Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατέθεσε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη σε σχέση με την ανάγκη λήψης άμεσων, όσο και ενεργητικών μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση διαφόρων μολυσματικών ασθενειών στη Θεσσαλία, συνέπεια των θεομηνιών Daniel και Elias.
Όπως επισημαίνει στην ερώτησή της:
«Μεταξύ των πολύ-επίπεδων συνεπειών των πρόσφατων θεομηνιών Daniel και Elias και των εκτεταμένων πλημμυρών που τις ακολούθησαν, συγκαταλέγεται πλέον και η έξαρση μολυσματικών ασθενειών, όπως π.χ. η λεπτοσπείρωση, αλλά και πολλών άλλων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία του γενικού πληθυσμού, με την πρώτη να μετρά ήδη ένα καταγεγραμμένο θύμα, αλλά και αρκετά κρούσματα στη Θεσσαλία.
Όπως τόνισε πρόσφατα, μάλιστα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας (ΙΣΛ), κ. Ν. Γιαννακόπουλος, σε σχέση με τις πλημμύρες και τις επιπτώσεις τους, το επόμενο διάστημα «στην περιοχή της Θεσσαλίας αναμένεται αύξηση των υδατογενών και τροφογενών νοσημάτων (γαστρεντερίτιδες), λεπτοσπείρωση καθώς και επιμολύνσεις τραυμάτων», προτείνοντας ως λύσεις την ενεργό επιδημιολογική επιτήρηση και τους ομαδικούς εμβολιασμούς, μαζί με τα γενικευμένα μέτρα ατομικής υγιεινής (προστασία των γυμνών επιφανειών του σώματος με γαλότσες, γάντια, κ.λπ.) από τα μολυσμένα νερά, ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι πολίτες φέρουν πληγές και τραύματα.
Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του ΙΣΛ υπογράμμισε πως στις επιπτώσεις των πλημμυρών σε ό,τι αφορά τις λοιμώξεις συμπεριλαμβάνονται «η γαστρεντερίτιδα που κατέχει την πρώτη θέση, ιογενής ή παρασιτική ή βακτηριακή από είδη σαλμονέλας, σιγκέλλας, κολοβακτηριδίου, καμπυλοβακτηριδίου, γερσίνιας, που αποτελούν και τις βαρύτερες μορφές της», ενώ πρόσθεσε και τον δυνητικό κίνδυνο από κρυπτοσπορίδιο, όπως και τις ηπατίτιδες Α και Ε, με την τελευταία να απειλεί κυρίως τις έγκυες.
Μετά, μάλιστα, τη δημοσιοποίηση της εβδομαδιαίας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων που κατέγραψε την πρώτη θέση της Ελλάδας σε αναλογία κρουσμάτων covid-19, σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας και την ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος στα μικρά παιδιά, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων N. Λάρισας, όπου επισημαίνει πως τους επόμενους μήνες θα υπάρξει αυξημένη νοσηρότητα από covid-19, γρίπη και RSV και μάλιστα θα παρουσιαστεί και συννοσηρότητα των συγκεκριμένων ιώσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι η Πολιτεία και ειδικά το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να επιδείξουν αυξημένα αντανακλαστικά, σε σχέση με τους κινδύνους που συνεπάγονται οι ανωτέρω ασθένειες για τη δημόσια υγεία, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
Ø Ποιες οι ενέργειες έως σήμερα των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη αλλά και την ενεργητική αντιμετώπιση των παραπάνω ασθενειών που είναι αποτέλεσμα, κυρίως, των νεκρών ζώων και των λιμναζόντων υδάτων που άφησαν πίσω τους οι δύο πρόσφατες κακοκαιρίες στην περιφέρεια Θεσσαλίας;
Ø Καθώς και αν σκοπεύει να ενισχύσει τις υφιστάμενες στη Θεσσαλία δομές του ΕΣΥ με επιπλέον ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και υγειονομικό υλικό, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία;

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθροΣύγχρονος φωτισμός σε δρόμους της Θήβας