί και καταστραφεί εν μέρει από λατομεία, οικιστικές πιέσεις, επανειλημμένες μεγάλες πυρκαγιές, ότι η Αττική κινδυνεύει να χάσει έναν από τους τελευταίους πολύτιμους «πνεύμονες» της, ότι η σκόνη και ο θόρυβος υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ότι συντελείται η καταστροφή της φυσικής αναδάσωσης των καμμένων περιοχών.
Παρακαλούμε για την απάντηση και ενημέρωσή μας επί του εν λόγω θέματος».

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Προς:
•ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ κ. Κ. ΣΚΡΕΚΑ
•ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ κ. Γ. ΑΜΥΡΑ
•ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ κα. Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ
•ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ. Μ. ΒΟΡΙΔΗ
•ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ. Σ. ΠΕΤΣΑ
•Γ. Γ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ &ΠΡΟΕΔΡΟΥ Κ.Α.Σ. κ. Γ. ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ
•ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ κ. Γ. ΠΑΤΟΥΛΗ
•ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ κ. Γ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ
•ΑΝ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ κ. ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗ
Κύριοι,

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Διονύσου, το οποίο προσκλήθηκε νομίμως στις 04-03-2022 σε έκτακτη συνεδρίαση, ύστερα από την έκδοση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και πέμπτης απόφασης άδειας έρευνας για λατομική εκμετάλλευση στο Πεντελικό όρος,
αποφάσισε ομόφωνα
• να εκφράσει με όλα τα νόμιμα μέσα και εργαλεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο την πλήρη αντίθεσή του στην προσπάθεια επιχειρηματικών συμφερόντων να πραγματοποιήσουν ένα ακόμη περιβαλλοντικό έγκλημα, λειτουργώντας μέχρι τώρα, με την ανοχή της Κυβέρνησης και εφόσον αυτή τελεσφορήσει με την κάλυψη της.
• να αγωνιστεί με κάθε πρόσφορο και δυναμικό τρόπο για την προστασία ενός από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική αλλά και για το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά μας στη ζωή και στο μέλλον των παιδιών μας
• να γνωστοποιήσει σε όλους όσοι εμπλέκονται ενεργά ή και παθητικά στην επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή και δεν συντάσσονται στο δίκαιο αγώνα μας, ότι θα υποστούν και ιδιαίτερα τα πολιτικά πρόσωπα, τις ανάλογες συνέπειες (π.χ. personae non gratae).
Είναι πλέον προφανές ότι οι συγκεκριμένες πέντε(!) αποφάσεις άδειας ερευνών για λατομική εκμετάλλευση στο Πεντελικό όρος αποτελούν οργανωμένο σχέδιο επιχειρηματικών συμφερόντων, με την ανοχή μέχρι τώρα της Κυβέρνησης, τα οποία μεθοδικά εδώ και δυο χρόνια καταστρατηγώντας κάθε έννοια νομιμότητας και ηθικής παραβιάζουν κατάφωρα το ισχύον θεσμικό πλαίσιο καθώς με τις πέντε αυτές αποφάσεις:
• έχουμε την έκδοσή τους αναρμοδίως από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μέσω της οφθαλμοφανούς κατάτμησης μιας ενιαίας και αδιαίρετης περιοχής χιλίων στρεμμάτων αγνοώντας το δασικό και αναδασωτέο χαρακτήρα της και χωρίς να ενημερωθεί ο Δήμος μας.
• πλήττονται βάναυσα από τις επικείμενες εκτεταμένες λατομικές δραστηριότητες τα πολύ σπουδαία, κηρυχθέντα μνημεία και λοιπά πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής όπως αυτά τεκμηριώνονται εγγράφως από τις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και τη σχετική απάντησή του σε επερωτήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
• παραβλέπονται συστηματικά οι μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην προστατευόμενη άγρια ζωή του βουνού και στη χαρακτηρισμένη ως περιοχή natura που μόλις έχουν αρχίσει να ξαναζωντανεύουν μετά την υπερδεκαετή ανυπαρξία λατομικής δραστηριότητας και τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές.
• επιδιώκεται, όπως προκύπτει και από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον πρώτο λατομικό χώρο της ενδιαφερόμενης Εταιρείας ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ Α.Ε., ότι η εκμετάλλευση αφορά λατομεία αδρανών στην καρδιά του Πεντελικού και όχι εξόρυξη μαρμάρου
Το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και οι Δημότες είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά μας να μην θέλουμε:
• Την σκόνη που προκαλεί σημαντική ατμοσφαιρική ρύπανση υποβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής μας.
• Το θόρυβο και την αποκρουστική εικόνα ενός κατεστραμμένου βουνού.
• Τις βαθιές και σε περίοπτα σημεία εξορύξεις, που θίγουν βάναυσα το ανάγλυφο της περιοχής.
• Τις εξορύξεις και συναφείς εργασίες σε πολύ κοντινές αποστάσεις από τα Ρυμοτομικά Σχέδια και τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής που θίγουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου Διονύσου, και ειδικότερα του οικισμού της Ραπεντώσας και της Σεμέλης.
• Την σοβαρότατη κυκλοφοριακή επιβάρυνση και την αύξηση των ατυχημάτων που θα προκληθούν στη Λ. Διονύσου, από τον όγκο των πάσης φύσεως μεταφορών σε οδικό δίκτυο που δεν έχει τις αναγκαίες προδιαγραφές καθώς σχεδιάστηκε για περιοχή αμιγούς κατοικίας.
• Την εκ νέου, μετά τις προ 15ετίας πυρκαγιές, καταστροφή της φυσικής αναδάσωσης, της χλωρίδας και πανίδας καθώς και της άγριας ζωής.
Για όλα τα παραπάνω,
Καλούμε
• Τους αρμόδιους κ.κ. Υπουργούς, τον Περιφερειάρχη και λοιπούς Κυβερνητικούς παράγοντες και κυρίως το κ. Πρωθυπουργό να αποδεχθεί τις δημόσιες δεσμεύσεις τους και να απαιτήσει να εφαρμοστεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και να δώσει κατευθύνσεις να προβούν ΤΩΡΑ σε κάθε νομοθετική ή άλλη πρωτοβουλία και δράση ανάκλησης των εν λόγω αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκειμένου να αποτραπεί η ίδρυση νέων λατομείων στο Πεντελικό όρος.
• Τους όμορους Δήμους αλλά και όλους τους Δήμους της Αττικής να στηρίξουν τον αγώνα μας για να μην πραγματοποιηθούν τα απαράδεκτα και κατευθυνόμενα ιδιωτικά σχέδια που επιδιώκουν να καταστρέψουν έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου και κυρίως ζωής της Αττικής αψηφώντας το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά μας να προστατεύσουμε το ΣΠΙΤΙ μας γιατί αυτό είναι το Πεντελικό όρος.
• Την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια να εξασφαλίσουν την αναγκαία χρηματοδότηση όλων των μελετών και έργων που θωρακίζουν την προστασία του Πεντελικού όρους και του λαού και όχι των κερδοσκοπικών επιδιώξεων της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ Α.Ε.
Εμείς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, μαζί με τους συμπολίτες μας δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι να σταθούμε δυναμικά απέναντι σε κάθε επιχειρηματική προσπάθεια, που θα εξελιχθεί με Κυβερνητική στήριξη, σε ένα ακόμα περιβαλλοντικό έγκλημα στο Πεντελικό όρος, λες και δεν έχουν ικανοποιηθεί από το μέχρι τώρα «ξεκοίλιασμά» του και μάλιστα χωρίς καμιά αποκατάσταση και τιμωρία των υπευθύνων. Δεν επιτρέπουμε έναν ακόμα εμπαιγμό περί δήθεν ανάπτυξης και αποκατάστασης μετά από 25 χρόνια (!!!) μιας νέας λατομικής δραστηριότητας και θα υψώσουμε, όλοι μαζί, φραγμό σε όσους είναι αντίθετοι ή υπονομεύουν υστερόβουλα τη συλλογική μας προσπάθεια και επιδίωξη για μια καλύτερη ζωή.
Το οφείλουμε σ’ εμάς τους ίδιους και κυρίως στα παιδιά μας.
Κοινοποίηση:
1. Γραφείο Πρωθυπουργού
2. Πολιτικά Κόμματα Κοινοβουλίου
3. Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αττικής
4. Δήμος Κηφισιάς
5. Δήμος Μελισσίων -Πεντέλης

Προηγούμενο άρθροΚαταγγέλλουν το δήμαρχο Κορυδαλλού για την Πολιτική Προστασία
Επόμενο άρθροΣτο πλευρό των Ουκρανών προσφύγων που φθάνουν στη χώρα μας η Περιφέρεια Αττικής